2016. jún 21.

BOR, MARATON, BÉNYE 1.

írta: László Vágó
BOR, MARATON, BÉNYE 1.

ÚT A MARATONIG

Erdőbénye a Tokaj-hegyalja borvidék egy kicsi, de csodálatos gyöngyszeme, sőt „2013. legszebb magyar települése” címet is elnyerte. A település eredetileg nem a boráról volt híres, hanem az ott dolgozó kádármesterekről. Úgy is hívták a „Kádárok völgye”, ahol a filoxéra előtti időszakban több mint 100 kádármester dolgozott. Egy helyi szólásmondás szerint „Ha valaki Erdőbényén egy fát elhajint, az vagy kádárt üt, vagy kőfaragót”.

Az esemény, ami miatt Erdőbényére látogattunk szombatra volt tervezve és mi már pénteken megérkeztünk. Azt gondoltuk, szánunk időt arra, hogy megismerjük a települést és esetleg meglátogassunk néhány helyi pincét is. Hiszen Erdőbényén jelenleg 22 pincészet működik. Mivel előzetesen nem jelentkeztünk be sehová, nem volt sok lehetőségünk, pontosan 2 esély. Az egyik a Béres Szőlőbirtok, akivel telefonon sikerült egyeztetni és ígéretük szerint vártak minket. A másik a Magita Hotel (http://www.hotel-magita.hu/) kedves recepciósának, Kerékgyártó Anita édesapjának Kerékgyártó József helyi kézműves borászata.

Béres Szőlőbirtok és Pincészet

vállalkozás_logo.jpg
VÁLLALKOZÁS

Az első látogatás szerencsétlen módon sikerült. Telefonon megegyeztünk, hogy elmegyünk a pincészetbe. Igaz számukra elég későn volt már, de azt ígérték megoldják. Ezért elindultunk és kb. 15 perc kellemes séta után megérkeztünk a Béres Szőlőbirtok és Pincészetben. Megérkezésünkkor egy szép, modern épület együttest találtunk. A helyszínen egy hölgyet találtunk, mint kiderült ő a Tisztaságügyi Menedzser. Arról tájékoztatott, hogy akivel beszéltünk biztosan Robi és mindjárt jön. Az idő telt, Robi nem jött. Leültünk az egyik látogatói kóstolóhelyen és vártunk. És vártunk! És vártunk! És vártunk!

Aztán egyszer csak jött egy élőlény, egy fekete macska. Ő nagyon kedvesen fogadott minket. Odaült mellénk, hagyta magát simogatni, sőt az ölünkbe is ült. Jól „elbeszélgettünk”. Igaz a borokról keveset tudott vagy csak mi nem értettük.

Közben eltelt jó sok idő. Ezen idő alatt jött autóval egy férfi. Gondolom nem ő volt Robi, mert ránk sem hederített. Aztán többször elszáguldott mellettünk egy motoros, de ő sem kommunikált velünk. Persze olyan sebesség mellett! Ettől még lehetett ő a Robi. Aztán vártunk és vártunk és vártunk, majd elfogyott a türelmünk és otthagytuk a nem igazán szívélyes vendégfogadó Béres Szőlőbirtok és Pincészetet. Azért mentünk oda, hogy megkóstoljuk a borászat borait és megtudjunk rólunk dolgokat. A sors vagy Robi miatt úgy alakult, hogy nem ittunk a pincészet boraiból. Ezek után már nem is vagyunk kíváncsi rájuk. Ha legközelebb valahol kínálni fogják, fenntartással fogom fogadni a pincészet tételeit. Mert, ha borral is úgy foglalkoznak, mint velünk, jó nem sülhet ki belőle. Legyetek óvatosak ha a Béres Szőlőbirtokra látogattok!

bor_logo.jpg
BOR

Sajnos a kóstolás elmaradt. Így a borokról nincs tapasztalatom és véleményem sincs, csak a fogadtatásról, ld. fentebb.


Kerékgyártó József Kézműves Pincészete

bor_logo.jpg
BOR

A következő próbálkozásunk már sikeres volt. Kerékgyártó Pincészetben 10 féle tételt kóstoltunk. Természetesen a tokaji fajtákat, sárgamuskotályt, furmintot, hárslevelűt. Kerékgyártó József saját maga kínálta borokat és beszélt is róluk. A tételsor a következő volt.
- Sárgamuskotály 2014 száraz
- Furmint 2013 félszáraz
- Hárslevelű 2013 félszáraz
- Aszú fordítás 2012, 2013
- Furmint 2013 félédes
- Sárgamuskotály 2015 félédes
- Kerékgyártó Cuveé 2015 félédes – furmint, hárslevelű
- Hárslevelű 2015 félédes
- Tokaji Aszú 2010
- Tokajú Aszú 2012
Mindegyik kiegyensúlyozott, szép tétel volt. Azt el kell mondanom, hogy kiemelkedőt nem találtam közöttük. Azonban a Kerékgyártó Pince borai azt az akár mindennapi fogyasztásra alkalmas kategóriát képviselik, melyek néha hiányzik a magyar borok kínálatából.
Két tétel azonban különösen tetszett a félszáraz Furmint 2013 és Tokaji Aszú 2010. Ezekből beszereztem otthoni fogyasztásra is.

vállalkozás_logo.jpg
VÁLLALKOZÁS

Egy észrevétel a pincészet felszerelésével kapcsolatban. Nagyon szerencsés lenne egy kis, akár pár fős, kóstoló helyiséget kialakítani. Egyben a pincében való kóstolást is javaslom komfortosabbá tenni. Tudom, ennek költségei vannak, de azt gondolom hosszú távon megtérülne és megérné.

Jön a folytatás a BOR MARATONRÓL!

Egészségünkre!
Vágó László
043 Vágó László (3).jpg

Szólj hozzá