2015. jún 21.

AZ ETYEKI KÚRIA BLOCK4 REAKTOR SEBESSÉGÉVEL HALAD A VÖRÖS KÖVES ÚTON

írta: László Vágó
AZ ETYEKI KÚRIA BLOCK4 REAKTOR SEBESSÉGÉVEL HALAD A VÖRÖS KÖVES ÚTON

Soproni kékfrankossal, merlot-val, zweigelttel, cabernet sauvignon-val és az osztrák Esterházy Borászattal kövezik ki a vörös boros-köves utat

vállalkozás_logo.jpg
VÁLLALKOZÁS

Matolcsy Sára, az Etyeki Kúria tulajdonosa egy különleges programra hívott meg többünket, hogy bemutassa a pincészet egy új üzleti és borászati irányát.

A borászat vezetése újabb lépést tett a vörös köves (boros) úton az eredmény és siker felé. A borászat vezetői az Etyek360 program után most egy új vállalkozásba fogtak. Hídfőállást épített ki a Soproni borvidéken. Az itt termelt és szüretelt szőlőből a terveik szerint kiemelkedő minőségű vörös borokat fognak készíteni. Az itteni termőhelyen kb. 17 ha területet művelnek az Esterházy Borászat segítségével. A birtokon nagyon változatos talajszerkezet fordul elő. Vannak területek meszes és agyagos talajjal, de megtalálható a barna erdő talaj és az apró mészköves is. Az ültetvények viszonylag új telepítésű, mely egységes koncepció alapján valósult. Ezt kiegészítik a megmaradt öreg tőkék, melyek nagy vegyes összetételűek. A szőlő termelés terén igyekszenek a türelemre és kiemelkedő fontosságúnak tartják, hogy a növény megfelelően kifejlődjön, és jól érezze magát. Mérész Sándor főborász és Árti Milán, az Esterházy Borászat borásza azt a nézetet vallják, hogy a szőlőbe vetett hit és a türelem jó bort teremt.
Már az út is jól kezdődött. Kékfrankosból készül pálinkával indítottuk a napot kb. reggel 8 óra körül. Ugye senki nem ítél el minket. Hiszen egy új módszer és üzleti terv megismerése kemény munka és ezt meg kellett alapozni. A kékfrankos pálinka méltó volt szőlőhöz, amiből készült és a borhoz is. Fogyasztásakor a kellemesen gyümölcsös íz dominált, jótékonyan elfedve az alkoholt.  

bor_logo.jpg
BOR

A fenti hitvallást a gyakorlatban is megtapasztalhattuk. A birtok bejárás során az első eredményeket is megismerhettük.

Etyeki Kúria Red 2012 cuvée. Összetevők 50-50% Pinot Noir és Kékfrankos. Előállításakor kíméletes préselést alkalmaztak. Kb. 1 évig érlelték régi 300 literes pinot noir hordókban. Illatában és ízében is megjelennek a gyümölcsös jegyek. Kortyolva kiderül az intenzív gyümölcsös jelleg, a megy és a málna jelenléte és a kevesebb tannin. Egy nagyon érett, jól iható italt élvezhettünk.

Etyeki Kúria Rosé 2014
Korábban az alábbiakat írtam róla, amikor a BorExtra események kóstoltam az akkor teljesen friss rosét.
http://bor-vallalkozas.blog.hu/2014/11/06/a_holgyek_lejottek_a_varhegyrol_es_pink-be_koltoztek

Ez a száraz rosé  Pinot Noir szőlőből készült és mindösszesen 3 órát hagyták héjon. Megjelenése tiszta, színében kellemes halvány lazac színű. Illata kellemesen intenzív. Érződnek benne friss, piros gyümölcsök – piros ribizli, ropogós cseresznye, friss szamóca, eper, szilva és egy kis virágillat is. Aroma intenzítása harmonikus, ízében is hozza az illatban érződő friss piros gyümölcsöket és virágot is. Hozza a Pinot Noir-ra jellemző jegyeket. Teste „korához” képest jó. Sava, alkohola harmonikus.
Amit kiemelnék!
Számomra ez a bor frissessége (évjárata) ellenére ill. „korához képest” egy érett bor. Könnyen iható és szerethető bor.

Véleményem azóta sem változott. Kóstoljátok!!!

Azonban a most kóstolt Kúria Rosé 2014 Kékfrankos és Merlot házasítás. Ez az ital szép közepesen lazac színű. Kellemesen gyümölcsös illatokat és ízt mutat a kortyoláskor. Az enyhe tannin fokozza az élvezeti értékét. Nagyon jó társasági és társalgási ital. Azt súgalja, hogy nem eltenni, hanem meginni kell.

A birtokon tovább sétálva vendéglátóink újabb meglepetésekkel szolgáltak számunkra. Horváth László séf különlegességei szolgálták gasztronómiai élményt. Mérész Sándor értő útmutatásával kóstoltuk az alábbi tételeket az Etyeki Kúria soproni vörös köves(boros) útjáról.

Magyar Vándor 2007
A Magyar Vándor cuvée Pinot Noir és Merlot házasítása. Nagyon szép mély gránátalma színű. Illatában az érett piros gyümölcsök töltik be a poharat és az ember orrát. Nagyszerű érzés. Az érett és aszalt gyümölcs ízek kiegészülnek vaniliás jegyekkel és a hordóból származó fűszerességgel. éreztem benne az érett ribizli és eper ízét is. Ezek mellett a számban jelen volt a csokoládé is. Egy nagyon érett, elegáns erős alkohollal (14%) és gyengébb tanninnal rendelkező bor. Ahogy mondták, már csak nagyon kevés palack van belőle. Örülök, hogy megkóstolhattam.

Etyeki Kúria Kékfrankos 2013
A szőlőt október közepén (október15-23.) szüretelték. Ez a kékfrankos optimális leszedési ideje. Az érlelés új hordókban történt. Ez a tétel kb. 2015. januárjában lett palackozva.
Illatában a friss gyümölcsök, szilva, ribizli, cseresznye dominálnak. Ízében a gyümölcsök már nagyobb érettséget mutatnak. Ami számomra érdekes volt, hogy az ízben az érett gyümölcsök megőrizték ropogósságukat. Szájban jól érezhetően megjelent a tannin is, ami elég erőteljesen egyben kellemesen harmonizált az összes ízjeggyel. Ez a bor már most egy érett ital, de azt gondolom van benne potenciál és még izgalmasabb borrá fejlődhet. Igazán visszakóstolnám néhány év múlva.

Evvel még nincs vége. Hamarosan következnek a túra következő állomásai – látogatás az Esterházy Kastélyban és az Esterházy Pincészetben.

Kövessétek a blogomat a jobb felső sarokban levő követés gombra kattintva és mindig értesülni fogtok az újdonságokról. 

kovetes.jpg

 

JÓ BOROZÁST MINDENKINEK!
Vágó László
043 Vágó László (3).jpg

Szólj hozzá