Bor és vállalkozás

Aki a bort szereti rossz vállalkozó nem lehet!

2016. júl 12.

SPANYOL BOR A FOCIPÁLYÁN

írta: László Vágó
SPANYOL BOR A FOCIPÁLYÁN

INIESTA NÉV BORBAN IS JÓL CSENG

Az elmúlt hetekben Európa lakósainak nagy része foci lázban égett. Én is követtem az eseményeket és eredményeket, de azért engem nem ragadott el a futball hév. Ezért felemás érzéssel fogadtam a Budafoki Borklub meghívását a „Spanyol borkóstoló a Futball EB jegyében” eseményre. Miután Szalai Gyula sommelier-vel, a Borklub alapítójával és vezetőjével tisztáztuk, hogy az aktuális is hagyományosan a borról szól és nem a fociról, mégis a részvétel mellett döntöttem. És nem bántam meg. Sőt…!!!

Most nézzük az esemény összetevőit.

1. Andrés Iniesta futballista , aki arról híres - annak ellenére, hogy kitűnő labdarúgó nincsenek star allűrjei. Pep Guardiola a következőket írta róla:
„Nem festi be a haját, nem balhézik, ...

Tovább Szólj hozzá

2016. máj 17.

BUDAFOKON TRÉNINGEZTÜNK AZ ETYEKI BORANGOLÓRA

írta: László Vágó
BUDAFOKON TRÉNINGEZTÜNK AZ ETYEKI BORANGOLÓRA

HARASZTY PINCÉSZET BORAI A BORKLUBBAN

A Pünkösdi hétvége boros eseményekben gazdag kínálatot kínált. Azonban az időjárás közbeszólt és az eső elmosta a kültéri programokat. A Borklub 13.-n pénteken tartotta az aktuális rendezvényét. Az időjárás már ekkor is megkezdte a „kellemetlenkedést”, de azért produkált valami szépet is.

Népes társaság jött össze az etyeki Haraszty Pince borainak kóstolására. Szalay Gyula megint kitett magáért Pázmányi Dániel meghívásával. Dániel azt is elmondta, hogy mi motiválta a meghívás elfogadásában. Gyerekkora egy részét Budafokon a Dézsmaszedő utcában, ahol a Borklub is van, töltötte. Vagyis hazajött nosztalgiázni. Hallottunk a pincészet történelméről és a tervezett jövőjéről is. A borászatot 1996-ban alapították. ...

Tovább Szólj hozzá

2016. máj 03.

BALOG ÁRPÁD ÚJRA ÉRTELMEZTE A KÖVIDINKÁT!?

írta: László Vágó
BALOG ÁRPÁD ÚJRA ÉRTELMEZTE A KÖVIDINKÁT!?

Önkéntesen részt vettem a „spontán fogadóórán”

Amikor gyerekeim iskolába jártak nagyon utáltam fogadó órára járni. Kovács Antalnak  ( http://pincearon.hu/ )   mégis sikerült rávennie, hogy elmenjek Balog Árpád   csongrádi borász ( https://www.facebook.com/arpad.balog.39?fref=ts ) „spontán fogadóórájára” a VinoPiano Borbárba.

Most már mondhatom, hogy köszönöm. Hiszen sikerült megismerkedni Balog Árpád csongrádi borásszal és kézműves boraival. Kár lett volna kihagyni.

Az első bor, amit kóstoltam az egy Kövidinka 2015 hordóminta volt. Amikor megízleltem, egyből felmerült bennem, ezt biztos kövidinka. Azt gondolom, Balog Árpádnak sikerült megalkotnia a régi, rossz véleményektől és hagyományoktól megszabadított KÖVIDINKÁT . Már a színe is meglepetés, tiszta és mély ...

Tovább Szólj hozzá

2016. ápr 12.

BADACSONY ELEGANCIÁJA VETEKSZIK NEW YORK-ÉVAL?

írta: László Vágó
BADACSONY ELEGANCIÁJA VETEKSZIK NEW YORK-ÉVAL?

