2014. júl 12.

KADARKATÚRÁZTUNK SZEKSZÁRDI IVÁN-VÖLGYI MAGASLATAIN 2.

írta: László Vágó
KADARKATÚRÁZTUNK SZEKSZÁRDI IVÁN-VÖLGYI MAGASLATAIN 2.

kadarkatura02.jpgIdén is, immár 4. alkalommal, került megrendezésre az Iván-völgyi Kadarka túra. Ez alkalommal én is eljutottam az eseményre, Nagyon kíváncsi voltam, nem voltak elvárásaim, nem tudtam mire számítsak. A kadarkatúrázás és a kipihenése után csak azt tudom mondani minden várakozásomat felülmúlta. A szervezők, az Iván-völgyi borászok és vendég borászaik kitűnő időjárást és szervezést, nagyszerű borokat és ételeket biztosítottak számunkra.

Az előző részében elmeséltem élményeimet és közzétettem sok-sok képet a Kávé Házáról, a Heimann Családi Birtok – Koch Pincészet és Fekete Borház – Gál János Pincészete párosokról és nagyszerű boraikról, ld.

http://bor-vallalkozas.blog.hu/2014/07/02/kadarkaturaztunk_szekszardi_ivan-volgyi_magaslatain

Az előző részből kimaradtak a borokkal harmonizáló ételek.

gasztro05.jpg
GASZTRONOMIA

Heimann Borászat – felvágott tál - sonkák, szalámik, barna kenyér és zöldségek
Fekete Borház – helyben sütött fehér és vörös sült kolbász
Sebestyén Pince – sajttál
Tüske Pince – lecsó
Németh János Pince - szarvas gulyás

bor_logo.jpg


BOR

Sebestyén Pince, vendég Gere Tamás&Zsolt Pincészete, Villány
1. Comis-Gyöngyöző Rosé 2012 Gere Tamás@Zsolt Pincészet (Kékfrankos, Pinot Noir, Merlot) – Nagyon itatja magát ez a könnyed, finom gyöngyöző cuvée. Nagyon üdítő, frissítő bor a melegben is. Az összetevők a karakteres Kékfrankos, a Pinot Noir gyümölcsössége nagyon jól kiegészítik egymást. A nagyon kis mennyiségű Merlot nem igazán érezhető, de biztos vagyok benne a harmónia szerves, elengedhetetlen része.

2. Fuxli 2013 Sebestyén Pince (Kadarka, Kékfrankos) – a vegyes kékszőlő nagyon érdekes íz hatást biztosít a Fuxli-nak. A Sebestyén Pince 2013 évjáratú Fuxlija friss gyümölcsös ízeivel bűvölt el engem és bizonyára a több túrázott szintén. Jó, hogy a szekszárdi borászok kitalálták a Fuxli-t.
Gratulálok és köszönöm.

Fuxli egy szekszárdi borspecialitás, mely a sillernek ad egyedi arculatot, ízvilágot. A fuxli öt szekszárdi borász(at) összefogásának eredménye, sikere és jelképe – Heimann, Eszterbauer,  Merfelsz, Németh János, Posta Borház és Sebestyén Csaba.
Egyeseknél a Fuxli gerincét a Kékfrankos és Kadarka határozza meg. Van ahol még merlot is kerül bele. Máshol tisztán kadarkából készül. Nem is egyformák, csak épp annyira hasonlítanak egymásra, ahogy kell. Ettől Fuxli.  De nem is ez a fontos.
Siller egy bor színtartomány. A siller sötét rózsaszínű, a rozénál sötétebb, a vörösbornál halványabb. A siller bor kékszőlőből készül.  A rozé bornál tovább áztatják a héjon, ezért abból több szín- és cserzőanyag oldódik ki.

3. Kadarka 2013 Sebestyén Pince – Ehhez a Kadarkához a szőlőt 60-70 éves tőkékről szüretelték és régi kb. 15 éves hordóban és tartályban is érlelték. Látványra nagyon szép rubint vörös színű bor. A kóstolásakor kellemes gyümölcsös és fűszeres illatokat éreztem. Az íze kiváló kadarka íz, nagyon jól iható bor. Ez tapasztalatból mondom.

