2015. sze 03.

MOND TE MIT VÁLASZTANÁL?!

írta: László Vágó
MOND TE MIT VÁLASZTANÁL?!

FŰBEN-BORBAN ORVOSSÁG 2.

A fenti kérdés több mindenre is vonatkozhat. Pl. (1) az egészségem érdekében vörös vagy fehér bort igyak inkább? (2) a gyógyfüveket, gyógynövényeket jótékony hatását milyen formában építsem be az étrendembe? (3) a gyógynövények, gyógyfüvek hatóanyagait más természetes italok elfogyasztásával is lehet fogyasztani?

Én most a 2. kérdést választom és erről néhány dolog.
A válasz itt is több lehet.
a. étrend kiegészítő tabletták, porok, stb.. – én ilyet nem használok és jó szívvel nem is javasolom senkinek.

st_triphon_gyomber01.jpgb. gyógyfüves bor – ez egy jó megoldás. Hiszen egyesítheti a bor természetes jótékony hatóanyagait a hozzáadott gyógyfüvek hatóanyagaival. Ebből egy az egészségre is jótékony hatású és nagyon kellemes ital alakul ki. Ezekre a későbbiekben térek majd vissza.
st_triphon_gyomber02.jpg

 

 

 c. gyógynövényekből és gyógyfüvekből készült alkoholos italok – ez szintén egy igazán járható út. Ezek az italok is régi, középkori vagy még régebbi receptek alapján is készülnek. Lehet, hogy ezeket is a szerzeteseknek köszönhetjük úgy, mint a pezsgőt is. Ebben a témában beszélhetünk a gyógynövényes likőrökről, gyomorkeserűkről és akár az újabb keletű gyógynövényes vodkáról is. Szakértők szerint az alkohol sokkal hatékonyabban oldja a hatóanyagokat, mint a víz. Az alkoholos gyógyitalok esetében nem közvetlenül a füvekből erjesztik az alkoholt, hanem egy már elkészült nedűt kevernek velük, állni hagyják, majd szűrik és fogyasztják. Az így készült gyógyfőzetek jobb eredményt és intenzívebb hatóanyaghatást biztosítanak.

Néhány gyógynövényes alkoholos ital a magyar kínálatból.

unicum3.jpgTalán a legismertebb és már bekerült a hungarikumok közé is az Unicum keserűlikőr. Az Unicumot 1790-ben alkotta meg II József császár udvari orvosa dr. Zwack. Főként aperitifként ajánlják, étvágygerjesztő hatása miatt. Készítéséhez használt gyógynövénykeverék több mint negyvenféle gyógy- és fűszernövényt tartalmaz. Ezeket a gyár ill. múzeumlátogatás során meg lehet szagolni, nézni, tapintani. Persze az arányokat nem árulják el. De az is érdekes, hogy hányat ismerünk fel a 40 illat közül.

bences_keserulikor1.jpgBencés Keserűlikőr, mely Reisch Elek bencés szerzetes kézíratos könyv receptje alapján készül(t). A különleges arómájú itóka hét gyógynövény és tizenkét illóolaj keverékéből áll. Digesztívumként fogyasztva csökkenti a teltségérzetet, segíti a táplálék felszívódását, így járulva hozzá a komfortérzet javításához.

A gyógyitalok ezen csoportjának bemutatását hamarosan folytatom, további érdekes információkkal és italokkal.

Egészségedre!
Vágó László
043 Vágó László (3).jpg

Szólj hozzá