Badacsonyi borászok felfedték titkaikat, azaz a legjobb boraikat

Terveim szerint az idén nyáron, júniusban felfedezzük a Badacsonyi Borvidéket. Bebarangoljuk és végigkóstoljuk a borvidék területeit, pincészeteit. Egyben belekóstolunk a környék gasztronómiájába is. Ennek előkészítéséhez, tervezéséhez nagyszerű lehetőséget kaptam a „Badacsony New Yorkban 5” esemény meglátogatásával. A rendezők kitűnő munkát végeztek. Meg tudtam tervezni a kóstolási menetrendet. Előre ismert volt ki lesz ott, milyen borokat lehet kóstolni és nagyon jó tájékoztató anyagokat is kaptunk. Mind az eseményről, mind a borvidékről. 

A New York Kávéház emblematikus vendéglátóhelye Budapestnek. Badacsony  ( http://www.badacsony.com/ ) egy ikonikus része a magyar boros társadalomnak. A kettő most összefogott és ...

Tovább Szólj hozzá

2016. már 17.

TANULJ TINÓ, ÖKÖR LESZ BELŐLED!

írta: László Vágó
TANULJ TINÓ, ÖKÖR LESZ BELŐLED!

NEMZETKÖZI BORÁSZ KALANDOK

Albert Einstein azt mondta a maga oktatási módszeréről – „Én sosem tanítom a diákjaimat, csak próbálom megteremteni a feltételeket, amelyekben tanulhatnak.”

Ha jól sejtem az InVeris Alapítvány ( http://inveris.hu/ ) hasonló elveket vall. Legalábbis számomra ez „jött le” az általuk szervezett „A bor lényege az ember! - Nemzetközi borász kalandok” eseményen. A néhány éve, Papp Gergely Levente és Pittmann Ákos által alapított alapítvány közreműködésével gyakorlati tapasztalatcserén és szakmai kalandtúrán vehetnek részt fiatal szőlész-borász szakemberek Franciaország Burgundia régiójában. A rendezvényen öten mutatkoztak be, meséltek élményeikről és egyesek a tanultakról is számot adtak boraikkal a rendkívüli ...

Tovább Szólj hozzá

2016. már 08.

BALATONI ORBÁN A LIGETBE LÁTOGATOTT

írta: László Vágó
BALATONI ORBÁN A LIGETBE LÁTOGATOTT

BORHÁLÓ LIGET VENDÉGÜL LÁTTA ORBÁN GERGELY BORÁSZT

vállalkozás_logo.jpg
ÜZLET

A néhány éve elinduló Borháló Borkereskedelmi hálózat vendégei közül az első egyike voltam. Még a hűségkártyát is kiváltottam. Aztán valahogy megszakadt a kapcsolat és nem igazán érdeklődtem a Borháló-zat iránt. Nem vásároltam náluk, nem tértem be egyre szaporodó üzletükbe sem. Azonban a múlt évben újra felfigyeltem rájuk. Ami feltűnt, hogy nagyon aktívak a hazai borpiacon. Támogatják a kicsi, feltörekvő és tehetséges pincéket is. A minőség a fontos. A franchise boltok lelkes vezetői kicsit a kulturált borfogyasztás terjesztését élharcosai lettek. Ami szerintem még fontosabb felvállalták, ho.gy a borkedvelő látogatóikból a bort értő és hozzáértő borfogyasztókat „képezzenek” borkóstolókkal, kisebb ...

Tovább Szólj hozzá

2016. feb 27.

TEAHÁZI BORKÓSTOLÓ

írta: László Vágó
TEAHÁZI BORKÓSTOLÓ

KÍNA ÉS SZEKSZÁRD EGYMÁSRA TALÁLT!?

A bort manapság igyekeznek egyre többféle dologgal párosítani, mint zöldségek, gyümölcsök, húsok, sajtok, csokoládé, sushi. Ezen párosítások sikere ill. élvezeti értéke függ a résztvevők ízlésétől, nyitottságától, befogadó készségétől és az adott pillanat hangulatától is.
Őszintén ezeket a párosításokat néha kicsit erőltetettnek tartom.

