2014. júl 02.

KADARKATÚRÁZTUNK SZEKSZÁRDI IVÁN-VÖLGYI „MAGASLATAIN” 1.

írta: László Vágó
KADARKATÚRÁZTUNK SZEKSZÁRDI IVÁN-VÖLGYI „MAGASLATAIN” 1.

kadarkatura02.jpg

Idén is, immár 4. alkalommal, került megrendezésre az Iván-völgyi Kadarka túra. Ez alkalommal én is eljutottam az eseményre, Nagyon kíváncsi voltam, nem voltak elvárásaim, nem tudtam mire számítsak. A kadarkatúrázás és a kipihenése után csak azt tudom mondani minden várakozásomat felülmúlta. A szervezők, az Iván-völgyi borászok és vendég borászaik kitűnő időjárást és szervezést, nagyszerű borokat és ételeket biztosítottak számunkra.

GRATULÁLOK!!! KÖSZÖNÖM!!!

A kiinduló pont, a Kávé Háza, is már meglepetéssel várt. Egy nappali szoba nagyságú helységben rengeteg „szürcsöltek” a kávéjukat. Az illat elképesztő. Viszont a túra az udvarról indult, ahol szintén működött egy kávégép. Így mi is kipróbálhattuk a kávét és a friss, meleg croisson-t. Ez a hely volt kiindulópont és akik bort akartak vásárolni a legjobb pont. Innen indult a KADARKATÚRA-BUSZ is

bor_logo.jpg


BOR

Heimann Családi Birtok, vendég: Koch Borászat, Borota - Hajós Bajai Borvidék
1. Irsai Olivér 2013 Koch Borászat - egy viszonylag újkeletű magyar nemesítésű szőlőből készült bor. Friss ízű, kellemesen „karcos”, jól iható bort kaptunk. Nekem ízlett és vásároltam is belőle. 
       Irsai Olivér: Kocsis Pál nemesítette 1930-ban Magyarországon a Csabagyöngye és
       a Pozsonyi fehér fajtákból. Jelenleg kb. 985 ha felületen termesztik.

       Bora zöldes-sárgás színű, erősen muskotályos ízű, lágy savakkal.
2. Kadarka 2013 Koch Borászat – igaz nem a jellegzetes termőhelyén Szekszárdon készült, azonban oda illik. Kellemes, fűszeres zamatú testes vörös bor. Méltó a KadarkatTúra színvonalához.
3. Viognier 2013 Heimann Családi Birtok – a Heimann borászat egyetlen fehér bora. Nagyon kellemes friss bor. Jól iható, jól csúszik. Nálam ennek ellenére sem került a kedvencek közé.
       Viognier: A Rhone völgyének északi részéről származó francia szőlőfajta. Illatos, gyümölcsös, amatos fajta.
       Bora aromákban és gyümölcsízekben (barack, körte, citrusok, egzotikus gyümölcsök) gazdag.
4. Kadarka 2012 Heimann Családi Birtok – Nagyon kellemes, fűszeres-gyümölcsízekben gazdag könnyű vörös bor. Annak ellenére mondhatom ezt, hogy az Alkohola: 13,5 % és persze, hogy megkóstoltam. Ráadásul helybeli vagyis Iván-völgyi szüretelésű szőlőből készült.

Fekete Borház, vendég Gál Lajos Pincészete, Eger
1. Szekszárdi Rosé Cuvée 2013 Fekete Borház (80% kékfrankos, 20% zweigelt) - különleges, harmonikus ízvilággal rendelkezik. Üde, könnyed fiatalos bor, mely baráti társas beszélgetések ideális bora.
2. Egerszóláti Olaszrizling 2012 Gál Lajos Pincészet – könnyed, friss, fehérgyümölcsös és akácos ízekkel, jól iható nagyon kellemes bor.
       Gál Lajos a kérdésemre, hogy tartotta meg a 2012-s évjáratú bor frissességét, fiatalságát
       nem válaszolt. Azt mondta, hogy ezt kell leírni, hogy Ő ilyet is tud. Hát tudja meg mindenki!
3. Szekszárdi Kadarka 2009 Fekete Borház – kellemes gyümölcsös harmonikus ízekkel rendelkező bor. Könnyen iható 13% Alkohol ellenére. Az ihatóságát elősegíti a bársonyos, selymes gyümölcsös ízek.
4. Kadarka 2012 Gál Lajos Pincészet – nagyszerű illatú. A túfán érlelt szőlőből készült Kadarka nagyon finom, kellemes fűszerezésű jól csúszó bor.  
       Egy újabb meglepő megjegyzés Gál Lajostól – Kadarka egy Eger környékén őshonos faj.

 

Következő állomásunk a Sebestyén Pince lesz.

Várom a résztvevők, a távollevők, „nyálcsorgatók” hozzászólásait a kulturalabor@gmail.com e-mail címen.

Hamarosan folytatom az élményekkel, a borokkal és rengeteg képpel.

Vágó László

043 Vágó László.jpg

Szólj hozzá