2014. aug 27.

„Levezető programok” az ETYEK BORANGOLÓ után 3.

írta: László Vágó
„Levezető programok” az ETYEK BORANGOLÓ után 3.

Az Etyeki Borút Egyesület Etyeki Borangolója kitűnő alkalom, hogy az Etyek-Budai borvidék borászatainak kitűnő borait egy nagy séta keretében megkóstoljuk. A helyi borászok megnyitják pincéjüket és vendégül látják a látogató borbarátokat egy-egy pohár borra. A bor mellett a látogatók nagyon sok finomságot, édeset, sósat, fűszereset is kóstolhatnak.

A Borangolót 2014.08.30-n szombaton rendezik meg. Én szeretnék a hétvége többi napjára is izgalmas programokat ajánlani. Evvel egy igazi KultúraLaBor hétvégét tölthetnek el.

Programok 2014.08.31. vasárnap
idő       program neve                         helye / szervező                                     ár
            program leírása, kedvcsináló!                                                                                      
10:00- Egy zseniális család: Zsolnay egykori Honvéd Főparancsnokság       2 000 Ft
A tárlaton különleges Zsolnay-kerámiák lesznek láthatóak jórészt a pécsi Janus Pannonius Múzeum és egy magángyűjtemény féltve őrzött anyagából.
Nem csupán különleges, magas művészi értékű dísztárgyakban gyönyörködhet a közönség a patinás épületben, de hangsúlyosan - külön teremben - megjelennek az épületkerámiák is. A kiállításhoz Mispál Attila filmrendező vezetésével új rövidfilmek készültek, amelyek a híres pécsi család nemzedékeken átívelő páratlan sikerét, a nagyszerű művészek és iparosok példaértékű munkásságát idézik meg.
11:30   Csokoládémúzeumi praliné túra  Csokoládé Múzeum                       2 690 Ft
15:00
Közös séta a csokoládék terén, ahol századfordulós csokoládéboltok kirakatait tekinthetnek meg a látogatók, illetve csokoládéval kapcsolatos történeteket hallgathatnak meg, csokoládékóstolóval. Saját csokoládéjukat is elkészíthetik a részvevők: süteményből készült tálkába csorgatnak csokoládét, azt különböző fűszerekkel (színes cukorral, kókusszal, chilivel stb.) díszíthetik
11:00   CIRCUS CLASSICUS            Fővárosi Nagycirkusz                     3 100 – 3 900 Ft
15:00   
A műsor felidézi a cirkusztörténet máig élő csodáit, így bepillantást nyerhetnek a rejtélyes illúziók világába, megcsodálhatják a levegő orosz királyait, és persze gyönyörködhetnek a fenségesen szép tigrisek látványos produkciójában. Bemutatásra kerül Monte Carlo egyetlen magyar bajnokának, Richter Flóriánnak vadonatúj, mégis klasszikus időket idéző lovas- és elefántszámait, a félelmet nem ismerő brazil Super Silva hajmeresztő plafonmutatványát és az őrült iramban forgó halálkerék rettenthetetlen akrobatái.
14:00   Belvárosi Bóklászó                 Budapest / Beyond                             3 000 Ft
            A Duna mentén, régi városfalak között zubog Pest forrása: a Belváros.
17:00   Lakatlan zsidónegyed             Budapest / BUPAP                             2 800 Ft
Séta egy városnegyedben, amelynek kapuja ma Európa legrövidebb sugárútja. A séta során megmutatásra kerül a változások jeleit, a legfontosabb helyszíneket, utcasarkokat és épületeket, miközben a folyamat történelmi és szociológiai hátterét is megismerhetik közérthető magyarázatok segítségével.
17:00   Fejedelmi Csokoládé kóstoló túra     Csokoládé Múzeum                3 990 Ft
Közös séta a csokoládék terén, ahol századfordulós csokoládéboltok kirakatait tekinthetnek meg a látogatók, illetve csokoládéval kapcsolatos történeteket hallgathatnak meg, csokoládékóstolóval. Saját csokoládéjukat is elkészíthetik a részvevők: süteményből készült tálkába csorgatnak csokoládét, azt különböző fűszerekkel (színes cukorral, kókusszal, chilivel stb.) díszíthetik. Filmmúzeumban a csokoládé történetét mutatjuk be egy régebben készült film segítségével. Közben csokoládékóstolók
17:00   Mikromágia                           Bűvész színház                                   2 500 Ft
Bűvész iskola. A mikromágia alapkelléke a kártyapakli, de ezeken az órákon kifejezetten olyan trükköket tanítunk meg, amik hétköznapi tárgyakat, apró kellékeket és egy-két lapot használ csak a trükkhöz.
19:00   Láthatatlan Kiállítás               Láthatatlan Kiállítás                           1 700 Ft
Bízz vakon! Te is megértheted majd, milyen érzés az egyik legtöbb információt adó érzékszerved, a látásod nélkül élni, és hogyan erősödnek fel egyéb érzékeid. Különböző élethelyzetekben megtapasztalhatod hogyan kell közlekedned a városi forgatagban, hogyan fizetsz ki egy kávét a bárban, vagy éppen honnan tudhatod, melyik fűszer kell az ebédedhez…
