2014. feb 01.

KultúraLaBor születése

írta: László Vágó
KultúraLaBor születése

Miután már több eseményt és beszámolót KultúraLaBor megjelöléssel közöltem, szeretném elmondani mi a története a bor-kultúra-vállalkozás hármasnak - azaz KultúraLaBor - az életemben.

043 Vágó László (5).jpgNem szégyellem! Kedvelem a jó bort, különösen a vörös bort. Azonban azt el kell mondanom, hogy amatőr borkedvelő vagyok. A bor számomra nem a tannint, a savasságot, a gyümölcsös ízeket, bukét, az alkohol fokot, cukor tartalmat és egyéb szakértői „okosságokat” jelent. Én úgy bírálok - ízlik vagy nem ízlik.
Ugye milyen földhözragadt?! 

polgar-zoltan02.jpgAz első igazi borkóstolói élményem Villányban a Polgár Pincészetben volt. A 2011. évi szilvesztert ünnepeltük a Polgár Fogadóba.  Az igazi különlegesség volt Polgár Zoltán által tartott vertikális borkóstolója. Bemutatta a pincészet Cabernet Sauvignon borának több évjáratát, összehasonlította az évjáratbeli különbségeket.  ( http://polgarpince.hu/)

MNG03.jpgEgy bomba értékű élmény volt a Magyar Nemzeti Galériában (http://www.mng.hu/) 2012. júliusban megrendezett Júliusi Borszerdák. Ez volt igazán kulturális és boros élmény. Mind a 4. júliusi szerdán különböző és nagyon érdekes programmal várták a látogatókat 18.00-tól 22.00 óráig. Volt tárlatvezetés, koncert, beszélgetés, előadás, bor- és sajtkóstoló. Néhány program az óriási választékból.
Tárlatvezetés: Szecessziós törekvések Magyarországon, A középkori szárnyasoltárok művészete, Csontváry Kosztka Tivadar - a Napút festője, Munkácsy Mihály és a századvég realizmusa, …
Előadóművészet: Horváth Péter-klarinét és Gincsai Beáta-zongora, Szűcs Gabi szving énekesnő, Csemer Boglárka & Petruska András Duo
Bor- és sajt kóstoló: St. Andrea és az Orsolya Pincészet borai, Sauska Pince borai, Konyári Pincészet borai, Pannonhalmi Apátsági Pincészet borai, Bükki Sajt sajtkülönlegességei

Furják Andrea_Blanchir02.jpgA következő meghatározó élmény a borkóstolásos életemben Blanchir Főzőiskola tematikus borkóstolói Furják Andrea vezetésével és Horváth Nikolett fantasztikus blanchir02.jpgfalatkáival (http://blanchirfozoiskola.hu/


feketepince_8_2.jpgA következő boros élmény és első lépés a kultúra+bor+vállalkozás, azaz KultúraLaBor irányába a 2012. évi őszi Fekete Borpince Borkóstoló Félmaraton volt. (http://feketeborpince.hu/)
21 féle bor, kb. ugyanannyi fajta étel, kb. 5 féle bonbon és egyéb desszertek. Első hallásra elég rémisztő. Azonban a rendezvény fantasztikus volt. Mindenkinek csak ajánlani tudom.

044 Aranka.jpgEkkor merült fel a gondolat, ha már 150 km-t utazunk Szekszárdra, akkor érdemes lenne egyéb élményeket szerezni és programokat szervezni. Ez volt az első KultúraLabor eseményünk a nejemmel.

Igaz ekkor még nem volt neve.

A hosszú hétvégénk KultúraLabor programja így állt össze.
- 2012. október 12. péntek - érkezés, szállás elfoglalása a pincészet melletti kis házban
                                       - Peter Shaffer: Black Comedy színházi előadás (premier) a Pécsi Nemzeti Színházban (http://www.pnsz.hu/)
- 2012. október 13.szombat - Szekszárdi városnézés
                                         - Mihály Emlékház
                                         - Petrits Mézeskalácsos – Mézeskalács Múzeum (http://mezeskalacs.hu/)
                                         - Fekete Borpince Borkóstoló Félmaraton
- 2012. október 14. vasárnap - reggeli háziasszonyunk Mária asszony csodás házi készítésű sajt-, körözött, gombáskrémjeivel
                                          - elutazás, útközben egy jó ebéd egy országúti csárdában

Tehát ez volt az első KultúraLabor eseményünk. Hamarosan a már tovább fejlesztett is beszámolók, amikor is Tokajban és környékén szerveztük a KultúraLabor élmény programunkat.

Ha valakinek van hasonló élménye vagy csak hozzá kíván szólni, megteheti itt a blogon vagy a kulturalabog@gmail.com címen is.

Szólj hozzá