2015. máj 25.

КТО НЕ РИСКУЕТ, НЕ ПЬЕТ ШАМПАНСКОЕ! Kto nye riszkujet, nye pjot sampanszkoje!

írta: László Vágó
КТО НЕ РИСКУЕТ, НЕ ПЬЕТ ШАМПАНСКОЕ! Kto nye riszkujet, nye pjot sampanszkoje!

AKI NEM KOCKÁZTAT, NEM ISZIK PEZSGŐT. Mi az Etyeki Borangoló másnapján ihattunk pezsgőt.

Talán korábbi tanulmányaikból sokan ismerik ezt az orosz közmondást. Sajnos a borkedvelők és az etyeki borászok és vendéglátók között voltak kétkedők. Mi vettük a bátorságot és felkerekedtünk és elutaztunk Etyekre és nem bántuk meg. Bevallom, mi mindig állandó programmal kezdjük az etyeki látogatásokat. Elmegyünk az Újhegy pincesorra. Meglátogatjuk Árpás László sonkamester pincéjét. Rendelünk egy sonkatálat ebédre, melyet a mester termékeiből, friss zöldségekből, kenyérből, fantasztikus tejfölből összeállítanak össze. Persze jár hozzá bor és szóda is. Így megalapozva borangolunk Etyeken. Idén sajnos, amikor megérkeztünk még nem volt nyitva a sonkamester pincéje. Így a közeli Kácsor Pincébe (http://www.kacsorfogado.hu/) tértünk be és a borangolást egy paraszttál elfogyasztásával alapoztuk meg. A pince kínálatából a Királyleánykát és a Szürkebarátot választottuk az étel mellé. A tulajdonos Kácsor Balázs szolgált ki minket. Minden nagyon jó volt, a borok, a kiszolgálás és a paraszttál is.

bor_logo.jpg
BOR

A borangolást különböző pincékben folytattuk. A következő a Halmi Pince volt, ami tulajdonképpen nem is boros pince. Ebben a pincében főleg szörpöket árulnak, de van egy fajta rosé boruk és szilvapálinkájuk. Mi szörpöket – menta, csipkebogyó és M+C+B+L (menta, csipkebogyó, bazsalikum, levendula szörp cuvée-t és a pálinkát kóstoltuk. Mind a szörpök, mind a pálinka kiváló volt.

További pince borait is kóstoltuk. A borok többsége jó minőségi etyeki bor volt, de egyik sem külön kiemelésre méltó, kivéve a Nádas Borműhely Ösztön (http://www.nadasbormuhely.hu/) nevű Pinot Noir 2013 borát. Etyek egyik tervezett zászlóshajója a pinot noir szőlőfajta. Ebből a tételből mindössze 150 palack készült. Ez az ital a pinot noir fajta minden jellegzetességét magában hordozza. A bor színe nem a jellegzetesen mély gránátalma, hanem kicsit haloványabb. De ez semmit sem von le az élvezeti értékéből. Ízében, aromáiban már teljesen pinot noir. Érezni a piros bogyós gyümölcsöket. Kellemesen krémes, jól iható ital már korai korában is. A tannin kicsit gyenge, de mivel a tétel még fiatal van ideje érni, hiszen van benne potenciál. Szívesen megkóstolnám az Ösztön 2013-at néhány év múlva és javasolnám másnak is.

Számunkra az Etyeki Borangoló csúcspontja Gingalló Csokoládéműhelyben (http://gingallo.hu/) megtartott rendhagyó csokoládékóstoló. A kóstolót Godó Viktória tartotta, aki a csokoládé finomságokat is készítette. Az Ő ars poeticája „egy olyan műhely létrehozása, amely csokoládéban valósítja meg mindazt, amit Etyek a bor és a gasztronómia egyéb területein jelent: kreativitást, minőséget, a természeteshez való ragaszkodást.”
Négy féle csokoládé és párosítást kóstoltunk. Ahogy Viki elmondta, sokáig tartott a csokoládék és borok megfelelő párosítása. De megérte, nagyszerűen sikerült. Egy olyan különlegességet is kaptunk, melyről még soha nem hallottam és nem is kóstoltam. Ez a bodzás, citromos fehércsokoládé, melyhez az Etyeki Kúria Sauvignon blanc 2013-t párosítottuk. A második párosítás a maracujás bonbon és a Rókusfalvy Birtok 2013 Chardonnay volt. Nagyon jól illettek egymáshoz. A maracujás csokoládé bonbonnak is nagyon különleges az ízvilága. A következő tétel epres csokoládé, melyhez a Orosz Gyula Pincészet „Gránátalmás” 2014 rosé borát ittuk. Az utolsó tétel a már korábban kóstolt Nádas Borműhely Pinot Noir 2013 borához párosított meggyes-málnás étcsokoládé krém madagaszkári csokoládé burokban. Fantasztikus élményben volt részünk, és lesz a továbbiakban is, mert mindenből vásároltunk is. Még egy dolog, amiért érdemes Etyekre utazni.

Szólj hozzá