2015. nov 30.

ÉS JÖTT A DOKTOR

írta: László Vágó
ÉS JÖTT A DOKTOR

FŰBEN-BORBAN ORVOSSÁG 3.

Esetleg nem is kell olyan sűrűn jönnie. Az egészség megőrzéséhez rengeteg eszköz áll rendelkezésünkre. Ezek közül az egyik a jól megválasztott bor. Tudományos kutatások kimutatták egyes borokban olyan természetes hatóanyagok vannak, melyek jótékonyan hatnak bizonyos betegségek esetén. Azonban Magyarországon már léteznek GYÓGYFÜVES BOROK is. Vagyis olyan borok, melyekhez tudatosan és megfelelő hatást kiváltó gyógynövények kerülnek hozzáadásra. Ezek a gyógynövényes borok egyedülállóak és különlegesek, melyeket az Aklan Családi Pincészet (http://www.aklan-pince.hu/) készíti a Balaton-felvidéken, Lesencetomajon Takács Ferenc zánkai gyógynövényszakértő (http://www.gyogynovenyturak.hu/) szakmai támogatásával.
Az Aklan Családi Pincészet gyógyfüves boraiból tartott kóstolón vettünk részt a My Little Corner Kávézó & Ételbárban (https://www.facebook.com/cafe.mlcorner/). 

A bemutató során kóstoltuk az alapborokat önmagukban és gyógyfüvekekkel kiegészítve is. Az élvezetet még fokozta, hogy a borok mellé kóstolhattunk  Szaller Anita által készített Free-nom (https://www.facebook.com/freenom.info/) bonbonokat is, melyek tej- és tojásmentes változatban is készülnek.

Nagyon érdekes ízvilágot sikerült megismernünk.
Előre bocsátom, hogy a kapott alapbor tételek kiválóak voltak, mind a Syrah, mind a Szürkebarát. Nekem különösen ízlett az Aklan Szürkebarát „alapbor”. Szép tiszta, mély citrom színű nedű, melynek intenzív aromái már az első illatolásnál elcsábítottak. Illatában kellemes, érettebb gyümölcsök jelennek meg. Érződik a Balaton-felvidék köves, vulkanikus talaja, mely kiegészül a gyümölcsök mellett az akácvirág és méz kellemes illat aromájával. Az Aklan Szürkebarát ízében minden megjelenik, ami az illatban mutatkozott, de sokkal harmonikusabban, komplexebben. Ez egy nagyon érett, elegáns bor.

bor_0005.JPG

Be kell vallanom, hogy a gyógyfüves bor élménye egy új dimenziót nyitott meg. A gyógyborok közül voltak számomra nagyon pozitív ízhatásúak és voltak, amelyek nekem nem igazán nyújtottak élvezetet. Mivel ezeket a különbségeket a gyógyfüvek okozták, ezt én az egyéni ízlésemnek tudom be. Például a fahéj ízét nem igazán kedvelem, ezért nem rajongok az evvel készített ételekért és italokért sem. Így nagyon-nagyon ritkán iszom forralt bort.

Az Aklan Családi Pincészet jóvoltából kóstoltuk
- Jószívű, száraz Olaszrizling alapú és 14, a szívműködést segítő gyógynövények hozzáadásával készült gyógybort
- Jóegészség, általános roboráló hatású gyógynövények keverékével házasított Szürkebarátot
- Védnök, az immunrendszer erősítésére használatos gyógynövények keverékével társított balaton-felvidéki Syrah-t
- Tisztulás,
méregtelenítésre, vértisztításra használatos gyógynövények hozzáadásával előállíott Olaszrizling alapú gyógybort
- Kívánlak, nemi vágy fokozására használatos gyógynövények keverékével áztatott gyógyfüves Cabernet Franc alapú italt

A kóstoló utáni gyógyhatásokról sajnos nem tudok beszámolni, Gondolom a kóstolási mennyiségnél többet és többször kell fogyasztani. Lehet, hogy belevágok, de hogy melyiket választom, még nem tudom. Én azért nagyon jól éreztem magam az eseményen és utána is.

Nekem a Szürkebarát „alapbor” mellett, a Jóegészség nevű gyógyfüves bor ízlett leginkább. Az ebben levő gyógynövények – bodzavirág, komló, citromfű, édeskömény, borsmenta, fahéj, zöld tea – szerintem nagyon jól harmonizáltak az alapborral, azaz a Szürkebarát íz aromáival.

Ezek a gyógyfüves borok mindenki számára egy új világot nyit meg. Ezek az italok természetes és gyógyhatású növényekkel biztosan tovább emeli a bor jótékony egészségügyi hatását. A magára és egészségére odafigyelő borbarátoknak kitűnő megoldás, melyet igazán érdemes kipróbálni és hosszú távon fogyasztani.

Egészségedre!!!
Vágó László
043 Vágó László (3).jpg

Szólj hozzá