2016. már 17.

TANULJ TINÓ, ÖKÖR LESZ BELŐLED!

írta: László Vágó
TANULJ TINÓ, ÖKÖR LESZ BELŐLED!

NEMZETKÖZI BORÁSZ KALANDOK

Albert Einstein azt mondta a maga oktatási módszeréről – „Én sosem tanítom a diákjaimat, csak próbálom megteremteni a feltételeket, amelyekben tanulhatnak.”

Ha jól sejtem az InVeris Alapítvány (http://inveris.hu/) hasonló elveket vall. Legalábbis számomra ez „jött le” az általuk szervezett „A bor lényege az ember! - Nemzetközi borász kalandok” eseményen. A néhány éve, Papp Gergely Levente és Pittmann Ákos által alapított alapítvány közreműködésével gyakorlati tapasztalatcserén és szakmai kalandtúrán vehetnek részt fiatal szőlész-borász szakemberek Franciaország Burgundia régiójában. A rendezvényen öten mutatkoztak be, meséltek élményeikről és egyesek a tanultakról is számot adtak boraikkal a rendkívüli lehetőséget kapó ifjú borászok közül. 

Elsőként Molnár Ádám beszélt az élményeiről. Ő nem csak Burgundiában szerzett tapasztalatokat, hanem Új-Zéland, Malborough borrégiójában is. Jelenleg a Tokaji borvidéken, Erdőbényén a Bardon Borászatban (https://www.facebook.com/bardon.winery) dolgozik. Azt nem derült ki számomra, hogy az általa kóstoltatott borok készítésében részt vett-e, azonban az általa hozott tételek kiválóak voltak.

  1. Bardon Alpha cuvée 2012 – 85% furmint, 15% hárslevelű
    Illatában a „kora ellenére” friss, fehér, illatos gyümölcsök érett aromái jelennek meg. Az illat és íz aromái a legnagyobb összhangban vannak, ami az első illattól és kortytól nagyszerű élményt nyújtott és a további kortyok is csak növelték a bor élvezetét. Megjelentek a friss, de már kissé érettebb gyümölcs ízek, a Tokaji borvidékre jellemző mineralitás és a furmint jellegzetes íz orgiája.
  2. Bardon Hárslevelű 2012
    Ez a tétel 40%-ban tölgyfa hordós és 60%-ban tartályos érlelésű. Ez a Bardon Hárslevelű egy a szőlő fajta jellegzetességeit hordozó, visszafogott íz és illat aromákkal rendelkező jó minőségű bor. 

A következő élménybeszámolót Simigh Jánostól hallhattuk. János a Simigh Családi Pincészet (http://rosepont.hu/) - Tolnai Borvidék, Gyönk – borásza. Ő a megszerzett tapasztalatokat a családi pincészet fejlesztésében kívánja hasznosítani. A rendezvényen megkóstolhattuk az általa készített borokat is.

  1. Cabernet Sauvignon rosé 2015
    Ez a rosé János elmondása szerint friss palackozású tétel. Számomra egy kicsit csalódás. Kóstoláskor hiányzott a harmónia az illat és íz aromák között. Illatában enyhén megjelentek a cabernet sauvignon-ra jellemző gyümölcsös aromák, azonban ízében nem igazán. A bort ízlelve inkább nyersességet, kiforratlanságot éreztem. Természetesen figyelembe véve, hogy egy 2015-s rosé-ról van szó. Érzésem az volt, hogy valami nem stimmel evvel a borral és ezt nem tudom a „frissesség” számlájára írni.
  2. Cabernet Sauvignon 2014
    Ez a tétel már igazán figyelemre méltó volt. Korához képest érett, kerek illatában és ízében is harmonikus bort kóstoltunk. A cabernet sauvignon jellegzetes komplex aromái éretten, sav és alkohol harmonikusan vannak jelen a borban, lágy, kellemes tanninnal kiegészülve. Ehhez csak gratulálni tudok. Ez a tétel méltómind a fajtára, mind terroir-ra. 

A harmadik beszámolót Pulay Krisztián, aki középiskolai szakmai gyakorlatként 3 hetet töltött Burgundiában. Ő sajnos nem az általa készített bort, ami kékfrankos volt, hozta kóstolni, hanem a gyakorlati helyén a pommard-i Domaine Lejeune pincészetben készült két kitűnő pinot noir-t, a Bourgogne Rouge 2013 és a Pommard Trois Follot 2014. Mind a kettő rendkívüli élményt nyújtott. Azonban nekem a Bourgogne Rouge 2013 tetszett jobban. Ezt a tételt kóstolva igazán nagyszerű illat és íz harmóniát nyújtó élményben volt részem. A borban megjelentek az érett gyümölcsök, mint a szilva, fekete cseresznye. Az érettséget bizonyítandó érezni lehetett aszalt szilva, kávé, mandula jegyeket is, melyeket kiegészített fűszeresség és krémes lágyság.

A végére maradt egy különleges bemutató és élménybeszámoló Sápi Tímeától. Tímea a családi kézműves gyümölcsbor manufaktúrában (http://eperborok.hu/) dolgozik. Azonban saját brand-t hozott létre, a saját elképzelései alapján, kicsit eltávolodva a családi hagyományoktól, de nem megtagadva azokat. Egyik terméke a kajszibarack bor Prémium Hungaricum elismerést is megkapta, mely egyben védjegyoltalom is.
Tőle is két tételt kóstolhattunk. Bevallom, hogy korábban is kóstoltam már gyümölcsbort. Akkor nem igazán fogott meg. Reméltem, hogy az eseményen sikerül a gyümölcsborok kedvelőjévé válnom. Egyelőre, ez az áttörés még nem történt meg. De dolgozom rajta. Kedves Tímea egyet ígérhetek, hogy nem adom fel és a ráhangoló edzéseket a Te kiváló gyümölcsboraiddal fogom folytatni.

Remélem folytatódik az InVeris Alapítvány tevékenysége és lesz lehetőség a továbbiakban is megismerkedni az eredményekkel és sikerekkel.

Egészségünkre!
Vágó László
043 Vágó László (3).jpg

 

Szólj hozzá