2017. okt 31.

Etyeki Nádas Borműhely bemutatkozása a Vino Piano Borbárban

írta: László Vágó
Etyeki Nádas Borműhely bemutatkozása a Vino Piano Borbárban

Etyeki borkultúra kicsit másképp

vállalkozás_logo.jpg
VÁLLALKOZÁS 1 – Vino Piano Borbár

Vajas Balázs, Vino Piano Borbár tulajdonosa, folytatja a hagyományokat. Idén ősszel ismét elindult a Borozz a borásszal… borász bemutatkozó és borkóstoló programsorozat. Eddig is izgalmas borászok és borai voltak az események résztvevői. Úgy tűnik, a mi szerencsénkre, a séma nem változik. Szerencsére a közönség is hasonlóan gondolkodik. Sok érdeklődő, nyitott és az új élményekre és borokra szomjas ember gyűlt össze.

vállalkozás_logo.jpg


VÁLLALKOZÁS 2 – Nádas Borműhely

Nádas Szilárd a Nádas Borműhely társtulajdonosa és borásza igen kacskaringós úton jutott el Etyekre. Azonban minden kitérő, minden kurfli a szakmai épülését szolgálta. Néhány állomás a kacskaringókból, melyek alatt dolgozott és gyűjtötte a hasznos ismereteket. Ennek eredményét ittuk boraiban. Nyami! Bordeaux-ban kétszer is tanulással töltött hosszabb időt. Dolgozott és tanult Ausztráliában a Yara völgyben és Kanadában is. Emellett a magyarországi borkészítésbe is belekóstolt, mielőtt saját pincészet mellett döntött. Dolgozott az Alföldön, a Neszmélyi borvidéken, a dél-balatoni terroiron a Kristinus Borbirtokon. Itt még most is segíti tanácsaival a pincészetet. A bemutatott tételek szempontjából az állomáshelyek közül az egyik legérdekesebb az ausztrál Jara völgy, mert itt szerezte a legtöbb tapasztalatot a pezsgő készítésben. Ezen érdekes és izgalmas tapasztalatok után 2011-ben alapított meg feleségével a saját pincészetét Etyeken a Nádas Borműhelyt. Nádas Szilárd a maga útját járja. Mert ő nyíltan vallja, a Nádas Borműhely számára nem alapvetően a befektetésről szól, ha nem a borok készítéséről és inkább az óvilági borkészítésben hisz és e szerint készíti borait. A kérdésemre Miért Etyek?, azt mondta, az életútja és a készített borok, pezsgő a felelet. Azt nem mondom, hogy 100%-ig értem, de nem adom fel. Addig kóstolóm a borait, míg megértem.

bor_logo.jpg
BOR

Remélem jól értelmeztem Nádas Szilárd ars-poetica-ját. Nekem a következő jött le. Olyan borokat akar készíteni, melyek elbűvölik a fogyasztókat, akár minden nap ihatók és mindezt nagyon jó minőségben. Ez szerintem teljes mértékben teljesül. Amikor Etyeken járunk, soha nem hagyjuk ki a Nádas Borműhelyt. Az is nagyszerű, hogy a pincénél mindig Nádas úr fogad minket és mutatja meg borait, beszél az újdonságokról és a borászat híreiről. Mindegyik bemutatott tétel nagyon tetszett. Nagyon nehéz bármelyiket kiemelni. Nem is szeretnék másnak rangsort felállítani. Nekem a következők tetszettek a legjobban.

  1. Sauvignon Blanc 2016
    Ebből a tételből kb. 600 palack készült. Ez a bor fahordós és acéltartályos tételek házasításából készült. A bor a SB minden jellegzetes aromáját mutatja, de mégis kicsit más. Megjelennek egyéb aromák is. Talán ezek Etyek ill. Nádas Szilárd egyediségét jelzik.
  2. Chardonnay 2015
    Ez egy dűlőszelektált tétel az István-hegy dűlőből, melyet október elején szüreteltek. Viszonylag magas (13%) alkohollal, ami teljesen összhangban van a szintén kicsit magas savval. Igazán harmonikus, komplex, az érettség kezdetén álló bor. Mi lesz még belőle….?
  3. Műhelytitok 2014
    Ez a tétel egy házasítás 50% Cabernet Sauvignon, 25% Cabernet Franc, 25 Pinot Noir.
    Még mindig gyümölcsös, barátságos, jó ívású bor, nem túl magas (12%) alkohollal és nagyon szép savakkal. Ezt a bort a borház igyekszik minden évben elkészíteni. Esetleg más összetevőkkel, pl. 2015-ben Syrah-val.
    Ez a vörösbor annak ellenére említésre méltó, hogy Nádas úr szerint Etyek valójában egy fehérboros vidék

Minden jól sikerült. Én jól éreztem magam. Remélem a többiek is. Köszönöm!

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak kötelesség!

Vágó László
043 Vágó László (3).jpg

 

 

Szólj hozzá