4. Kadarka válogatás 2011 Gere Tamás&Zsolt Pincészete – a szőlő a Kopár dűlőn lett szüretelve, mely friss 2009-s telepítésű. A bor hagyományos eljárással készült. A szőlő leve az erjedés után 6 hónapra magyar tölgyfahordóba érlelődött. A pohárba szagolva az illatok kavalkádját éreztem, karamellt, kávét és gyümölcsöket. Azonban megkóstolva a bort az ígéretes illat nem jött vissza és nem tükröződött az ízben. Az íz jó volt, de nem különleges, mint az illat.

sebestyén_0312.jpg

 

Tüske Pince, vendég Balla Géza Pincészete - Arad-hegyalja, Ménes
A Tüske Pince név Halmai Csaba borászt „rejti”. A vállalkozás a tulajdonos felesége nagyapjának ragadványnevéről „Tüske” kapta a nevét.
1. Rosé cuvée 2013 Ménesi Balla Pincészet – 3 szőlőfajta házasításából készült, Kékfrankos (50%), Merlot (30%), Kadarka (20%). Illata friss gyümölcsöket idézi, mint szamóca, málna. Ízében is visszajön a gyümölcsösség. A magas alkohol (14%) ellenére friss, üde és nagyon jól iható bor. Az ihatóságát a melegben kissé szénsavasság is elősegítette.
2. Siller 2013 Tüske Pince – 2/3 rész Merlot, 1/3 Kadarka. Könnyű (12% alkohol) szinte minden ételhez jól illő bor. Ez a semleges, kellemes illatából és ízéből adódik. Könnyen csúszik, mondhatjuk igazi társasági ill. társalgási bor. Ezek a tulajdonságok a háziasszonyok kedvencévé teszik, mert bármit szolgálnak is fel a borhoz illik hozzá. A túrán a Tüske Pince lecsót tálalt fel.
3. Kadarka 2011 Tüske Pince – A szőlőt ehhez a borhoz a környék legmagasabb pontján fekvő Kerékhegyi dűlőben szüretelték, korlátolt fürtszámmal. Kellemes gyümölcsös mutatkozott be nekem a Tüske Kadarka az első találkozásunkkor. 13,5% alkohollal érett, markáns, számomra már-már nehéz, de kellemes ízű, gömbölyű és jól iható rubinszínű Kadarkát kaptam Halmai Csabától. Köszönöm.
4. Sziklabor Kadarka Ménesi Balla Pincészet 2009 – Kadarka szőlőt a Napos dűlőben öreg tőkékről szüretelték. A bort 2 évig hordóban és 2 évig palackban érlelték. Már kellemes, fűszeres illatával elcsábított a bor. Csábítást fokozta a csodálatos vörös színével és szép savaival bársonyosra kerekített, gyümölcsös ízével. Nekem nagyon ízlett. Ez volt számomra a túra egyik favoritja.
A minket vendégül látó, nagyon készséges fiatalembertől azt az információt kaptuk, hogy fröccsnek is kiváló.

 

Német János Pincészet, vendég Bott Frigyes Pincészet – Felvidék, Párkány mellett
1. Granum 2013 Bott Frigyes Pincészet - A borvidéknek nevet adó festői folyó, a Garam folyó latin nevét viseli Bott Frigyesék új birtokbora. Az összetevők Pinot blanc (30%), Sauvignon blanc (30%), Tramini (30%) és Olaszrizling (10%) tökéletes érettségben vannak. Az illata kellemes frissességet áraszt.  Színe érett. Íze vaskos, Elegáns, nagy bor a 13% alkohollal. Ízében éreztem a fehérhúsú barackot és a hársfavirágot.
2. Német Janó Siller 2013 Német János Pincészet – A megkóstolt Siller 50% Kadarka és 50% Kékfrankos szőlőből készült. Alkohola 13%. A bor acéltartályban érett. A kóstolás során friss, telt gyümölcsös ízt tapasztaltam, hosszú utóízzel. Nagyon ízletes, jól iható bor.
3. Kadarka 2013 Bott Frigyes Pincészet –Szép színű, kellemes gyümölcs illatú bor. A gyümölcsök közül a málna íz jelleg jelenik meg a borban.13,5% Alkohola ellenére ívás közben nem tűnik nehéz bornak. Jól iható, itatja magát. Különösen jól harmonizált a felszolgált szarvas gulyással.
4. Kadarka 2011 Németh János Pincészet – Iván-völgyi területen öreg tőkékről szüretelt szőlőből készült, 8 hónapon át tölgyfa hordóba érlelt bor. Hordozza a kadarka minden fajtajellegét. Íze fűszeresen gyümölcsös. A kadarkákhoz képest alacsonyabb – 12,5% - alkohollal készült. Ez a bor is jól harmonizált a szarvas gulyással. Még a melegben is jól iható, kellemes bort ihattunk a Németh János Pincészet Kadarkájával.

 

Mindenkinek jó borokban gazdag élményeket kívánok

Vágó László
043 Vágó László (5).jpg

Szólj hozzá