BOR, MARATON, BÉNYE 2.
A MARATON
Erdőbénye a Tokaj-hegyalja borvidék egy kicsi, de csodálatos gyöngyszeme, sőt „2013. legszebb magyar települése” címet is elnyerte. A település eredetileg nem a boráról volt híres, hanem az ott dolgozó kádármesterekről. Úgy is hívták a „Kádárok völgye”, ahol a filoxéra előtti időszakban több mint 100 kádármester dolgozott. Egy helyi szólásmondás szerint „Ha valaki Erdőbényén egy fát elhajint, az vagy kádárt üt, vagy kőfaragót”.
Ez már a második bor maraton, melyen részt veszünk. Az első félmaratonunkat Szekszárdon a Fekete Pincében (http://feketeborpince.hu/) teljesítettük. Néhány bizonyító kép
Szerencsére edzésben vagyunk és az erdőbényei Illés Pince (http://illespince.hu/hu) bor maratonját is sikerrel teljesítettük.
VÁLLALKOZÁS
Az felemásan sikerült első felvonás (http://bit.ly/1WWIXhN) után, a második menet már minden várakozásunkat kielégítette. Szívélyes fogadtatásban volt részünk, ellentétben a Béres Szőlőbirtok és Pincészet barátságtalan, kivéve a fekete cicát, látogatás szervezésétől. A hölgyek még virágot is kaptak. Mindent jól előkészítettek, megszerveztek. Nekünk csak a borok kóstolásával és élvezetével kellett foglalkoznunk. Illés János tulajdonos és borász nem csak gasztronómiai élvezeteket biztosított a kb. 20-25 maratonistának, hanem sok információval is szolgált. Érdekes dolgokat tudtunk meg az Illés Pince történetéről, fejlődéséről. Sőt Illés úr saját borász életútjáról is életszagú történetet hallottunk. Hát egy borászat tulajdonos és borász „élete sem fenékig tejfel”. Azonban csak köszönettel tartozunk neki az élményért és a páratlan élvezetekért. Nem szabad elfeledkezni a borokat kísérő fantasztikus menüről, mely igazán kiegészített a nagyszerű tételsort.
BOR
Amit erre a különleges alkalomra az Illés Pince kínál.
- 1983-2014 között készült borok
- 25 tétel
- 6 szőlőfajta
- 0-600 g/l cukor
- 5 fogásos ételsor
A bormaraton teljesítése 25 + 1 bor kóstolását „követelte” a résztvevőktől. Mindenki teljesítette a távot. Azt hiszen ez nem volt igazán nehéz, a kínált tételek ismeretében és a borok minőségét figyelembe véve.
A borsor a következő volt.
- Hárslevelű 2015 száraz
2. Hárslevelű 2003 száraz
3. Szamorodni 1998 száraz
4. Tokaji Aszú 5 puttonyos 1988
5. Tokaji Aszú 1983
6. Furmint (januári szüretelésű) 2000
7. Tokaji Aszú 6 puttonyos 2000
8. Aszú Eszencia 1993
9. Eszencia 2002
10. Furmint 2012 száraz
11. Hárslevelű 2007
12. Furmint 2011 félszáraz
13. Furmint 2011 félédes
14. Birtok cuvée (furmint, hárslevelű) 2007 édes
15. Birtok cuvée (furmint, hárslevelű) 2011 édes
16. Szamorodni 2012 édes
17. Nektár Eszencia 2006
18. Sárgamuskotály 2014 száraz
19. Hárslevelű 2014 száraz
20. Furmint (vásárolt Mester völgyi dűlő) 2013 száraz
21. Furmint 2013 száraz
22. Kabar 2013 édes
23. Birtok cuvée 2013
24. Fordítás 2013 édes (furmint alapbor)
25. Tokaji Aszú 2013 6 puttonyos
26. Furmint 2012 édes (aszú szemek préselésével, hagyományos kezeléssel)
Csak két tételt szeretnék kiemelni.
A 15. tételt, a 2011 Tokaji édes Cuvée-t, melyből beszereztem néhány palackkal otthoni fogyasztásra is. Számomra igazán különleges élmény nyújtott. Igaz már nem mai bor, azonban mind illatában, mind ízében még mindig érződik az érett gyümölcs aromák. Ezek közepesen intenzíven jelentek meg. Ez a bor egy nagyon kellemes, krémes és selymes aromákat produkált. Nem tolakodó édesség mellett, szép savval és vele igazán harmonizáló alkohollal rendelkezik ez Cuvée. Direkt írtam nagy betűvel, mert ez a bor egy komplex, elegáns megjelenésű és ízű, harmonikus, melyet nem akarok kisbetűvel írni. Sőt tegezni sem szeretném. Ez a tétel igazán megérdemel minden tiszteletet.
A másik tétel Furmint 2012 édes bor volt. Ebből a tételből összesen 160 palack készült, melyet maratoni sporttársunk megvásárolt és az Illés Pince bortrezorjában tárol. Ez a tétel azért különleges, mert tisztán aszú szemek kipréselésével készült. Azonban a kezelése hagyományosan és nem az aszú készítése előírásai szerint történt. Nagyon különleges, kitűnő bor. Annak ellenére, hogy édes bor, egy kiváló „asztali bor”-nak tekinteném. Sporttársunk nagyon szerencsés. És köszönjük neki, hogy megkóstolhattuk.
Egészségünkre!
Vágó László