Egy érdekes utazáson vettem részt az autentikus kínai tea és szekszárdi bor között. Az programot egyszerre lehet boros és teás eseménynek is nevezni. Szerencsére, az elején tisztázták a vendéglátók - tea háziasszony: Wagner Anna ( http://www.flyingbirdteahouse.co.hu/ ), bor házigazda: Horváth Tibor ( https://tiborszerintabor.wordpress.com/ ), hogy nem bor és tea párosítás a kóstoló ...

Tovább Szólj hozzá

2015. nov 30.

ÉS JÖTT A DOKTOR

írta: László Vágó
ÉS JÖTT A DOKTOR

FŰBEN-BORBAN ORVOSSÁG 3.

Esetleg nem is kell olyan sűrűn jönnie. Az egészség megőrzéséhez rengeteg eszköz áll rendelkezésünkre. Ezek közül az egyik a jól megválasztott bor. Tudományos kutatások kimutatták egyes borokban olyan természetes hatóanyagok vannak, melyek jótékonyan hatnak bizonyos betegségek esetén. Azonban Magyarországon már léteznek GYÓGYFÜVES BOROK is. Vagyis olyan borok, melyekhez tudatosan és megfelelő hatást kiváltó gyógynövények kerülnek hozzáadásra. Ezek a gyógynövényes borok egyedülállóak és különlegesek, melyeket az Aklan Családi Pincészet ( http://www.aklan-pince.hu/ ) készíti a Balaton-felvidéken, Lesencetomajon Takács Ferenc zánkai gyógynövényszakértő ( http://www.gyogynovenyturak.hu/ ) szakmai támogatásával.
Az Aklan ...

Tovább Szólj hozzá

2015. okt 25.

AMAZING WINE EVENT IN HUNGARY

írta: László Vágó
AMAZING WINE EVENT IN HUNGARY

FRANC&FRANC Villány invites Loire

  Cabernet Franc has a special name in the Villány Wine Region = Villány Franc.

Perhaps it first came to our notice when Michael Broadbent visited in 2000 and tasted the cabernet francs of József Bock ( www.bock.hu ), Ede Tiffán ( http://www.tiffans.hu/ ) and our own winery (, and then published his tasting notes in the English magazine Decanter, stating he thought that ”cabernet franc has found its
natural home in Villány,” said Attila Gere( http://www.gere.hu/ ).

The first full origin protection system of Hungary was developed out in the Villány Wine Region. The strongest attraction of the region is wine. The treasures of the region include the protected streets of cellars in Palkonya, Villánykövesd, Villány, Nagyharsány and Kisharsány, the cellars and press houses ...

Tovább Szólj hozzá

2015. okt 08.

SZISZIFUSZI BLUES 3

írta: László Vágó
SZISZIFUSZI BLUES 3

Mindenki másképp csinálja…

Igen, de hogy csináljuk mi? Hogyan tudnánk elérni, hogy a magyar bor és párlatok felkerüljenek a világ bor és párlat térképére.

Azt hiszem ezen a területen is igaz a marketing alapelv: NEM A KONKRÉT TERMÉKET KELL ELADNI, HANEM AZ ÉLMÉNYT, AZ ÉLETÉRZÉST .

Erre én már látok nagyon jó és fejleszthető elképzeléseket, sőt megvalósított ötleteket is. A teljesség igénye nélkül, néhány a saját tapasztalataimból és amiről „csak” hallottam, de tetszik.
- a Magyar Nemzeti Galéria Múzeum+ és júliusi Borszerda eseményei – egy egész estés program 18:00-22:00 óráig. Van benne múzeumlátogatás, tárlatvezetés, koncert, táncbemutató, borkóstoló, beszélgetések művészekkel, borászokkal, minden testközelbe és kézzelfoghatóvá ...

Tovább Szólj hozzá

Tetszett a bejegyzés? Kövesd a blogot!

blog.hu