19:00   Kérdezem a csillagokat          Dohány utcai zsinagóga               6 900 – 11 900 Ft
Budapest Klezmer Band koncertje. A Budapest Klezmer Band sikerrel ötvözi a klezmer és a klasszikus zene műfaját, amellyel a crossover egyedi, csak rá jellemző stílusát teremtette meg. Jávori Ferenc „Fegya” átiratai, hangszerelése újszerű kompozíciókba helyezik a klezmerzenét. A koncert vendégművésze Tompos Kátya.  A Nemzeti Színház kiváló színésznője egyaránt otthonosan mozog a jazz, a pop és az etno világában is. Idén az orosz-zsidó balladavilág előadásával új oldaláról ismerheti meg a közönség.
19:30   Dumaszínház est                    Duma Színház                                    3 000 Ft
            Aranyosi Péter, Beliczai Balázs, Dombóvári István estje
19:30   Vámpírok bálja                                  Pesti Magyar Színház         3 400 – 12 900 Ft
Erdély, vámpírvadászat, szenvedély, misztikum, szerelem, humor és borzongás musical-s kivitelben. Sok zenével, tánccal és nagyszerű művészekkel
19:30   Kutató kezek                           Uránia Nemzeti Filmszínház  6 500 – 8 900 Ft
Alföldi Róbert és a Szakértők estje. Alföldi Róbert és a Szakértők évek óta ismerik egymást a Nemzeti Színház elmúlt időszakából. ez az első alkalom, hogy közösen hozunk létre egy különös, hangokból, szavakból, mondatokból, ismerős és ismeretlen zsidó és nem zsidó dallamokból születő koncertet. Konrád György szövege Alföldi Róbert előadásában, a Szakértők köréje szőtt indaszerű muzsikájával teremt olyan teret és időt, ahol mindenki elmerülhet akár a múltban, akár a jövőben is, miközben a jelen finoman leng körül valamennyiünket, észrevétlenül beférkőzve a legrejtettebb zugokba is.
20:00   Operetthajó-Zenehajó            Vígadó tér kikötő, Duna         3 800 – 13 000 Ft
Operetthajó Társulata nemzetközi műsorával gondoskodik Vendégeink magas színvonalú kulturális szórakoztatásáról. Műsorunkban egyedülálló módon, minden közönségigénynek egy programon belül eleget téve elhangzanak népszerű opera, operett részletek, olasz és spanyol dalok, musicalek (eredeti nyelvű előadásokban!) és bravúros hangszeres szólók, valamint látványos jelmezekben előadott magyar folklór, klasszikus, sztepp, flamenco és hastáncok, amellyel komplett, feledhetetlen élményt nyújtó összművészeti előadást kívánunk Vendégeinknek biztosítani. A műsort gyertyafényes, svédasztalos vacsorakínálatunk megújult étel és italkínálata mellett élvezhetik kedves Vendégeink, mialatt Budapest esti kivilágított panorámájában gyönyörködhetnek a sétahajóút alatt.
20:00   Kőszegi New5                         Budapest Music Center                      3 200 Ft
Kőszegi Imre, Liszt-díjas dobos, zeneszerző, tanár, a magyar jazz történet egyik legjelentősebb alakja 2014-ben ünnepli 70. születésnapját. A különleges hangszer-összeállítású formáció részére Vasvári Pál állította össze a modern hangszereléseket saját, illetve Kőszegi Imre kompozícióiból. A zenekar a Zsidó Nyári Fesztiválra új kompozíciókkal bővíti repertoárját, melyeknek alapját a roma és zsidó zenei motívumok adják.
20:00   Tamási Áron: Vitéz lélek        Klebelsberg Kultúrkúria                     1 500 Ft
Az előadásában a Bekecs Néptáncegyüttes működik közre, amivel mind a két fél, de leginkább a nevető harmadik, a néző jár jól: a néptáncosok és a népdalok autentikus légkört teremtenek az erdélyi faluban játszódó történethez, és hétköznapi nyelvre fordítják Tamási Áron olykor filozófiai mélységű, költői szövegét, a Vitéz lélek pedig érthetővé teszi a táncosok mozdulatait, egyszersmind más megvilágításba helyezve a népdalokat.
21:00   Nice Verdes                            MÜSZI                                               800 – 2 000 Ft
A Nice Verdes tulajdonképpen Sally és Jesse, akik azóta lépnek fel együtt, amióta 2003 márciusában először találkoztak egy békemeneten Vancouverben. Hangzásvilágukat a kubai, kolumbiai, afrikai európai, valamint a latin amerikai zenék inspirálták. Kubai tres, ukulele, gitár, harmónika és énekhang színesítik a ritmust. Szívesen játszanak együtt helyi népzenészekkel, muzsikusokkal és szívesen lépnek fel olyan partikon, fesztiválokon, melyek az összetartozást, a sokféleséget és az egyenjogúságot ünneplik. 

