2015. ápr 19.

BALÁSY-ZENGŐ TÖRP AZ ANDANTE BORPATIKÁBAN

írta: László Vágó
BALÁSY-ZENGŐ TÖRP AZ ANDANTE BORPATIKÁBAN

Karády Katalin dalok Ócsai Annamária előadásában, Karádi-Berger borok társaságában


vállalkozás_logo.jpg


VÁLLALKOZÁS

Az Andante Borpatika igazi különlegességet szolgált fel péntek délután vendégeinek. Még az eső sem rettentett el minket. A kapott menü Karády és stílusba vágó dalok Pécsről, jó borok Tokajból, nagyszerű vendéglátás Budapestről. Ez a „cuveé” nagyszerű példája a bor, a vállalkozás és a kultúra együttműködésének.

kultúra_logo.jpg
KULTÚRA

Balásy Szabolcs (Balásy-Zengő törp), akit a Vivat Bacchus produkciókból jól ismerünk, számunkra egy új oldaláról mutatkozott be. A tőle már megszokott beleéléssel, humorral, játékossággal és profizmussal állította össze, konferálta és zongora játékával is közreműködött Ócsai Annamária operaénekesnő dal estjén. A műsort egy érdekes formáció, egy trió – ének, zongora,dob - adta elő. A trió harmadik szereplője Mutapcic Midhát volt, aki dobjátékával emelte a műsor fényét. A műsor magját Karády Katalin dalai alkották, több más népszerű szerző és előadó művei mellett.
A műsor során még egy Viva Bacchus kapcsolat kiderült, mely Ócsai Annamáriához kapcsolódik. Sok-sok régi slágert és ismert dalt hallhattunk az est folyamán. Ahogy Balásy Szabolcs is mondta, ezeket a dalokat le kell porolni és újra fel kell fedezni. A közönség reakcióját néztem és hallottam a kísérlet sikerült és a páciens sem halt bele. SŐT! 

bor_logo.jpg
BOR

A Karádi-Berger Pincészet Tokaj-hegyalján, Erdőbényén készíti borait. A pincészetet névadói Karádi Szilvia és Berger Zsolt házaspár, akik nagyon szimpatikusan beszéltek birtokukról, borászatukról és boraikról. Két különleges nevű dűlőbe termelik a szőlőt, a Narancsi és Palandor dűlőben.

-          Furmint-Hárs cuveé 2013birtokbor száraz bor
A szüretelésnél tőkéket 1 kg alatti terhelésre állították be. Friss, gyümölcsös a szőlők jellegzetességeit, ízeit adja vissza. Illatában megjelennek a friss, ropogós gyümölcsök. A körte, a birs. Érezni az aromák között enyhe citrusokat, mint a lime. A hely és a szőlők biztosítják az ásványosság, sós illatokat is. Ízében a gyümölcsök érződnek, azonban a friss, ropogósság már nem igazán jelenik meg. Összességében kellemes, könnyű, üde bort ittunk, kevés jellegzetességgel.

-          Furmint „Narancsi” 2013
Illatában jelentkezik a furmint jelleg, igaz kicsit visszafogottan. Aromáiban érezhetők a fehér gyümölcsök, mint körte, birs, mellett megjelenik enyhe grapefruit és lime illata is. Ennek a bornak az ízében már érezhető a friss, ropogós gyümölcsök jelenléte. Emellett harmonikus hordó íz is jelen van, mely teljes mértékben harmonizál a furmint jegyekkel. Kellemes mézes, krémes ízzel jelenik meg a kevés maradék cukor. Szép sav szerkezetű bor, mely a jól megtámasztja a sav és alkohol együttesét.

-          Furmint „Palandor” 2011 száraz bor
Hordóban érlelt bor, mely hordozza a furmint jellegzetességeit mind aromáiban, mind ízében. Kerek, érett bor. Nagyon jó sav szerkezetű nedű. A sav egy kicsit kikacsint, de egyáltalán nem kellemetlenül. Telt, krémes, jól iható bor. Nagyon alkalmas társasági, társalgási bornak kellemes társas együttlétekkor.

-          Száraz Szamorodni 2010
Aromáiban megjelenik a sós, ásványosság, az érett gyümölcsök – vilmoskörte, barack és a mézesség. Ízében visszajönnek az aromák, sőt még gazdagabb. Ízében már érezhető az érett és aszalt gyümölcsök jelenléte. Érdekes volt számomra, hogy az ízében már nem éreztem a mézességet, de nem is hiányzott.  Testes, kellemesen csúszik, melyet elősegít a krémes, marcipános ízek jelenléte.

-          Furmint „Selectio” 2009 édes bor
Kerek, telt, érett édes bor. Magában hordja az összes tokaji és furmint jellegzetességet. Jó sav szerkezetű. Savai, alkohola és cukra nagyon összhangban van. Ez igazán jól iható, kellemes bort eredményez.

Egészségetekre!
Vágó László

043 Vágó László (3).jpg

Szólj hozzá