2016. júl 17.

EGYÜTT BOROZTAM A BORÁSZOKKAL

írta: László Vágó
EGYÜTT BOROZTAM A BORÁSZOKKAL

BORÁSZNŐK LEGÚJABB ÉS RÉGEBBI SZÉP BORAI

A VinoPiano Borbár (https://www.facebook.com/VinoPiano.hu/, http://vinopiano.hu/) indított egy számomra nagyon szimpatikus eseményt a Borozz a borásszal címen, melybe néha besegít az e-boros_magazin „Az ihatóbb Magyarországért” (https://www.facebook.com/ihatobb/, http://ihatobb.hu/) is. Ez egy laza esemény, melyen a borászok bemutatják legújabb, legszebb ill. kedvenc tételeiket. A nagyszerű borok bemutatás és kóstolása egy kötetlen beszélgetés keretében állva-ülve, kettesben-több szemközt, különteremben-közösségi körben történik meg.

Két eseményről ill. két Borozz a borásszal eseményről egyszerre írom meg élményeimet. Nincs igazán kapcsolat köztük. Sőt két különböző borvidékről jöttek. Csak ennyi, hogy a borokat mind két esetben egy kedves, elkötelezett hölgy mutatta be. A Gál Szőlőbirtok és Pincészettől (http://galpinceszet.hu/), Szigetcsépről Gestas-Gál Zsuzsanna, a Homoky Családi Pincészettől (http://www.homokypinceszet.hu/), Tállyáról Homoky Dorottya. Ők a feltörekvő új borász nemzedék képviselői.

Zsuzsa, aki bölcsész diplomával rendelkezik, képviselte a Gál Pincészetet. Aktívan részt vesz a családi vállalkozásban. Alapvetően a marketing az Ő munkája. Amilyen lelkesedéssel és értéssel a borokról beszélt érződik, hogy nem marad(t) meg csak a marketing területén. Láthattam a fejlődést is nála. Hiszen tavaly voltunk a pincészetben birtoklátogatáson és borkóstolón. (http://bit.ly/29rfSou). Biztos segítséget biztosít számára édesanyja Gálné Dignisz Éva a 2013-as Év Bortermelője, édesapja és fivére, akik a szőlőtermesztésért felelősek. És nem utolsó sorban francia férje, aki Magyarországon „ragadt”. Vagyis elmondhatjuk vállalkozás szempontjából ez egy ütős csapat.

Dorka, az 5. generáció a Homoky borász dinasztiában. Ahogy elmondta fő célja, hogy minél alaposabban megismerje a Tokaj-hegyalja, Tállya dűlőit és kihasználja ezek tulajdonságait minél jobb borok készítésében. Azt tudom mondani, nagyon jó úton halad.

bor_logo.jpg
BOR

Gál Szőlőbirtok és Pincészet borsora
1. Ezerjó 2015
2. Szürkebarát 2015
3. Balaton-felvidéki Olaszrizling 2015
4. Cserszegi fűszeres 2015
5. Pinot noir rosé 2015

Homoky Családi Pincészet borsora
1. Házasítás 2015
2. Hetény 2015
3. Hetény 2013
4. Hetény 2012

Gál Cserszegi fűszeres 2015
Korábbi látogatáskor kóstoltuk a 2014-s évjáratot, így kiváncsi voltam a 2015-s eredményre. Azt azért előre kell bocsátanom, hogy elfogult vagyok a Cserszegi fűszeressel szemben. Emlékszem már a 2014-s is nagyon tetszett, ezt megerősítették a jegyzeteim is.
Minden megtalálható a kóstolt tételben, ami egy igazi cserszeginek mutatnia kell. Üde, friss, illattal és korttyal mutatkozott be. Intenziv virágos, friss gyümölcsös illat és íz aromák jellemzik. Nagyon szép sav szerkezet. Már most fiatalon is egy komplex bor és szerintem még van benne 2-3 év potenciál. Sava és alkohola harmonikusan illeszkedik a komplex összhatásba. Egy nagyon jól iható, kellemes asztali bor került a poharunkba. A meleg nyárban soha rosszabbat ne igyunk.

Gál Pinot Noir Rosé 2015
Info: a Cannes-i Rosé világbajnokságon 25 ország 1240 tételéből aranyérmet nyert. El kell mondanom nem véletlenül.
Első benyomásra közepes intenzitású illat aromák jelentek meg. Azonban mint kiderült, csak egy kis idő kellett, hogy jobban kinyíljon. Ízében azonnal intenzíven jelentek meg a pinot noir-ra jellemző aromák. A kortyban a friss piros gyümölcsök, egy kis buborékosság voltak érezhetők. Ezt a üdeséget hatékonyan támogatták a szép savak és a vele harmonizáló alkohol. A tételre a komplexitás volt a jellemző. Nagyon jól elkészített rosét kaptunk, mely minden elismerést megérdemelt. Ebből feltétlenül be kell tárolni. Már dolgozom rajta.

Homoky Hetény 2012
Hetény dűlőből származó furmint (60%) és  hárslevelű(40%) házasítás. Érett már felnőtt bor. Ezt a tételt igazán száraznak mondhatjuk. Ha volt is benne maradék cukor az már lebomlott. Szép savszerkezet mutatott a bor. Az alkohol egy kicsit magas, de igazán nem bántó és nem zavaró. Beleillik az érett komplexitásba, melyet nagyon jól kiegészít a tállyai talajok mineralitása. Ez egy nagyon szép tétel volt.
Dorka csak gratulálni tudok. Az elkezdett úton szerintem a legjobb irányba haladsz. Drukkolók neked.

Egészségünkre!

Vágó László
http://bor-vallalkozas.blog.hu/
043 Vágó László (3).jpg

Szólj hozzá