2016. sze 20.

Megkóstoltuk a szekszárdi Fősővárost

írta: László Vágó
Megkóstoltuk a szekszárdi Fősővárost

Újra Szekszárdon bortúráztunk

Nem először túráztunk Szekszárdon. Többször sikeresen abszolváltuk az Iván-völgyi Kadarka Túrát.
http://bor-vallalkozas.blog.hu/2014/06/17/kadarkaturazunk_szekszardon,
http://bor-vallalkozas.blog.hu/2014/07/02/kadarkaturaztunk_szekszardi_ivan-volgyi_magaslatain,
http://bor-vallalkozas.blog.hu/2014/07/12/kadarkaturaztunk_szekszardi_ivan-volgyi_magaslatain_683

Most egy másik érdekes borjárásra kaptam meghívást az egyik kedvenc borvidékem borászaitól, pontosabban a szekszárdi Fősővárosi Borkör tagjaitól.

vállalkozás_logo.jpg
VÁLLALKOZÁS

Számomra mindig különleges élmény, amikor egy borkóstoló esemény több borász összefogásának eredménye. És itt most nem a fesztiválokra és az egyéb nagy, sok borászt felvonultató eseményre gondolok. Biztos ezeknek is megvan a maga helye bor marketing és PR területén. Én ennek ellenére nem igazán kedvelem ezeket az eseményeket.
Szívesebben veszek részt és utazom el akár az ország másik végébe is az olyan kisebb, de nívós esemény miatt, mint pl. a szekszárdi Búcsúi Borjárás. Ezt bortúrát a Frankos Borház (http://www.frankosborhaz.hu/) vezetője Pethő Lászlóné (Erzsike) szervezte. KÖSZÖNJÜK!!! 

Összesen 4 borászat összefogásával jött létre az esemény. Keretet és nyitó helyszínt (gyülekező helyet) a fősővárosi református közösség biztosította. A borok kóstolása mellett megismerkedhettünk a Fősővárosi Református templom történetével, ami több mint 200 évre nyúlik vissza. A történelmi áttekintés után indult a túra.

bor_logo.jpg
BOR

Négy borászat borait kóstoltuk
Mészáros Pál Borháztól (http://www.meszarosborhaz.hu/) az alábbi tételeket élvezhettük. 

A Mészáros Borház lett MAGYARORSZÁG LEGSZEBB SZŐLŐBIRTOKA 2016-ban.
Amellett, hogy a legszebb szőlőbirtok idén, a boraik is nagyszerűek. Vagyis a tartalom és forma egységét valósították meg magas minőségi színvonalon.dscf0979.jpg GRATULÁLOK!!!
- Fehér Kadarka 2014 félszáraz
Még mindig nagyon friss, illatos és gyümölcsös bor. nagyon szép savval. Annak ellenére, hogy az alkohol viszonylag alacsony nagyon kitűnő harmóniában van nagyon szép savgerinccel. A kicsi maradék cukor igazán kellemes, harmonikus ízhatást ad ennek a fehér kadarkának. Nekem ez volt a kedvencem és be is spájzoltam belőle néhány palackot. Kíváncsi leszek, mennyi potenciál van benne és mit fog mutatni pár év múlva.
- Rosé 2016 száraz
Igen már idei bor, egy rosé cuveé, mely zweigelt és kékfrankos házasítás. Erőssége a frissessége. Igazán jól iható, kellemes nyári bor.
- Bikavér 2013
Ez egy érett, elegáns bor, melynek ízében és illatában már megjelennek fűszeres aromák, az érett gyümölcsök, aszalványok. A hordóban tartás is nagyon jót tett neki, igazán kellemes aromákkal gazdagította a bort. A tétel nagyon szép savval és krémes tanninnal rendelkezik.

