2015. jún 25.

VÖRÖS BOROS HÍDFŐÁLLÁS A SOPRONI BORVIDÉKEN

írta: László Vágó
VÖRÖS BOROS HÍDFŐÁLLÁS A SOPRONI BORVIDÉKEN

Etyeki Kúriának helyi együttműködő partnere a burgenlandi Esterházy Borászat


Az Esterházy hercegi család kismartoni kastélyában impozáns kiállítás mutatja a dinasztia történetét és tevékenységét. Nem lehet véletlen a család kapcsolódása a borászathoz, hiszen a kastélyban egy bormúzeum is helyett kapott. A látottakról nehéz leírást adni, ezért beszéljenek a képek.

bor_logo.jpg
BOR

Az Esterházy kastély után a trausdorfi Esterházy Borászatba látogattunk. Itt Stefan Tscheppe a borászat vezetője fogadott minket egy pohár QUINQUIN-nel. Ez az ital egy kellemes rosé habzóbor,  mely Pinot Noir, Chardonnay házasítás. Friss, kellemesen buborékos, magát itató 11% alkoholos üdítő a meleg napokban.

Pinot Blanc 2013
Ez a száraz fehér bor mézes, friss gyümölcsös aromájával az orrunknál fogva hívogat, hogy kóstoljuk meg. Én meg is tettem és nem bántam meg. Ízében is nagyon jól érezhetők voltak a friss, ropogós gyümölcsök. A kortyokban méz, cukrosság már csak enyhéz jelent meg. Nagyon szép bor, mely szép savszerkezettel rendelkezik és kellemes alkohollal. A szájban jelentkező ásványosság, kis sóssággal kiegészített ízharmónia igazán megérte, hogy a hívogató illatoknak eleget téve kóstolás mellett döntöttünk.

Leithaberg 2012 DAC
kékfrankos szőlőből készült száraz vörös bor. Birtokbor, hordós érlelésű. Testes, 14% alkohol fokú tétel nem minden napi fogyasztásra. De megfelelő étellel vagy csak hangulattal érdemes pár pohárral elfogyasztani. Ezt a bor 3-3,5 éves érlelés után érdemes fogyasztani.  Én inkább néhány év megkóstoltam volna meg.

2011 Blaufränkisch Föllig
Ez a tétel egy dűlőszelektált száraz kékfrankos vörös bor. Nagyon szép mély rubinpiros színe van. Illatában érződnek finom, érett, piros gyümölcsök, mint szilva és ribizli és a fűszerek is. Ízében is jönnek az aromáiból ismert ízek. Ezek mellet megjelenik az ásványosság is. Tanninja is friss, mely nagyszerűen harmonizál az elég magas alkohollal. Egy harmonikus, érett, elegáns bort kóstolhattunk az Esterházy Borászat pincéjéből.

Az Etyeki Kúria haladásáról a Vörös Boros úton egy korábbi bejegyzésben olvashattok.
http://bor-vallalkozas.blog.hu/9999/12/31/az_egyeki_kuria_block4_reaktor_sebessegevel_halad_a_voros_koves_uton

 

Kövessétek a blogomat a jobb felső sarokban levő követés gombra kattintva és mindig értesülni fogtok az újdonságokról. 

kovetes.jpg

Hamarosan olvashatjátok az idei szekszárdi Iván-völgyi Kadarkatúra élményeimet és a kóstolt borok értékelését.

Vágó László
043 Vágó László (3).jpg

Szólj hozzá