2016. aug 02.

BOLGÁROK MÁR A SPÁJZBAN VANNAK, DE JÓ!

írta: László Vágó
BOLGÁROK MÁR A SPÁJZBAN VANNAK, DE JÓ!

BOLGÁR BOROK NEMZETKÖZI KÓSTOLÓJA

Egy izgalmas kóstolón vettem részt Csizmadia Miklós és Rossen Tkatchenko, a Magyar-Bolgár Gazdasági Kamara elnökének jóvoltából a Rádai u-i Süti Bisztróban (https://www.facebook.com/pages/Süti-Bisztró/163209685037441). Ross, ahogy Magyarországon hívták az egyetemen, egyben a bolgár borok Magyarországi nagykövete is (http://bolgarborok.hu/). A szervezés jól sikerült, teltház volt. Vagy a bolgár borokra voltak ilyen sokan kíváncsiak!? (Bocs Miklós). Az biztos, különleges és nagyszerű élmény részesei lehettünk.
A hazai érdeklődők mellett egy lengyel és egy japán egyetemista is részt vett a kóstolón. A lengyel fiatalember (kék kockás ingben) az ELTE-n tanul magyar nyelvet. Nagyon érdeklődik a szőlőtermesztés, borkészítés és természetesen a borok iránt. Tervei szerint Magyarországon szeretné a szakmát megtanulni. Azt tervezi, hogy a szakmai ismeretek megszerzését a Soós István Borászati Szakképző Iskolában, Budafokon kezdi el. Szeretne borászatban dolgozni és a végső célja egy saját borászat létrehozása. Igaz azt még nem döntötte el, hogy Magyarországon vagy otthon Lengyelországban. Szerinte a szőlészet, borászat egyre nagyobb teret hódit Lengyelországban is. Nem semmi!? A Japánból érkezett kóstolótársunkat Rossen mutatta be. Hiszen ő Bulgáriában tanul, magyar nyelvet és ő is rendkívül érdeklődik a borok iránt. Megismerhettük a Magyarország korábbi kulturális attaséjét is, aki szintén velünk kóstolta a bolgár borok és gondolom nosztalgiázott.

 bor_logo.jpg
BOR

A borsor az alábbi volt.
1."St. Dimitar" White Mavrud & Dimyat 2015, Zagreus pincészet
2. Sauvignon Blanc & Semillon. "Glass Stop 2014", Terra Tangra pincészet
3. "Les Cailloux" 2014, Katarzyna pincészet
4. "St. Dimitar" Rosé, Zagreus pincészet
5. Melnik55 Rosé 2014, Boshkilov pincészet
6. "St. Dimitar" Syrah 2013, Zagreus pincészet
7. Melnik 55, Boshkilov pincészet
8. Melnik szűretlen 2014, Boshkilov pincészet

A kóstolón több olyan tétel is volt, mely őshonos bolgár szőlőfajtából készült. Ezek a dimyat, mavrud, melnik  piros szőlőfajták. Mindegyik tétel akár bolgár, akár világfajtából készült szép, hibátlan volt. Csak kevés kiemelkedőt ittunk. Mindegyik viszont jól iható, jó minőségű, hibátlan bor volt. Én a következőket favorizáltam.

5. Melnik 55 Rosé 2014, Boshkilov Pincészettől
Ez a kiváló bor 100% Early Melnik szőlőfajtából készült.

Az Early Melnik bolgár, nemesített szőlőfajta, melyet az őshonos melnik és a valdiguie keresztezésével hozták létre. A melnik szőlőfajta, a bolgár szőlőtermesztők tapasztalatai szerint, csak Melnik város közvetlen közelében tud megfelelően érlelődni. A melnik szőlőfajta csak Dél-Bulgáriában, a Thrákia-völgyben érzi magát jól. Boshkilov Családi Pincészet ültetvényei ezen a borvidéken Lászkarevo faluban találhatók és készítik boraikat is.

Kitűnő minőségű rosé-t sikerült készíteni a melnikből. Ez a Melnik 55 Rosé szép, közepes pink színnel mutatkozik meg. Közepes intenzitású illat aromáiban megjelennek a friss, piros gyümölcsök. Az orrban a syrah jellegzetes aromái is felfedezhetők. Ha nem tudtam volna, hogy mi van a pohárban, syrah-ra tippelek. Ízében is ugyanezek a jegyek és aromák lelhetők fel. Szép savgerince harmonizál a roséhoz képest magas alkohollal. Az összhatás nagyon jó, egyáltalán nem zavaró. A 2014/2015 kiváló magyar rosé kínálatban sem vallana szégyent ez a tétel. Ez a szép rosé igazán jól iható, beszélgetős, társasági bor. Azt gondolom sok nyári ételhez is könnyen párosítható.

6. "St. Dimitar" Syrah 2013, Zagreus Pincészet
Színe mély rubin, nagyon szép karimával. Mind illatában, mind ízében jellegzetes syrah. A szőlőfajta minden kiemelkedő jegyét kitűnő minőségben hordozza. Aromáiban érződik a fekete bogyós gyümölcsök, szilva ízei. Emellett már megjelennek a másodlagos jegyek is. Érezhetők gyümölcs lekvárok ízei. Azonban a „kora ellenére” még mindig leginkább a gyümölcsösség jellemző rá. Ez egy elegáns, érett tétel kellemes krémes tanninnal, összhangban levő savval és alkohollal. Nagyon szép testtel, lecsengéssel és szerintem jó néhány éves - 5-10 év - potenciállal rendelkező bort kóstoltunk. Igazán megkóstolnám, mondjuk 3, 5, 8 és 10 év múlva is. Már dolgozom az ügyön.

8. Early Melnik 2014 szüretlen, Boshkilov Pincészet
Tiszta, mély bíbor színű bort kaptunk. Illatában megjelentek a fekete gyümölcsök aromái mellett a kellemes hordós jegyek is. Így a fűszerek, a dohány és a csokoládé. Már illata is nagyszerű élményt nyújtott. Ízében „komplexitást” érezhettünk, fiatal kora ellenére. Kortyolásnál is megjelentek az illatokban érezhető aromák, csak egy kicsit intenzívebben. A borl a felnőtt kor felé haladó komplexitást nyújtotta. Kellemes tannin, megfelelően hosszú lecsengés, szép test és savgerinc, megfelelő alkohol jellemezte ezt a szép tételt. Érési potenciálja is jelentős, több mint 5 év is lehet. Ízében a dohány és csokoládé mellett nekem már a mandula és marcipán aromái is megmutatkoztak. Nagyon tetszett.

 Örülök, hogy részt vettem a kóstolón. Rossen tájékoztatása szerint legközelebb a bolgár borokat 2016.08.25-28. között a Bakáts Feszt-n (http://www.ferencvaros.hu/index0.php?name=bakats_feszt_2016) a Borutca-ban kóstolhatjuk a magyar borászatok kiváló borai mellett. Ott találkozunk!

Egészségünkre!!!
Vágó László
http://bor-vallalkozas.blog.hu
043 Vágó László (3).jpg

Szólj hozzá