Bor és vállalkozás

Aki a bort szereti rossz vállalkozó nem lehet!

2016. okt 18.

Kerekdomb Fesztivál Tállyán 1.

írta: László Vágó
Kerekdomb Fesztivál Tállyán 1.

Mindenki megérdemel egy fesztivált?!

A Kerekdomb Fesztivál rendezői már meghirdették a következő évi a Kerekdomb Fesztivál 2017. évi időpontját. Én azonban egy kicsit lemaradva, az idei élményeimről szeretnék beszámolni. 

00_logo02.jpg

Elöljáróban néhány gondolat a manapság sűrűsödő fesztiválokról.

A mostanában megrendezett események törekvése, ill. új szlogenje a „multikurtuláris” vagy az „összművészeti”. Evvel nincs is semmi bajom és én is elmegyek ilyenekre. Élvezem a forgatagot, a sokszínűséget ráhangolódva az „összművészeti” kultúrbombá(k)ra. Ezeken az eseményeken mindig a bőség zavarába esem. Olyan sok mindent érdemes és izgalmas lenne megnézni, átélni. De hát …
Nézetem szerint egy boros esemény nem erről szól és keverni a dolgokat elég ...

Tovább Szólj hozzá

2016. aug 02.

BOLGÁROK MÁR A SPÁJZBAN VANNAK, DE JÓ!

írta: László Vágó
BOLGÁROK MÁR A SPÁJZBAN VANNAK, DE JÓ!

BOLGÁR BOROK NEMZETKÖZI KÓSTOLÓJA

Egy izgalmas kóstolón vettem részt Csizmadia Miklós és Rossen Tkatchenko, a Magyar-Bolgár Gazdasági Kamara elnökének jóvoltából a Rádai u-i Süti Bisztróban ( https://www.facebook.com/pages/Süti-Bisztró/163209685037441 ) . Ross, ahogy Magyarországon hívták az egyetemen, egyben a bolgár borok Magyarországi nagykövete is ( http://bolgarborok.hu/ ). A szervezés jól sikerült, teltház volt. Vagy a bolgár borokra voltak ilyen sokan kíváncsiak!? (Bocs Miklós). Az biztos , különleges és nagyszerű élmény részesei lehettünk.
A hazai érdeklődők mellett egy lengyel és egy japán egyetemista is részt vett a kóstolón. A lengyel fiatalember (kék kockás ingben) az ELTE-n tanul magyar nyelvet. Nagyon érdeklődik a szőlőtermesztés, borkészítés és ...

Tovább Szólj hozzá

2016. júl 26.

ZÉTA MAGYAR SZŐLŐFAJTA TOKAJI RENESZÁNSZA

írta: László Vágó
ZÉTA MAGYAR SZŐLŐFAJTA TOKAJI RENESZÁNSZA

HOLDVÖLGY ÚJ ETAP-OT TELJESÍTETT

vállalkozás_logo.jpg
VÁLLALKOZÁS

Mindig nagy érdeklődéssel figyelem azokat a kóstolókat, ahol magyar szőlőfajtákból készült borok kerülnek a terítékre. Így természetesen nem hagyhattam ki a Holdvölgy mádi pincészet ( www.holdvolgy.com/ ) eseményét. Néhány évvel ezelőtt egy Vince napi programon http://bit.ly/2a2z1Pg ) vettünk részt, ahol Gincsai Tamás főborász mutatott egy kabar hordómintát. Persze csak érdekességként. Ezen az eseményen a zéta még nem kapott igazán kiemelkedő hangsúlyt. Ez alkalommal a következő tételeket kóstolhattuk – MEDITATION 2007 száraz furmint, EXPRESSION 2009 száraz hárslevelű Becsek, SIGNATURE 2007 édes birtokválogatás. Ezek igazán jelentős élvezetet szereztek. Ezért nagy elvárással készültem Zétától zétáig ...

Tovább Szólj hozzá

2016. júl 12.

