2016. jún 01.

SOMLÓI SAKKPARTY

írta: László Vágó
SOMLÓI SAKKPARTY

ŐSI MAGYAR SZŐLŐFAJTÁK SOMLÓRÓL

Most újra megfogadom!! Többször nem megyek el Kovács Antal által szervezett kóstolóra. Hiszen nagyon kockázatos részt venni az eseményein. Ennyi jó bort kóstolni akár az egészségre is ártalmas lehet!!? J

A pincearon (http://pincearon.hu/) hálózat egyik vendéglátóhelyén, a CHESS étteremben (http://www.chessrestaurant.hu/) Andrási László, Somló Kincse Kézműves Kispince (http://www.somlokincse.hu/), kiváló tételeit kóstoltuk. Somló Kincse Kispince tényleg kicsi, kis területen működik és a legjobb értelemben vett kézműves módon állítja elő a nedűit. Vagyis Ő „bort iszik és bort prédikál”.

A borok mellett megismerhettük a Somló Kincse Kispince történelmét, sok érdekes történetet László küzdelmeiről, sikereiről, tevékenységéről. Ezeket hallva még jobban értékeltük a kóstolt tételeket.

bor_logo.jpg
BOR

Mindig is szívesen kóstoltam a régi magyar szőlőfajták borait. Bevallom ez volt az egyik oka, hogy jelentkeztem a kóstolóra. Igen a 3., 4., 5. tétel. Azonban „csalódtam” többiért is érdemes volt elmenne!!!

A borsor a következő volt.
1. Olaszrizling 2015
2. Juhfark 2015
3. "Tündérek Ölén"
4. Gohér 2015
5. Piros Bakator 2015
6. Királyleányka 2015
7. Furmint 2015

Amikor az ember nem tud valamiről pontos ítéletet mondani, akkor mondja „ez nagyon érdekes”. Én is ezt mondom a régi magyar fajták borairól. A tételek hibátlanok, mondhatom izgalmasak és igazán érdekesek. Lehet többet és sűrűbben kellene kóstolni ezeket a borokat. Igyekezni fogok.

Számomra a Juhfark 2015 volt a kiemelkedő és mindent felülmúló tétel.
Színe tiszta, közepes citrom, kissé aranyba hajlóan. Illata közepesen intenzív. Megjelennek aromáiban a kellemesen friss gyümölcsök és virágok, a hárs, a nektarin, a zöldalma. Érezhető még kis mézesség és ásványosság is. Ízében egy kicsit visszafogottabb, de minden juhfarkra és erre a tételre jellemző aroma megjelenik. Érdekes, hogy fiatalsága ellenére aszalvány gyümölcsök is érezhetők. Nagyon szép savgerince van a bornak, mely teljesen harmonikus a nem bántó magas alkohollal (13,5 %). Üdesége ellenére megfelelően testes és lecsengésű a Somló Kincse Kispince Juhfark tétele. Szeretném megkóstolni ezt a bor pár, kb. 3-5, év múlva. Érzésem szerint ebben a borban óriási fejlődési potenciál van.

 A többi kóstolt tétel is tetszett és mind szép volt. Azonban egyik sem annyira kiemelkedő mint a Juhfark. Az összest érdemes megkóstolni. Sőt javaslom is ezt.

Cheers!!
Vágó László
043 Vágó László (3).jpg

 

Szólj hozzá