2014. nov 06.

A HÖLGYEK LEJÖTTEK A VÁRHEGYRŐL ÉS PINK-be (K)ÖLTÖZTEK

írta: László Vágó
A HÖLGYEK LEJÖTTEK A VÁRHEGYRŐL ÉS PINK-be (K)ÖLTÖZTEK

Egy különleges és egyedi KultúraLaBor eseményen vettem részt - egy kiállítás, több érdekes előadás, bor, zene.

A Magyar Nemzeti Galéria (MNG) kreatív csapata, Sepsey Zsófiával az élén, újra egy nagyszerű ötlettel rukkolt ki a közönség elé és ehhez megfelelő partnert is talált.

vállalkozás_logo.jpg
VÁLLALKOZÁS

A Magyar Nemzeti Galéria és a Magyar Telekom (MT) közösen egy nagyszabású vállalkozásba kezdtek. Összekapcsolódtak egy célért, kötőjelet rajtoltak a két cég közé és létrehozták a KÖTŐJELEK című kiállítást. A vállalkozáshoz az MNG adta a művészeti tőkét és az MT szolgáltatási tőkét (helység, infrastruktúra, személyzet, regisztráció, stb.). A vállalkozáshoz csatlakozott még a bor tőke is két borász hölgy személyében – Heimann Ágnes a Heimann Családi Birtokról és Matolcsy Sára az Etyeki Kúriától, akik megvendégelték a résztvevőket kitűnő boraikkal.  A program háziasszonya Winkler Nóra volt. Aki mindenhol ott volt, mindenkihez volt egy kedves szava, mindig a megfelelő kérdést tette fel. Ígérete szerint, melyben a „tőkebefektetők” a Borszerda Extra program típus folytatás mellett tették le voksukat.

 kultúra_logo.jpg
KULTÚRA

 KÖTŐJELEK, egy formabontó kiállítás, amely a nőkről szól és a szépséget kutatja. A program egy kiállítás, egy este, ahol a művészeti élményt férfias (ld. a képeket) vörösek és nőies rosék cuveé-je adja egy telekommunikációs vállalat, egy múzeum együttműködésével.

bor_logo.jpg


BOR

Két borászattól két hölgy – Heimann Családi Birtok, Heimann Ágnes és Etyeki Kúria, Matolcsy Sára – mesélt a borhoz, borászathoz, szőlészethez való kapcsolatukról. Nagyon sok érdekes történetet hallottunk tőlük.  Egyben megismerhettünk két figyelemre életpályát, mely közös pontról (középiskola) indult és különböző kitérőkkel egy újabb közös pontban (borkészítés, borászkodás) újra találkozott. A két hölgy nem csak érdekes dolgokat mesélt a közönségnek, hanem meg is vendégelte a résztvevőket, köztük engem is. KÖSZÖNÖM!!!

Etyeki Kúria White 2014 
Ez a száraz fehérbor cuveé Királyleányka és Szürkebarát párosításával készült. A rendezvény 18.00 órakor kezdődött és Matolcsy Sára tájékoztatása szerint ezt a bort 14.00 órakor palackozták és címkézték. 

A bor megjelenésében tiszta, egész halvány citromsárga színű. Illata orr csábító. Érezhetjük benne a friss fehér gyümölcsök üdeségét, enyhe citrusosságot és fehér virágok illatát. Aroma intenzitása harmonikus, azaz amit az orr érzékelt az ízben is visszaköszön. Ez egy nagyon friss bor, nem szabad sokat várni még tőle, de biztos vagyok benne, hogy később sokkal érettebbé fog válni. Azt gondolom, hogy a borban jelentős potenciál van és egy nagyszerű beszélgetős, mindennapi fogyasztásra alkalmassá borrá fog fejlődni.

Etyeki Kúria Rosé 2014 
Ez a száraz rosé  Pinot Noir szőlőből készült és mindösszesen 3 órát hagyták héjon. Megjelenése tiszta, színében kellemes halvány lazac színű. Illata kellemesen intenzív. Érződnek benne friss, piros gyümölcsök – piros ribizli, ropogós cseresznye, friss szamóca, eper, szilva és egy kis virágillat is. Aroma intenzítása harmonikus, ízében is hozza az illatban érződő friss piros gyümölcsöket és virágot is. Hozza a Pinot Noir-ra jellemző jegyeket. Teste „korához” képest jó. Sava, alkohola harmonikus.

Amit kiemelnék!
Számomra ez a bor frissessége (évjárata) ellenére ill. „korához képest” egy érett bor. Könnyen iható és szerethető bor.

Heimann Kékfrankos – (Alte Reben – Öreg tőke) 2012, Szekszárd
Ez a jellegzetesen szekszárdi száraz bor megjelenésében tiszta, nagyon szép mély bíbor színű. Illata közepes intenzitású. Érződnek benne az üde piros gyümölcsök, mint cseresznye, áfonya, érett szilva, kis fűszer és virágillat. Ízében visszaköszönnek az illatban megjelenő összetevők. Kellemes tanninja harmonizál a megfelelő alkohollal. Sava is beáll harmonizáló sorba a tannin és az alkohol mellé. Teste közepes. A kékfrankos legjobb formáját hozza a bor. Könnyen érthető, iható és kedvelhető bor.

Akik nem voltak velünk, azoknak is csak javasolni tudom, hogy megkóstolják ezeket a borokat.

 

Szólj hozzá