Neiner Családi Pince (http://www.neinerpince.hu/)
Itt Neiner András fogadott minket finom borokkal és kísérőként kenyérlángossal.
- Lángsiller Fuxli 2015 száraz
Kadarka (70%) és merlot (30%) házasítás. Sajnos túl volt hűtve, így semmit sem éreztem csak azt, hogy nagyon hideg.
- Kadarka 2015 száraz
Ez a bor illatában kicsit nehezen nyílt meg, szellőztetni kellett. Aztán nagyon kellemes, üde gyümölcsös illatokat produkált. Ízében is megjelentek a friss piros gyümölcsök. A gyümölcsös íz mellett nagyon szép savgerincű, közepes alkoholú, kicsit keskeny testű, de potenciállal rendelkező tételt kóstolhattunk.
- Bikavér 2014 Voltegyszer

Frankos Borház (http://www.frankosborhaz.hu/)
A pincében Erzsike (Pethő Lászlóné) borász és a szekszárdi Alisca Borrend alapító tagja kalauzolta a társaságot és kínálta a borokat. A borok mellé nagyon finom töltöttkáposztát is kaptunk. Én még repetáztam is belőle.
- Kékfrankos 2015 száraz hordóminta
Ízében hozza a fajta jellegzetes aromáit. Ez a bor még a fejlődése elején jár. Ebből adódóan számomra úgy tűnt, hogy nincs teljesen egyensúlyban, pl. a sav kellemetlenül kilógott. Érdemes lesz jövőre és még a következőkben megkóstolni. Nagyon kíváncsi vagyok, hová fejlődik.  
- Frankos cuveé 2015 száraz hordóminta
Ez a tétel pinot noir, merlot, kékfrankos házasítás
- Merlot 2011 száraz
Erzsike elmondta, hogy a nagyközönség számára (vagyis számunkra) most először lettek megnyitva a palackos érlelés után. Illatában jönnek a fajtajelleges aromák és mellettük még mindig érződnek a gyümölcsök. Ízében már a friss gyümölcsök visszaszorulnak. Viszont megjelennek az érett gyümölcsök, aszalványok, csokoládé, krémesség és ezek nagyon szépen harmonizálnak a nem tolakodó hordó által hozzáadott ízekkel. Nagyon szép sava van, ami teljesen összhangban van a kellemes, gömbölyű tanninjával.

Tringa Borpince (http://www.tringaborpince.hu/)
Itt a házigazdánk Matus Ágnes és családja volt. A vendéglátás itt is kiváló, volt a kóstolt borokat finom lecsóval „öblithettük”. Gál Antal borásszal nem találkoztunk, de borait lelkesen kóstoltuk. A kóstoló „pince” a Kerékhegy tetején van, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a szekszárdi szőlőkre.
- Kékfrankos Rosé 2015 száraz
Friss, üde piros gyümölcs aromák dominálnak mind az illatában, mind ízében. Szép savgerinccel rendelkezik, mely nagyon jól harmonizál a közepes alkohollal. Nagyon jó asztali bor, mely szerint jó potenciállal rendelkezik. Kóstoljuk meg jövőre is!!!
- Kékfrankos 2008 száraz
- Diablo 2011 száraz
Kékfrankos (50%), cabernet sauvignon, merlot házasítás.
Ez egy érett, elegáns bor. Illatában még mindig érezhető piros gyümölcsök aromái, mint cseresznye, eper. Sőt mellettük még az enyhe virágillat is felbukkan. Ízében már az érett gyümölcsök, aszalványok, mandula, kellemes ásványosság aromák jellemzik ezt a nagyon finom bort. A kellemes aromák mellé szép savgerinc, alkohol és tannin járul. A bort komplexitása mellett a szép teszt és a hosszú lecsengés jellemzi. A nevéből adódóan azt is mondhatom ördögien finom.

Mielőtt megtettük az utat a Kerékhegyre, a Tringa Borpincéhez megálltunk Remete-csurgó forrásnál. Itt a híres Petrits Mézeskalács (http://www.mezeskalacs.hu/) által készített Márc-t kóstoltuk a forrásvízzel. Nagyon finom és üdítő volt.

Az első szekszárdi Búcsú Borjárás szerintem nagyszerűen sikerült. Köszönet a rendezőknek és a vendéglátó borászatoknak. Én igazán jól éreztem magam. Remélem jövőre is megrendezik, esetleg további borászatok is csatlakoznak.

Egészségünkre!!!

Vágó László
043 Vágó László (3).jpg

Szólj hozzá