BUDAFOKON TRÉNINGEZTÜNK AZ ETYEKI BORANGOLÓRA
HARASZTY PINCÉSZET BORAI A BORKLUBBAN
A Pünkösdi hétvége boros eseményekben gazdag kínálatot kínált. Azonban az időjárás közbeszólt és az eső elmosta a kültéri programokat. A Borklub 13.-n pénteken tartotta az aktuális rendezvényét. Az időjárás már ekkor is megkezdte a „kellemetlenkedést”, de azért produkált valami szépet is.
Népes társaság jött össze az etyeki Haraszty Pince borainak kóstolására. Szalay Gyula megint kitett magáért Pázmányi Dániel meghívásával. Dániel azt is elmondta, hogy mi motiválta a meghívás elfogadásában. Gyerekkora egy részét Budafokon a Dézsmaszedő utcában, ahol a Borklub is van, töltötte. Vagyis hazajött nosztalgiázni. Hallottunk a pincészet történelméről és a tervezett jövőjéről is. A borászatot 1996-ban alapították. Az első teljes szüret 2003-ban volt Etyeken az Öreghegy dűlőn 10 ha-n. A birtok építészeti kialakítása 2006-ban fejeződött be. A pincéhez tartozó étterem 2007-ben nyílt meg. Tavaly kb. 120.000 palack bor készült a saját szüretelésű és a felvásárolt szőlőből. Jövőre 190.000 palack készítését tervezik. A saját szőlő területet növelték, melynek a betelepítése elkezdődött és ez kb. egy 10 éves projekt lesz. A pincészetnek vannak tulajdonosi és szakmai kapcsolatai Argentinában és Kaliforniában is.
BOR
A következő tételeket kóstoltuk.
- Sauvignon Blanc 2014
Egy kellemes, minőségi bor jellegzetes sauvignon blanc jegyekkel. Komplex tétel, melynek összetevői harmonizálnak. Számomra kicsit sava túl hangsúlyos. Ettől még igazán kedveltem. - Sauvignon Blanc 2015
Ez a tétel nagyon intenzív illat aromákkal lopta be magát az orromba. Ízében enyhébb intenzitású. Fiatalsága ellenére igazán kellemes bort kóstolhattunk. Igazán megkóstolnám pár év múlva is ezt a tételt, mert úgy éreztem, hogy jelentős potenciállal rendelkezik. - Pinot Noir Rosé 2015 - ez volt a kedvencem a kóstolón
Illatában is már pinot noir fajta jelleges intenzív aromák voltak érezhetők. Ízében is minden ott volt, ami elvárható egy pinot noir-tól. Frissessége mellett már igen komplex, harmonikus bor került a poharunkba.
Csak egy hiba volt, nekem már csak egy palack jutott vásárlásra.
A következő tételeket csak felsorolom. Mindegyik magas minőségű, de szerintem nem kiemelkedő bor volt.
- Öreghegy 2013 cuvée – szürkebarát, chardonnay, királyleányka, zenit
- Chardonnay 2013 (barrique)
- Pinot Noir 2014 Öreghegy
- Fantastico Malbec 2010 (Mendosa, Argentina) - Malbec 65%, Cabernet Sauvignon 25%, Merlot 10%
Nagyon szép mély bíbor színű bor. Mind illatában, mind ízében nagyon harmonikus, komplex tétel. Egy különlegesség. Ízében már megjelentek a másodlagos íz jegyek is, mely igazán nagy előnyére vált a bornak. Kortyoláskor éreztem érett fekete gyümölcsöket, sőt már aszalványokat is. Az ízben ott kukucskált már a lekvárosság, a csoki íze, a fűszerek. Kellemes krémességben ötvöződtek ezek a fantasztikus íz aromák. Igazán egy érett, elegáns bort kóstolhattunk. - Tantara Syrah 2010 (Kalifornia)
Ez a tétel is nagyon tetszett. Nem igazán akarnám elemezni. Inkább csak azt mondom, hogy ez a Syrah belopta magát a szívembe és a torkomba komplexitásával, érettségével és eleganciájával. Köszönöm, hogy kóstolhattam.
Sajnos az Etyeki Borangolóra az időjárás miatt nem jutottunk el. Megfutamodtunk az eső elől. Azért jó, hogy legalább a Budafoki Borklubban kóstolhattunk etyeki borokat.
Egészségünkre!!!
Vágó László