SPANYOL BOR A FOCIPÁLYÁN

írta: László Vágó
SPANYOL BOR A FOCIPÁLYÁN

INIESTA NÉV BORBAN IS JÓL CSENG

Az elmúlt hetekben Európa lakósainak nagy része foci lázban égett. Én is követtem az eseményeket és eredményeket, de azért engem nem ragadott el a futball hév. Ezért felemás érzéssel fogadtam a Budafoki Borklub meghívását a „Spanyol borkóstoló a Futball EB jegyében” eseményre. Miután Szalai Gyula sommelier-vel, a Borklub alapítójával és vezetőjével tisztáztuk, hogy az aktuális is hagyományosan a borról szól és nem a fociról, mégis a részvétel mellett döntöttem. És nem bántam meg. Sőt…!!!

Most nézzük az esemény összetevőit.

1. Andrés Iniesta futballista , aki arról híres - annak ellenére, hogy kitűnő labdarúgó nincsenek star allűrjei. Pep Guardiola a következőket írta róla:
„Nem festi be a haját, nem balhézik, ...

Tovább Szólj hozzá

2016. jún 21.

BOR, MARATON, BÉNYE 1.

írta: László Vágó
BOR, MARATON, BÉNYE 1.

ÚT A MARATONIG

Erdőbénye a Tokaj-hegyalja borvidék egy kicsi, de csodálatos gyöngyszeme, sőt „2013. legszebb magyar települése” címet is elnyerte. A település eredetileg nem a boráról volt híres, hanem az ott dolgozó kádármesterekről. Úgy is hívták a „Kádárok völgye”, ahol a filoxéra előtti időszakban több mint 100 kádármester dolgozott. Egy helyi szólásmondás szerint „Ha valaki Erdőbényén egy fát elhajint, az vagy kádárt üt, vagy kőfaragót”.

Az esemény, ami miatt Erdőbényére látogattunk szombatra volt tervezve és mi már pénteken megérkeztünk. Azt gondoltuk, szánunk időt arra, hogy megismerjük a települést és esetleg meglátogassunk néhány helyi pincét is. Hiszen Erdőbényén jelenleg 22 pincészet működik. Mivel előzetesen ...

Tovább Szólj hozzá

2016. jún 01.

SOMLÓI SAKKPARTY

írta: László Vágó
SOMLÓI SAKKPARTY

ŐSI MAGYAR SZŐLŐFAJTÁK SOMLÓRÓL

Most újra megfogadom!! Többször nem megyek el Kovács Antal által szervezett kóstolóra. Hiszen nagyon kockázatos részt venni az eseményein. Ennyi jó bort kóstolni akár az egészségre is ártalmas lehet!! ? J

A pincearon ( http://pincearon.hu/ ) hálózat egyik vendéglátóhelyén, a CHESS étteremben ( http://www.chessrestaurant.hu/ ) Andrási László, Somló Kincse Kézműves Kispince ( http://www.somlokincse.hu/ ), kiváló tételeit kóstoltuk. Somló Kincse Kispince tényleg kicsi, kis területen működik és a legjobb értelemben vett kézműves módon állítja elő a nedűit. Vagyis Ő „bort iszik és bort prédikál”.

A borok mellett megismerhettük a Somló Kincse Kispince történelmét, sok érdekes történetet László küzdelmeiről, sikereiről, ...

Tovább Szólj hozzá

2016. máj 17.

BUDAFOKON TRÉNINGEZTÜNK AZ ETYEKI BORANGOLÓRA

írta: László Vágó
BUDAFOKON TRÉNINGEZTÜNK AZ ETYEKI BORANGOLÓRA

HARASZTY PINCÉSZET BORAI A BORKLUBBAN

A Pünkösdi hétvége boros eseményekben gazdag kínálatot kínált. Azonban az időjárás közbeszólt és az eső elmosta a kültéri programokat. A Borklub 13.-n pénteken tartotta az aktuális rendezvényét. Az időjárás már ekkor is megkezdte a „kellemetlenkedést”, de azért produkált valami szépet is.

Népes társaság jött össze az etyeki Haraszty Pince borainak kóstolására. Szalay Gyula megint kitett magáért Pázmányi Dániel meghívásával. Dániel azt is elmondta, hogy mi motiválta a meghívás elfogadásában. Gyerekkora egy részét Budafokon a Dézsmaszedő utcában, ahol a Borklub is van, töltötte. Vagyis hazajött nosztalgiázni. Hallottunk a pincészet történelméről és a tervezett jövőjéről is. A borászatot 1996-ban alapították. ...

