2014. nov 22.

APÁS SZÜLÉSEN VOLTAM ETYEK(360)EN

írta: László Vágó
APÁS  SZÜLÉSEN  VOLTAM  ETYEK(360)EN

1.01Etyek360_0718_1.jpg

A "szülőszobát" az Etyeki Kúrián rendezték be. A környezet megfelelt az újszülött nagyságának és jelentőségének.

szőlő07.jpg


BORÁSZAT

Az eseményen jelen voltak a szülők, a közeli és távolabbi rokonok, a barátok és a drukkoló ismerősök is. Mindenki nagy várakozással tekintett az esemény elé. Ezek között voltam én is. Matolcsy Sára (édesanya) meghívására vehettem részt ezen a felemelő eseményen. KÖSZÖNÖM SZÉPEN!!!

Három borászat egy lépéssel tovább akar lépni azon, hogy Etyek egy ismert és sokat látogatott borfalú és pincészetei kiváló minőségű bort készítenek és forgalmaznak. Ezért az Etyeki Kúria (Matolcsy Sára), a Hernyák Birtok (Hernyák László) és a Rókusfalvy Birtok (Rókusfalvy Pál) összefogott és megalakította (világrahozta) az Etyek 360 társulást. Az Etyek 360 célja a teljesség, a természet körforgásának elősegítése, a közös út(i)cél és az egymás felé fordulás 3 kiemelt szőlőfajtaPinot Noir, Sauvignon blanc, Chardonnay – középpontba állításával és a belőlük készült borokkal az egyediség és egyéniség kifejezése.  Az együttműködést nem simán a gentleman agreement-re alapozták, hanem a borászatok képviselői (Hernyák László, Mérész Sándor, Rókusfalvy Pál) aláírásukkal is megerősítették ezt.

Az aláírási ceremónia után Mészáros Gabriella nemzetközi borakadémikus a Borkollégium vezetője és mondhatjuk, hogy a magyar bortársadalom nagyasszonya bemutatta az együttműködőknek és minden résztvevőnek a Pinot Noir szőlőfajtát és bizonyítékot szolgáltatott arra, hogy ez a szőlőfajta kiváló eredményeket fog biztosítani az etyeki szőlőkben és borászatokban mind a borászoknak mind a borkedvelőknek. Sőt megjósolta, hogy az itt termő szőlőnek és készített bornak helye lehet a nemzetközi borpiacon is.
Az előadásában az alábbiakról beszélt:
- a Pinot Noir fajta, tulajdonságai és a fajtától elvárható potenciál
- milyen helye van a Pinot Noir szőlőnek és borainak a Kárpát-medencében
- mitől lehet egyedi a Pinot Noir Etyeken

Folytatásban a dupla csavarú vertikális kóstolón vettünk részt. A két csavar állt a három borászat (1) három évjáratú Pinot Noir tételeiből (2).

Beszámoló a vertikális kóstolóról  hamarosan következik. Egyben beszámolók a családi vállalkozások jelenéről és jövőjéről és további érdekességekről

bor_logo.jpg


BOR

...

vállalkozás_logo.jpg


VÁLLALKOZÁS

...

gasztro05.jpg


GASZTRÓNOMIA

...

A FOLYTATÁS HAMAROSAN!!!

Vágó László
043 Vágó László (3).jpg

Szólj hozzá