2016. aug 10.

A Tokaj Y Generáció újra jól vizsgázott!

írta: László Vágó
A Tokaj Y Generáció újra jól vizsgázott!

Vincze Tamás Sárospatakról hozta borait

vállalkozás_logo.jpg
VÁLLALKOZÁS

Vajas Balázs folytatta ill. (és remélem, hogy) folytatja az új borász nemzedék bemutatását. Azt gondolom, hogy a Tűzoltói u-i Élesztőház (http://www.elesztohaz.hu/) ill. a VinoPiano (https://www.facebook.com/VinoPiano.hu/)   egy nagyszerű helye ezeknek a bemutatkozásoknak. A környezet érdekes, a közönség változatos, a kínálat igazán nagyszerű, a hangulat magával ragadó. Azt mondom, hogy ennek a helynek kisugárzása van és már „csak” ezért is érdemes ide ellátogatni. És még nem is beszéltünk az egyéb érdekességekről és a nyújtott szolgáltatásokról.

Tehát újra együtt boroztunk a borásszal. A vendég ill. a boros vendéglátónk Vincze Tamás volt Sárospatakról. Sokan nem tudják, de Sárospatak szintén a Tokaj-hegyalja borvidék része. Tomi szintén tagja vagy inkább részese a Tokaj Y Generációnak. Nehéz megmondani, hogy a Tokaj Y Generáció micsoda, talán egy spontán szerveződés vagy baráti társaság vagy szakmai közösség vagy fiatalos borász klub. A keresztszülő sem ismert. Eddig elfelejtettem erről kérdezni, de azt gondolom mindegy is. (Azért megpróbálom kideríteni.). A lényeg az, hogy a „tagok”  abc szerint
     - Dávid Rémusz (Budaházy-Fekete Kúria Borászat), Erdőbénye
     - Homoky Dorka (Homoky Családi Pincészet), Tállya
     - Kvaszinger László (Kvaszinger Borászat), Olaszliszka
     - Varkoly Ádám (Árpád-hegy Pince), Szerencs
     - Vincze Tamás, Sárospatak
     - Zsirai Kata (Zsirai Pincészet), Mád
tokaj_y_generacio_1.jpg

a fiatal borász nemzedékhez tartoznak, kitűnő bort készítenek és szerintem sokat fognak még fejlődni. Amelyikükkel sikerült beszélnem, mindegyik kísérletező szellem, fogékony az újra és kreatívan állnak a borkészítéshez. Borkedvelők készüljetek!!!
Korábbi kóstolási élmények:
Zsirai Kata - http://bor-vallalkozas.blog.hu/2015/02/07/szt_vince_is_jol_erzi_magat_madon
Homoky Dorka - http://bor-vallalkozas.blog.hu/2016/07/17/egyutt_boroztam_a_boraszokkal

bor_logo.jpg
BOR

Vincze Tomi Debrecenben tanul és a borászatot Erdőbényén tanulja az Ábrahám Pincénél. Tomi a családi szőlőbirtokon, Sárospatakon állítja elő borait. Az elmúlt évben már több tételt is készített, melyek közül az alábbi borsort kóstolhattuk.
1. Sárgamuskotály
2. Hosszúhegy hárslevelű
3. Hosszúhegy furmint
4. Hosszúhegy kései
5. Cuveé (félédes) 
6. Marcipán (édes)

A kedvenc tételeimet szeretném kiemelni.
2. Hosszúhegy hárslevelű 2015 száraz
10% alkohol, 2,2 g/l cukor
A bor ránézésre tiszta, színe halvány citromsárga. Az első illat alig mutatott valamit, kicsit nehezen nyílt ki. Kicsi várakozás és a pohárbeli szellőztetés után megjelentek a közepesen enyhe intenzitású illat aromák, melyeket a friss fehérvirágok és gyümölcsök jellemeztek, pl. hárs, fehérbelű őszibarack, citrus és ehhez adódik még egy kis mineralitás is. Ízében már intenzívebben jelennek meg az aromák. Kortyában friss gyümölcsök érződnek, enyhe természetes szénsavassal dúsítva. Érződi, hogy a bor szerkezete még kialakulóban van.  Sava egy kicsit talán kilóg, de nem bántó. Sőt szerintem jót tesz neki. Az alkohol és sav harmonikusan egészítik ki egymást. A tétel közepes teste és a kellemes kesernyés lecsengése nagyon szép emlékkel távozik a szájból. A kóstolt tételben van még potenciál. Szerintem jelentős fejlődés előtt áll. Szívesen megkóstolom néhány év múlva is.

4. Hosszúhegy kései 2015
Furmint, hárslevelű házasítás. Színe tiszta, halványzöld jelleget mutat. Enyhe intenzitású illat aromák jellemzik, melyek nem igazán fajta jellegűek, inkább illatában is zöldek dominálnak. Szinte rácsodálkoztam ezekre és azt az érzést keltették bennem, hogy ide valók egyáltalán. Az első korty újabb meglepetést okozott. a kései jelző ellenére ez egy száraz bor. Íz aromái sokkal intenzívebbek voltak. Az enyhe gyümölcsösséget kicsit elnyomja a fahordós érlelés jellegzetességei. Szerintem ez egy kellemes a jó értelemben vett minőségi asztali bor. A kicsit magas alkohol nem ront az összhatáson. Közepes testességű és lecsengésű, még fejlődőképes bor.

5. Cuveé félédes 2015
Ez a cuveé furmint és hárslevelűből készült, kiegészülve „Tokaj idegen fajtákkal”, mint cserszegi fűszeres, leányka, zalagyöngye. Illatában intenzíven jelennek az aromák, melyek jellemzően gyümölcsösek, keverten fajta jellegesek, vagyis kicsit nehéz eligazodni közöttük. Ízére is jellemző az intenzitás, melyeket a gyümölcs aromák jellemeznek. Emellett érződik egy kis mineralítás és édesség is. Hiszen 22 gr/l maradék cukor van benne. Azonban szerintem a különlegességét az adja, hogy a bor édessége nem egyszerűen cukrosságot, hanem gyümölcs édességét jelenti. Szép savszerkezettel rendelkezik, mely harmonizál mind maradék cukorral, mind az alkohollal. Jó ívású bor. Ha lehet ilyet mondani ez egy félédes borra, nagyon kellemes asztali, beszélgetős bor társasági fogyasztásra.

 Amennyiben érdeklődsz a Tokaj Y Generáció tagja és boraik iránt, látogass el következő eseményükre - https://www.facebook.com/events/917357228410218/. Sajnos nem tudok részt venni az eseményen. Ha valaki ott lesz és beszámolót készít a programról, a borokról, akkor szívesen publikálom egy blogbejegyzésben. És előre köszönöm is.

Egészségünkre!!!
Vágó László
http://bor-vallalkozas.blog.hu/
043 Vágó László (3).jpg

Szólj hozzá