2014. júl 31.

SAUSKA Pincészet, egy új tengelyhatalom a borászatban

írta: László Vágó
SAUSKA Pincészet, egy új tengelyhatalom a borászatban

Borszerda_logo.jpgIdei utolsó Borszerda a Magyar Nemzeti Galériában, egyben egy új tengelyhatalom születése a borászatban, a Sauska Pincészet: Sauska Tokaj - Borszerda Magyar Nemzeti Galéria Budapest - Sauska Villány.

A Magyar Nemzeti Galéria már 3. éve rendezi meg ezt a rendkívüli KultúraLaBor eseményt, mely most is nagyszerűen sikerült a múzeum munkatársainak és a meghívott vendégeknek köszönhetően.

kultúra_logo.jpg
KULTÚRA

Tárlatvezetés
A nagybányai művésztelep: Hollósy, Ferenczy, Csók, Szinyei Merse, Pál, …

Egy vallomással tartozom. A két tárlatvezetés közül nem a művészi érték alapján választottam. Egyszerűen megkérdeztem ki lesz a tárlatvezető. Igen újra Gimesy Pétert választottam. Teljesen a helyzetnek megfelelően a szokásos módon jelent meg. Egyik kezében mikrofon, a másik kezében egy hordozható hangszóró, szandálban volt és a divat előírásoknak megfelelően zokni nélkül. Vele volt természetes jó kedve, humora és magával ragadó kedélye. Az előadásban Szinyei Merse Pál kapta a fő hangsúlyt. Hallhattunk az emberről, családi kapcsolatairól. Megismerhettük alkotói technikáját, kompozíció alkotás módszerét és sok egyebet a korról is.

- A gödöllői művésztelep alkotói

- Munkácsy Mihály, művei és kora

Kiállítások

- Dada és szürrealizmus - válogatás a jeruzsálemi Izrael Múzeum gyűjteményéből: Magritte, Duchamp, Man Ray, Miró, Dalí 

Ezt a kiállítást az előző alkalommal néztem meg. Mivel nem vagyok nagy műértő, nem szeretnék elemzést közölni, csak néhány benyomást. A kiállítás művészei meglepő és megdöbbentő módon használták alkotásaikban a hétköznapi élet tárgyait és igyekeztek mélyebb magyarázatot is adni meghökkentő alkotásaiknak. A másik meglepődés számomra, hogy a korszak milyen kevés művészét ismerem, mind Salvador Dali, Joan Miró, Ernst Max.

- Átrendezett valóság - magyar köz- és magángyűjtemények műveiből: Alkotói stratégiák a magyar művészetben a dada és a szürrealizmus vonzásában

Ez a kiállítás a dada és szürrealizmus magyarországi és a magyar művészekre gyakorolt hatását mutatja be. A korszak meghatározó magyar alkotók hozták létre az Európa Iskola művészeti csoportot. Az Európa Iskola csoport művészei között találhatjuk a teljesség igénye nélkül Kassák Lajost, Barcsay Jenőt, Bálint Endrét, Anna Margitot, Egry Józsefet, és még sok kiváló művészt. Amennyire megtudom ítélni művészi színvonaluk nem marad el külföldi művésztársaik mellett és magyarságukkal egyedivé és különlegessé tették műveiket.

Tánc
- A Nemzeti Táncszínház: Feledi János - Feledi Project

1. pár 

2. pár

Zene
- Hajdu Klára Quartet

bor_logo.jpg
BOR

BORTÁRSASÁG szervezésében: Arcok, borok, beszélgetések – négy égtáj borászai       

A beszélgetés nem volt túl hosszú, de azért megtudtunk érdekes dolgokat.
vállalkozás_logo.jpgKicsit betekinthettünk a Sauska Pincészet marketing koncepciójába. Sauska Pincészet nem hirdet és nem jelenik meg fizetősen sem az elektronikus, sem az írott médiában. Viszont igyekszik minden olyan meghívásnak eleget tenni, ahol közvetlenül találkozhat a laikus és értő borfogyasztókkal, borkedvelőkkel. 

Akik eddig nem tudták megtudhatták mi az a birtok bor. Ez a bor nem dűlő szelektált, a pincészethez tartozó termőhelyi szőlőből készült kiváló minőségű, a borászatot jellemző bor.

Bemutatott borok
- Sauska Furmint 2013
- Sauska Sárgamuskotály 2013
- Sauska Rosé 2013
- Sauska Gyöngyözőbor 2013
- Sauska Cuvée 113 2011
- Sauska Cuvée 7 Villány  2011
- Sauska 6 puttonyos Aszú 2003

Általam kóstolt borok
A borok egymásutánja az én tetszési sorrendemet is mutatja.

- Sauska Furmint 2013
100% száraz furmint lime, barack illatokkal és enyhe virág illattal. Tiszta világos sárgás színű, azaz igazi furmint színű furmint. Száraz, testes, lehengerlő és lendületes bor. Igazán szívesen hagytam magam lehengerelni az érett trópusi gyümölcsös ízeivel. Összegezve igazi Furmint és igazi Tokaji. 

- Sauska Cuvée 113 2011
A Cuvée 113 három tokaji fajta furmint (32%), hárslevelű (13%), sárgamuskotály (14%), és két világfajta chardonnay (25%), sauvignon blanc (16%) házasítása. A bor a „kora” ellenére könnyed, friss, és egyben elegáns bor. Illatában a citrus félék dominálnak.  Azt gondolom, hogy a házasítás teljesen egyensúlyban van.

- Sauska Sárgamuskotály 2013
Halvány, zöldes színű, illatra összetéveszthetetlen muskotály. Kóstoláskor üde bodzás-citrusos aromák kandikáltak ki a poharamból és robbantották az érzékszerveimet. Íze harmonikus, száraz, traubis jegyekkel. A bor jellegéhez illő finoman kesernyés lecsengéssel csúszott le torkomon. Nagyon szép bor.

- Sauska Rosé 2013
Ez a Sauska Rosé 2013 Kékrankos, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc és Syrah házasításából született. Színe szép, rózsa és a lazac árnyalatú. Illatában csipkebogyó és hibiszkusz, bodza, mezei virágok jelennek meg. Kóstoláskor a kortyokban a friss gyümölcsök, különösen a málna és szamóca a dominánsak. Telt, jó kortyú bor. A forró nyárban jó ízű, friss, üdítően könnyű bort kóstolhattam.

Vágó László

043 Vágó László.jpg

 

Szólj hozzá