2015. aug 02.

ZÉRÓ KILOMÉTERES BORUTAZÁS MAGYARORSZÁGON

írta: László Vágó
ZÉRÓ KILOMÉTERES BORUTAZÁS MAGYARORSZÁGON

Borfeszt avagy borparti a város kellős közepén, a Clarkon

Körutazást ill. körborozást tettünk a magyar borvidékeken egy bárszéken ülve. „Jártunk” és kóstoltunk Etyeken, Balatonbogláron, Móron, Tokajban, Szekszárdon és Somlón. Kiindulási pontunk Magyarország Zéró Km köve volt a Clark Ádám téren. Ez volt a körborozás utolsó pontja is. Sőt, összesen maximum 100 métert kellett megtenni a borok kóstolásához.

clarkfeszt0001.jpg

vállalkozás_logo.jpg
VÁLLALKOZÁS

Clark Ádám tér egy olyan pontja Budapestnek, melyet teljes joggal hívhatunk turisztikai csomópontnak. Ez hely könnyen megközelíthető, nincs a Belvárosban, de szinte. Itt rengeteg hazánkba látogató külföldi fordul meg. Azaz nagy jó hely választás volt a magyar borok bemutatkozásához és bemutatásához. Az eseményen is tapasztalható volt ez a tendencia. Sok turista megállt és megkóstolta a magyar borokat. Nem igazán figyeltem a többi ember mozgását, de feltűnt két külföldi. Az egyik valószínűleg olasz volt, a másik talán angol. Az olasz férfi nagyon kalandvágyó volt és bérletet váltott és végigkóstolta az ajánlott borokat, sőt ennél többet és még néhányat vissza is kóstolt. A másik úriember, amint meglátta a tokaji Patricius Borház standját, szinte oda ragadt. Többször is visszalátogatott ide. Nem akarok végleges következtetést levonni, de ebből az a benyomásom keletkezett, hogy ha külföldiek a magyar bort a tokaji borral azonosítják. Talán több ilyen esemény segíthet ezt megváltoztatni.

clarkfeszt0043.jpgclarkfeszt0002.jpg

BOR

Igyekeztem minél több tételt megkóstolni. Őszintén mondhatom rossz borral nem találkoztam. A jó színvonalból az általam kóstoltak közül csak néhányat szeretnék kiemelni. Ezek szerint kilógnak a sorban és érdemes figyelmet fordítani rájuk. Ezt most meg is teszem.  

Furmint 2013 Patricius Borház, Tokaj
Illatában igazi furmint. Érződik az ásványosság, a sósság és a hárs és a körte. Aromái ellentmondanak – ez egy 2013-s bor?! - az évjáratának, mert nagyon frissek, üdék. Ízében is igazi furmint. Azonban itt már nem annyira friss, üde. Kóstoláskor már az ötlött fel bennem, hogy ez a bor csak 2013-s, nem öregebb. Ez a 2013 furmint nagyon kerek és elegáns ital.

Furmint 2008 Fekete Pince, Somló
Illatában harmonikusan jelenik meg a furmint illatok, az ásványosság és az érett fehér gyümölcsök. Izében a korának megfelelően érett, kerek és elegáns bor. Szép sava harmonizál az alkohollal. Minden a helyén van. Kortyoláskor éreztem a körte, a hárs és a sós ásvány kellemes ízeit.

Zweigelt 2011 ax win(e) motion, Dél-balatoni régió Kéthely
Illatokat vizsgálva kellemes érett, de nem túl érett piros gyümölcsöket éreztem. Aroma intenzítása nagyon jó. Minden, amit éreztem az aromákban megjelenik az ízében is. Az illatban sejlő ígéretes tannin, a kortyban a vártnál még sokkal kellemesebben jelenik meg. Az ízben az érett piros gyümölcsök, a meggy, a cseresznye, a szilva mellett érezhető egy kis keserű csokoládé és krémesség is. Azt gondolom, ebben a borban a 2011-s évjárat ellenére van még potenciál és még fejlődhet az évek során.

Kövessétek a blogomat a jobb felső sarokban levő követés gombra kattintva és mindig értesülni fogtok az újdonságokról. 

kovetes.jpg

Hamarosan újra jelentkezem egy új témával - FŰBEN-BORBAN EGÉSZSÉG

Vágó László
043 Vágó László (3).jpg

Szólj hozzá