2014. sze 08.

TITKOS AKCIÓT SZERVEZTEM A GELLÉRTBEN

írta: László Vágó
TITKOS AKCIÓT SZERVEZTEM A GELLÉRTBEN

Jeles ponthoz érkezett a házasságom, jövőre ünnepeljük a 30. házassági évfordulónkat. Kitaláltam, hogy már szinte krisztusi korba lépő házasságunkat is méltón ünnepeljük meg. Az ötlet megvolt, vagyis virág, gyertyafényes vacsora, színház, stb.. Elég sablonos, ugye. Ekkor szerencsére segítségemre sietett a Gellért, Disznókő Birtok, a Bokréta Sarok virágüzlet, Székhelyi József, Gerendás Péter és a Tzomet Band kiváló csapata. Óriási szerencsém volt, a Gellért Hotel KLEZMER VACSORA programjával.

A Titkos Akció a meglepetés virág logisztikájának megoldása a Bokréta Sarok virágüzletből a saját vacsora asztalunkig. Kb. egy napos szervezéssel, több telefonnal és Csető Tamás az étterem egyik vezetőjének hathatós segítségével sikerült megoldani ezt is.

Megragadom az alkalmat, hogy az egész csapatnak és minden közreműködőnek köszönetet mondjak a „titkos akcióért”.

A programra való várakozást elviselhetőbbé tette a Disznókő Birtok Tokaji Furmintja (2013) és Dafke Deli üdvözlő falatkái. Mind kettő nagyon jó volt.

kultúra_logo.jpg


KULTÚRA
 

A kulturális program kitűnő volt. Minden szereplőtől nagyszerű produkciót láttunk, hallottunk.

SZÉKHELYI JÓZSEF édesapja Doxa órájáról mesélt egy szép és megható történetet. Ahogy körbe néztem a közönség között sokak meghatódtak, könnyekre fakadtak vagy „csak belement a szemükbe valami”. A politika sem hiányzott Székhelyi József felolvasott írásaiban. Aktualitásukat mutatta, hogy volt 14 éves novella is, de még ma is időszerű.

GERENDÁS PÉTER a szerzeményeinek színe-javát énekelte el nekünk. Ő az édesanyjáról dalolt nagyon szépen. A hatás hasonló volt Székhelyi József elbeszélésének hatásához, ld. fentebb. Ennél a dalnál nekem is "belement a szemembe" és könnyeztem.

TZOMET BAND nagyszerű klezmer zenét játszott és teljesen összhangban a két másik előadóművész által megteremtett hangulathoz.

A képeken látható színek, a szerintem kicsit, a rosszul megválasztott világítástól tűnnek abszurdnak.

gasztro02.jpg


BORVACSORA

A menü magáért beszél. Minden nagyon finom és ízletes volt. A borokat a Disznókő Birtok boraiból válogatták

 

bor_logo.jpg
BOR

- Tokaji Furmint 2013
A kapott Furmint Disznókő Birtok birtokbora. Visszafogott, de nagyon kellemes, friss illatú. Színe halvány sárga, a furmintra jellemző más szín beütésekkel. Ízében zamatos gyümölcsök jelennek meg, mint a barack és az érett körte. „Fiatalsága” ellenére nagyon elegáns bor. Kitűnő választás volt a Dafke Deli üdvözlő falatkáihoz.

- Tokaji Hárslevelű 2013
Kellemes, de erőteljes illatú. Színe az aranysárgánál egy árnyalattal sötétebb sárga. Íze számomra kissé még kiforratlan de érződik benne potenciál. Azt gondolom idővel, mikor „felnő”, nagyon érett bor lesz belőle.

- Kóser Tokaji Furmint Késői Szüretelésű 2000
Színe érdekes, a lazac színénél egy árnyalattal enyhébb. Meggondolatlanul akár rosénak is nézhetnénk. Enyhe gyümölcsös (málna, eper) illatú. Ízében is megjelennek a gyümölcsök, de itt most már a megy dominál. Érdekes együttes, nem de?!

- Tokaji Furmint „Lajosok” 2012
„Lajosok” dűlőben szüretelt szőlőből készült száraz bor. Szép arany színű. Illata enyhén gyümölcsös. Ízében a körte jelenik meg. Érződik rajta, hogy hordóban érlelték. Saját magát „eladó” és itató bor.

- Kóser Tokaji Aszú 5 Puttonyos 1999
A desszerthez egy „javakorabeli” bort kaptunk. Színe sötét óarany. Illata intenzív, gyümölcsös tónusú.
Íze „korához” képest gyümölcsösen fiatalos. Inkább a füge, a datolya íz dominál. Nagyon jól illett a flódni összetevőihez, gyümölcseihez.

Szólj hozzá