2016. júl 26.

ZÉTA MAGYAR SZŐLŐFAJTA TOKAJI RENESZÁNSZA

írta: László Vágó
ZÉTA MAGYAR SZŐLŐFAJTA TOKAJI RENESZÁNSZA

HOLDVÖLGY ÚJ ETAP-OT TELJESÍTETT

vállalkozás_logo.jpg
VÁLLALKOZÁS

Mindig nagy érdeklődéssel figyelem azokat a kóstolókat, ahol magyar szőlőfajtákból készült borok kerülnek a terítékre. Így természetesen nem hagyhattam ki a Holdvölgy mádi pincészet (www.holdvolgy.com/) eseményét. Néhány évvel ezelőtt egy Vince napi programon http://bit.ly/2a2z1Pg) vettünk részt, ahol Gincsai Tamás főborász mutatott egy kabar hordómintát. Persze csak érdekességként. Ezen az eseményen a zéta még nem kapott igazán kiemelkedő hangsúlyt. Ez alkalommal a következő tételeket kóstolhattuk – MEDITATION 2007 száraz furmint, EXPRESSION 2009 száraz hárslevelű Becsek, SIGNATURE 2007 édes birtokválogatás. Ezek igazán jelentős élvezetet szereztek. Ezért nagy elvárással készültem Zétától zétáig Holdvölgy kóstolóra az ETAP-ban (https://www.facebook.com/etapdeliandnight/). A Holdvölgy Pincészet jelentős apparátussal – Gincsai Tamás főborász, Jójárt Gergő kereskedelmi vezető és munkatársaik –és nagyszerű bor palettával érkezett. Kezdetben úgy tűnt, hogy az ETAP kicsit alábecsülte az érdeklődést. A kezdeti adminisztráció és regisztráció kicsit nehézkesen indult. Mintha nem bíztak volna, hogy ilyen sokan szeretnének részt venni a kóstolón. Azt gondolom, hogy ez esetben nem magukból kellett volna kiindulni, hanem a Holdvölgy borainak elismertségéből. Az emberek mindenhol sorban álltak, a helyfoglalás nehézkes volt. Szerencsére ez a káosz kb. fél óráig tartott. Utána minden rendeződött. Igaz nem tudom ki volt rendrakó, de ez nem is fontos. A lényeg az, hogy a helyzet konszolidálódása után átadhattuk magunkat a borok élvezetének. Egy dolgot szeretnék az ETAP személyzetének javára írni, hogy a legnagyobb káosz idején is megőrizték nyugalmukat és udvariasságukat. Ők is a helyzet megoldására törekedtek, ami meg is történt.
Összességében az esemény nagyon jó hangulatú volt. Köszönöm!

 bor_logo.jpg
BOR

ZÉTA egy magyar nemesítésű fehér borszőlőfajta. A Bouvier és Furmint keresztezésével 1951-ben nemesítették Király Ferenc és munkatársai. Korábban Oremusnak nevezték, azonban a névazonosság miatt – az Oremus-dűlővel – 1999-ben a Zéta névre keresztelték. Zéta a 6 szőlőfajta egyike, mely a Tokaj-hegyalja borvidéken jelenleg telepíthető. Elsősorban korai érésével és aszúsodó képességével tűnik ki.
Bora a Furminthoz hasonló. Illatban, zamatokban és savakban gazdag. Jellegzetességei a testesség, a harmonikus és finom savösszetétel. Íz- és illatjegyeiben elsősorban fűszerek, fehér húsú gyümölcsök, és borsmenta dominálnak. Terméséből tokaji borkülönlegességek is készíthetők.
Gasztronómiában a fehér húsokhoz, mint borjú, tengeri- és édesvízi halakhoz társítható kellemes íz harmóniát és összhatást elérve.

A kóstolt tételsor a következő volt. Már leírva is impozáns lista! Pláne kóstolva. Számomra különösen a részletezett tételek.
1. HOLD AND HOLLO UPPP 2015 (Zéta gyöngyöző bor)
2. HOLD AND HOLLO DRY 2013 (Száraz válogatás)
3. HOLD AND HOLLO SWEET 2008 (Édes válogatás)
4. HOLDVÖLGY Vision 2013 (Száraz válogatás)
5. HOLDVÖLGY Vision 2014 (Száraz válogatás)
6. HOLDVÖLGY Signature 2007 (Édes válogatás)
7. HOLDVÖLGY Signature 2011 (Édes válogatás)
8. HOLDVÖLGY Intuition No. 1. 2008 (Zéta szamorodni)

A tételsor kóstolása nagyon élvezetes volt.

1. HOLD AND HOLLO UPPP 2015 (Zéta gyöngyöző bor)
Nem egy kiemelkedő bor. Gondolom egy gyöngyöző bornál nem is ez a cél, de egy nagyszerű ital a nyári forróságban. Illatában és ízében a friss fehér gyümölcs és citrus aromák segítik a felfrissülést. Ezt nagyban segítik a hozzáadott „buborékok”. Nagyon jó helyen és időben kaptuk ezt a Zéta gyöngyöző bort.

4. HOLDVÖLGY VISION 2013 (Száraz válogatás)
Ez bor majdnem becsapott ill. lehet én csaptam be magam. Az első benyomás nem volt igazán pozitív, de a szellőztetés(?) és újrakóstolás segített és egészen új élményben volt részem.
Az enyhébb illat aroma intenzitás ellenére, kortyában mégis kellemes friss fehér gyümölcsök és virágok aromái jelentek meg. Ezek szépen harmonizáltak a felbukkanó fűszerességgel és mineralitással. Ezt kiegészítette a szép savgerinc, a nem kilógó alkohol és a kevés maradék cukor. Összességében ez egy komplex, elegáns bor. Jó hogy újra kóstolhattam.

6. HOLDVÖLGY SIGNATURE 2007 (Édes válogatás)
Illatában és ízében krémes, édes aromák és a kora ellenére is üde frissesség jellemzik. Azonban ezek az édes aromák nem simán a cukortartalom édessége, hanem a gyümölcsök, mint sárgadinnye, sárgabarack, édes ízei. A Signature 2007 egy nagyon elegáns, komplex tétel, mely nagyon szép savgerinccel és gyümölcsös alkohollal és cukorral rendelkezik. Ezt furcsa így kimondani, de szerintem ez az édes válogatás a kiváló tulajdonságai miatt, akár „minden napi fogyasztásra” is alkalmas.

Egészségünkre!!!
Vágó László
http://bor-vallalkozas.blog.hu
043 Vágó László (3).jpg

Szólj hozzá