2015. ápr 11.

TÁRSADALMI CÉLÚ KÖZLEMÉNY: SZŐLŐBŐL NEM CSAK BORT, PÁLINKÁT IS LEHET KÉSZÍTENI!!!

írta: László Vágó
TÁRSADALMI CÉLÚ KÖZLEMÉNY: SZŐLŐBŐL NEM CSAK BORT, PÁLINKÁT IS LEHET KÉSZÍTENI!!!

A Spiritus Kávéház Pálinka-és Borszaküzletben újra izgalmas kóstolón vettünk részt. Azonban a kóstolón italt váltottunk, de gyümölcsöt nem. Azaz szőlő- és törkölypálinkákat kóstoltunk bor helyett.

Badics Katalin pálinkamester és a besegítő György Vince sommelier segítségével sok és érdekes ismeretről szereztünk tudomást, a pálinkák kóstolása közben. 


A törkölypálinka erjesztett szőlőtörkölyből lepárolt, hagyományos magyar égetett szesz. Törkölynek nevezzük a szőlő feldolgozása után a szőlőprésben visszamaradó, növényi részekből álló anyagot. A szőlő fajtájától és a feldolgozás módjától függően 15-30% törköly keletkezik borkészítés során, ebből készül a törkölypálinka.
A pálinka hagyományos magyar gyümölcspárlat, melyet kizárólag erjesztett gyümölcscefre, gyümölcsmust vagy gyümölcsvelő lepárlásából készül. Ma már a szőlő- és törkölypálinka hungarikum.

Pálinka sor
1. Spiritus Primus Irsai Olivér szőlőpálinka
2. Sváb Pálinkaház Irsai Olivér szőlőpálinka
   Őszintén szólva nekem ez ízlett a legjobban és a visszakóstoláshoz is ezt választottam. Az Irsai Olivér              fajtajegyeit hordozó, telt, érett pálinka. Ízeiben a friss gyümölcsösség mellett jól érezhető volt a mazsola,
   a marcipán íze is. Összességében egy nagyon finom, krémes összhatásában kiváló pálinka. Lecsengése
   is jó, kellemes emlékeket hagyott az érzékeimben. Mindenkinek javaslom, hogy megkóstolja.
3. Szoráth Pálinka furmint szőlőpálinka, Mád Szent Tamás dűlő
   Idén januárban Mádon jártam és a Szent Tamás dűlőben vettem részt a Vince napi szőlő szentelésen.                Természetesen megkóstoltam a nevezetes dűlő borait a különböző pincészetekből.
   http://bor-vallalkozas.blog.hu/2015/02/07/szt_vince_is_jol_erzi_magat_madon
   Igazán gondolom, hogy párhuzamot lehet vonni a furmintból készült bor és pálinka között. A furmintra jellemző    jegyek mind a borban, mind a pálinkában erőteljesen és élvezhetően megjelennek. György Vince jóvoltából a        furmint pálinka mellé kóstolhattunk a dűlőből származó Szent Benedek Pincészet 2009 évjáratú Furmintját is.
4. Szoráth Pálinka sárgamuskotály szőlőpálinka, Mád Szent Tamás dűlő
5. Budaházy Pince kabar törkölypálinka
6. Dr. Pók Tamás törkölypálinka
7. Dereszla aszútörköly pálinka
8. Tokaji Aszútörköly pálinka

Pálinka és gasztronómia
Badics Katalin amellett, hogy nagyon finom pálinkákat hozott számunkra, nagyszerű étel és pálinka párosítással is hatott az érzékeinkre. Kitűnő eredménnyel.

A párosítások
- Olivér tésztasalátája friss zöldségekkel és Irsai Olivérrel
- kékszőlő törkölypálinka és étcsokoládé
- Tokaji császármorzsa narancslekvárral és Tokaji Aszútörköly pálinkával
Megkóstolhattuk a tokaji aszúecetet is, mely önmagában is élvezhető volt. Biztos vagyok benne, hogy ételekben alkalmazva is nagy ízeket lehet elérni használatával.

Pohár
Még egy nagyon érdekes kísérletre is volt lehetőségünk. Biztosan sokan voltak, úgy amikor ugyanazt az italt más pohár itták az aroma érzet is változott. Valószínűleg nem tévedtek. A pálinkakóstoló résztvevői is részesei lehettek ennek az élménynek. Ugyanaz a kiváló Tokaji Aszútörköly pálinka volt kitöltve 6 különböző pálinkakóstoló pohárban. Az illat hatás mindegyik más és más volt. Fantasztikus élmény volt. Ezek után csak azt tudom javasolni minden italhoz meg kell találni a megfelelő poharakat. Ez egy újabb kihívás a bor, pálinka és egyéb párlat kedvelőinek.

Az utolsó képen láthatók a poharak számai is, amelyek alapján a résztvevők szavaztak. Lehet tippelni, melyik a legmegfelelőbb pohár forma a pálinka fogyasztáshoz.

És végül, de nem utolsó sorban a közönség, a kóstolók, a lelkes bor- és pálinka barátok, vagyis MI.
Egészségünkre!

Vágó László
bor-vallalkozas.blog.hu

043 Vágó László (3).jpg

 

Szólj hozzá