Tovább Szólj hozzá

2016. máj 10.

EGRI BOR(OZÁS) A MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁRBAN

írta: László Vágó
EGRI BOR(OZÁS) A MAGYAR NEMZETI LEVÉLTÁRBAN

BORHISTÓRIÁK 3, AZ EGRI BORVIDÉK TÖRTÉNETE DOKUMENTUMOKBAN ÉS BORBAN

Egy újabb intézmény, mely beszállt a hazai borvidék megismertetésébe és a kulturált borfogyasztás terjesztésébe.

MEGLEPETÉS!!! - Ez a szervezet a Magyar Nemzeti Levéltár / MNL ( http://mnl.gov.hu/ ) .

Az MNL munkatársai elindították a Borhistóriák esemény sorozatot. Céljuk a magyarországi borkultúra elsődleges írásos forrásai közötti időutazás, történetmesélés és borkóstolás. Borhistóriák 1 – Pécs-Villány borvidékről, Borhistóriák 2 – Tokaj-hegy aljai borvidékről szólt. Az eseményen - Borhistóriák 3 -, melyen sikerült részt vennem, , az egri borvidék történelme, jellegzetességei és borai voltak terítéken. A szervezők még teljesebbé tették az eseményt az MNL „Nyomot hagytak – Évszázadok, Személyiségek, ...

Tovább Szólj hozzá

2016. máj 03.

BALOG ÁRPÁD ÚJRA ÉRTELMEZTE A KÖVIDINKÁT!?

írta: László Vágó
BALOG ÁRPÁD ÚJRA ÉRTELMEZTE A KÖVIDINKÁT!?

Önkéntesen részt vettem a „spontán fogadóórán”

Amikor gyerekeim iskolába jártak nagyon utáltam fogadó órára járni. Kovács Antalnak  ( http://pincearon.hu/ )   mégis sikerült rávennie, hogy elmenjek Balog Árpád   csongrádi borász ( https://www.facebook.com/arpad.balog.39?fref=ts ) „spontán fogadóórájára” a VinoPiano Borbárba.

Most már mondhatom, hogy köszönöm. Hiszen sikerült megismerkedni Balog Árpád csongrádi borásszal és kézműves boraival. Kár lett volna kihagyni.

Az első bor, amit kóstoltam az egy Kövidinka 2015 hordóminta volt. Amikor megízleltem, egyből felmerült bennem, ezt biztos kövidinka. Azt gondolom, Balog Árpádnak sikerült megalkotnia a régi, rossz véleményektől és hagyományoktól megszabadított KÖVIDINKÁT . Már a színe is meglepetés, tiszta és mély ...

Tovább Szólj hozzá

2016. ápr 12.

BADACSONY ELEGANCIÁJA VETEKSZIK NEW YORK-ÉVAL?

írta: László Vágó
BADACSONY ELEGANCIÁJA VETEKSZIK NEW YORK-ÉVAL?

Badacsonyi borászok felfedték titkaikat, azaz a legjobb boraikat

Terveim szerint az idén nyáron, júniusban felfedezzük a Badacsonyi Borvidéket. Bebarangoljuk és végigkóstoljuk a borvidék területeit, pincészeteit. Egyben belekóstolunk a környék gasztronómiájába is. Ennek előkészítéséhez, tervezéséhez nagyszerű lehetőséget kaptam a „Badacsony New Yorkban 5” esemény meglátogatásával. A rendezők kitűnő munkát végeztek. Meg tudtam tervezni a kóstolási menetrendet. Előre ismert volt ki lesz ott, milyen borokat lehet kóstolni és nagyon jó tájékoztató anyagokat is kaptunk. Mind az eseményről, mind a borvidékről. 

A New York Kávéház emblematikus vendéglátóhelye Budapestnek. Badacsony  ( http://www.badacsony.com/ ) egy ikonikus része a magyar boros társadalomnak. A kettő most összefogott és ...

Tovább Szólj hozzá

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu