2017. már 21.

Tokaj Y Generáció közösség Tokaj jövőért

írta: László Vágó
Tokaj Y Generáció közösség Tokaj jövőért

Tokaj új csodáit együtt, közösen hozzák létre

A jelenleg 5 tagú a Tokaj Y Generáció borász közösség újra megmutatta magát a Tokaj-hegyalja és borainak kedvelői előtt.

tokajygeneration_01.jpg

Már korábbról is figyelemmel kísérem ennek a kis szakmai közösségnek a tevékenységét (http://bit.ly/2b852tl). Sajnos nem mindig tudtam ott lenni, amikor bemutatkoztak, bemutatták filozófiájukat és kóstolni lehetett boraikat. Ezért nagy örömmel és kíváncsisággal mentem el a Borkollégium által szervezett Tokaj Y Generáció bemutatatásra-bemutatkozásra-kóstolóra. Az eseményen két módon lehetett részt venni. Vagy on-line az interneten keresztül. Ekkor a kóstolandó tételeket a résztvevők „kóstoló fiolákban” előre megkapták postán. Érdekes kezdeményezés?! A felvételt az érdeklődők megtekinthetik az következő linken https://www.facebook.com/borkollegium/videos/1269314163152475/. A másik részvételi a hagyományos, vagyis a helyszínen együtt kóstolni a borászokkal és a többi résztvevővel. Meghallgatva amiket meséltek magukról, a pincészetükről, a dűlőkről, bor készítési elkészítésről, és sok egyéb érdekességről. Mivel az esemény moderátora Mészáros Gabriella, a magyar bor nagyasszonya volt, értékes értékeléseket is kaptunk, sok érdekes információ mellett.

vállalkozás_logo.jpg
VÁLLALKOZÁS

Az öt fiatal borász
- Homoky Dorka – Homoky Pincészet, Tállya
- Varkoly Ádám – Árpád-hegy Pince, Szerencs
- Zsirai Kata - Zsirai Pincészet, Mád
- Kvaszinger Laci - Kvaszinger Borászat, Olaszliszka
- Dávid Rémusz - Budaházy-Fekete Kúria Borászat, Erdőbénye
még az együttműködés és a közös platform kidolgozásának fázisában van. Ami összehozta őket a korosztályi egyezőség, a Tokaj hegyaljai kötöttség és szívesen kóstolták egymás borait egymás társaságában. Vagyis jól érezték magukat együtt. Azt hiszem ennél több egy jó közösséghez nem is kell. Azért már sikerült néhány gondolatot megfogalmazni a főbb céljaikról.

A következőket sorolták fel
- együtt gondolkodás
- jövőbeni együttes megjelenés
- figyelemfelkeltés a vidéki élet és gazdálkodás fontosságára
- könnyebb együtt részt venni a kóstolókon és borbaráti találkozókon

A következő, számomra  nagyon szimpatikus, mondást szeretnék idézni (nem szó szerint, csak a lényegét)
- a közösség célja a „minden napok” kitűnő furmintjának elkészítése
- nem félnek a maradék cukortól, inkább fontos a bor természetes fejlődése – a kevés maradék cukor kedvessé, jobban ihatóbbá teszi a borokat

Jövőbeli terveikben szerepelnek a következők ill. ezekről gondolkodnak
- közös stílusú borkészítési módszer (Mészáros Gabriella említette a Csopaki Kódexet)
- Tokaj Y Generáció bor készítése (pl. Balaton bor, Magna bor)
- megtalálni miben  tudnak együttműködni és milyen közös lehetőségek állnak előttük

A közösség nyitott, szívesen bővítenék a létszámot a közéjük illő borászokkal. Jelenleg egy kritériumot fogalmaztak meg, a csatlakozónak saját szőlészettel-borászattal kell rendelkezni, azaz saját vállalkozása legyen.

bor_logo.jpg
BOR

Sajnos Dávid Rémusznak valami közbejött és nem tudott eljönni. Azonban borai jelen voltak. A 10 kóstolt tétellel sikerült Tokaj-hegyalja legjobb és legszebb dűlőit kóstolni ill. bejárni. Hiszen kóstolhattunk borokat a Tállya Hetény dűlőből, Tarcal Mézesmály dűlő, Mád Betsek dűlő, Szegilong Hatalos dűlő, Tállya Bártfai dűlő, Mád Középhegy dűlő, Mád Király dűlő, stb.

Minden kóstolt tétel kiváló minőséget képviselet. Nehéz lenne kiemelni közülük bármelyiket.

A kóstolt borsor a következő volt

1. Homoky Pincészet: Bártfai Furmint 2015
2. Árpád-hegy Pincészet: Mézesmály Furmint 2015 (száraz)
3. Zsirai Pincészet: Betsek Furmint 2015 (száraz)
4. Kvaszinger Borászat: Hatalos Furmint 2015 (száraz)
5. Homoky Pincészet: Bártfai Furmint 2015
6. Zsirai Pincészet: Középhegy Furmint 2015 (száraz)
7. Árpád-hegy Pincészet: Király Furmint 2015 (száraz)
8. Budaházy-Fekete Kúria: Christmann Hárslevelű 2015 (félszáraz)
9. Budaházy-Fekete Kúria: 4:20 2015 (félédes)
10. Kvaszinger Borászat: Bűvös 2015 (édes)

Nekem a következő borok tetszettek a legjobban
1. 3. Zsirai Pincészet: Betsek Furmint 2015 (száraz)
2. 10. Kvaszinger Borászat: Bűvös 2015 (édes)
3. 5. Homoky Pincészet: Bártfai Furmint 2015
3. 8. Budaházy-Fekete Kúria: Christmann Hárslevelű 2015 (félszáraz)
3. 9. Budaházy-Fekete Kúria: 4:20 2015 (félédes)

Mészáros Gabriella, a Borkollégium vezető tanára, mindegyik borról részletesen beszélt és értékelte a borokat. Véleményét teljes mértékben elfogadom és többnyire egyetértek vele.

magyarbor02.jpg
Magyar bort inni élvezet, magyaroknak kötelesség!


Vágó László
043 Vágó László (3).jpg

Szólj hozzá