2016. ápr 05.

IDŐUTAZÁS AZ ETYEKI KÚRIÁVAL

írta: László Vágó
IDŐUTAZÁS AZ ETYEKI KÚRIÁVAL

PINOT NOIR ÉVJÁRATKÓSTOLÓ 2003-2015

Rendszeresen ellátogatunk Etyekre. Megkóstoljuk az aktuális évjáratokat. Felfedezzük az etyeki boréletbe újonnan bekapcsolódók kínálatát. Élvezzük a helyi gasztronómiát.

Jó korán megérkeztünk Etyekre és elsétáltunk az Újhegyi pincesorra. A sürgés-forgásból látszott, hogy készülnek a jövő heti Etyeki Piknikre.

A séta és nézelődés közben egyszer ránk köszöntek az egyik pincéből és beinvitáltak. Kiderült, hogy a Takáts úr volt és a Takáts Pincészet (https://www.facebook.com/takatspince/) pincéjében találtuk magunkat. Mivel mi a pinot noir kóstolóra „gyúrtunk” a szíves kínálasból egy kis dió pálinka mellett döntöttünk, perszer aperitifként. Kellemes volt. Közben készült a palacsinta, de ellenálltunk és továbbmentünk, ígérve ha legközelebb erre járunk feltétlenül benézünk.

A következő megállónk Árpás László sonkamester (https://www.facebook.com/Sonkamester-169211406429642/)  pincéje volt, ahol megalapoztuk a borkóstolót egy csodás vegyestállal.

Az Etyeki Kúria (https://www.facebook.com/etyekikuria/) idén is megrendezte a 2009. óta már hagyománnyá vált Pinot Noir vertikális kóstolóját.

Igaz a kóstoló nem egy vállalati jelentés, beszámoló. Azért mégis kezdem az adatokkal, tényekkel.
- az Etyeki Kúria (http://www.etyekikuria.com/hu/home) idén ünnepli 20 születésnapját
- szőlőtermesztés Etyeken 26 ha-n, Sopronban 17 ha-n
- fő szőlőfajta Etyeken a Pinot Noir és a Chardonnay, Sopronban a Kékfrankos
- résztvevők száma: teltház
- 3 kádár cégtől beszerzett hordókat használnak, ebből kettő magyar és egy francia
- 2014-ben megjelennek a pincészet kínálatában a magnum palackozású tételek
- kóstolt tételek száma 13

Kóstolt évjáratok
(1),(2),(3) 2015. (3 hordó minta), (4),(5) 2014. 0,75 l és magnum palackból, (6) 2013.,
(7) 2012., (8) 2011., (9) 2010., (10) 2008., (11) 2006., (12) 2005., (13) 2003

 

A borok összességében nagyon szépek voltak. Érdekes volt végigkísérni a különböző évek sajátosságait, egyediségeit.

Különösen izgalmas volt, hogy a 2015. évi hordó minta mit produkált a különböző hordókban. Igenis volt különbség a borok között.

Érdekes kísérlet volt a palack méret hatása a borra. Számomra a magnum palackban tárolt bor sokkal érettebbnek, elegánsabbnak mutatkozott. Mint kiderült ez nem csak az én véleményem volt, hanem a kóstolón résztvevők többségének is. Ez az eredmény jött ki a szavazás alapján.

A teljes tételsor kóstolása után ismét szavazásra került sor a három legjobban tetszett bor kiválasztására.
Első a 2010. évjárat – meglepő, hiszen a bor társadalomban ez az év időjárás szempontjából katasztrofálisnak tartják számon. Sokan a borászok között nem is készítettek bort ebben az évben.
Második a 2006. évjárat
Harmadik 2012. és 2008. évjárat
holtversenyben.

Az én sorrendem a következő:
1. 2008. évjárat
Illatában érett gyümölcs aromák jelennek. Az orromban egy komplex pinot illat bomba robbant. Kóstoláskor         harmonikus íz-illat aroma töltötte meg a számat és orromat. Finom lágy tannin, csodás savszerkezet jellemzi
a bort. Ízét az érett pinot gyümölcsök jellemzik. Ezek mellett megjelenik még a hordós finom fűszeresség, de       érződnek csokis kávé és mandula ízek is. Nagyon szép elegáns tétel. Nyami!
2. 2012. évjárat
3. 2013. évjárat

Összességében elmondhatom, hogy nagyszerű élmény volt a Pinot Noir évjáratkóstoló az Etyeki Kúriánál. Ez gondolom fokozott mértékű volt azoknál, akik már évek óta résztvevő az évjáratkóstolónak.

Érdekességként egy ilyen résztvevő ismertette az előző évek általa rögzített eredményeit, melyek a következők voltak.
2013. évi kóstoló
1. 2007.
2. 2009.
3. 2003./2005. holtversenyben

2014. évi kóstoló
1. 2007.
2. 2006.
3. 2009./2005. holtversenyben

2015, évi kóstoló
1. 2008.
2. 2005.
3. 2006

Köszönet Matolcsy Sárának, Mérész Sándornak és az Etyek Kúria minden munkatársának.

Egészségedre!

Vágó László
043 Vágó László (3).jpg

Szólj hozzá