Amennyiben valaki elpilledve a kulturális barangolás során és evés, ívásra vágyik tudok javasolni boros vacsorákat. Van néhány kitűnő konyhával és széles bor portfolióval rendelkező éttermet, ahol értő pincérek és sommelier-k segítik a menühöz a megfelelő borsort kiválasztani. Pl.:


gasztro02_1.jpg
GASZTRONÓMIA

„LÁGY ZAMATOK” menüsor,  az ára 9 500 Ft
Andante kencetál - Sir Irsai 2013, Haraszthy Pincészet / Leányka 2009/2011, Nyolcas és Fia Borház
Húsleves házimetélttel - Olaszrizling 2012, Szászi Endre
Bio Szürkemarhapörkölt házi galuskával - Pinot Noir 2009, Petrény Pincészet / Feketeleányka 2012, Balla Géza Pincészet / Hangács Bikavér 2009/2011, Szt Andrea Pincészet
Málnahab csokoládékosárban - 5 puttonyos aszú 2007, Disznókő Borászat

A konyhafőnök GOURMET menüajánlata, az ára 12 900 Ft
Szilvásváradi füstölt pisztráng tormás tejszínhabbal, galambbegy salátával és balzsamos öntettel - Sauska Furmint 2012, Tokaj
Spárga cappuccino kacsamell metélttel és sült dióval / Sült almán grillezett kecskesajt bazsalikommal és paradicsom tallérokkal - Sebestyén Rosé 2013, Szekszárd
Szezámmag olajban sütött sertés szűz mungóbab csírás sült zöldségekkel és cheddar sajtos rakott burgonyával - Konyári Szerecsen 2012, Balatonboglár
Gundel palacsinta csokoládémártással és angolkrém tejszínhabbal és sárgadinnye raguval - Oremus 3 puttonyos Aszú 2007, Tokaj

Akinek nincs ideje vagy nem érzi magát elég kreatív programszervezőnek, annak nagyon szívesen segítek egy-egy hétvégi vagy egyéb KultúraLaBor program összeállításában. 
A kulturalabor@gmail.com e-mail címen várom a jelentkezőket.

Mindenkinek jó szórakozást kívánok.

Vágó László

043 Vágó László (3).jpg

Szólj hozzá