2016. dec 13.

POLGÁR ZOLTÁN VILLÁNYBÓL MEGOSZTOTTA MUZEÁLIS BORKÜLÖNLEGESSÉGEIT

írta: László Vágó
POLGÁR ZOLTÁN VILLÁNYBÓL MEGOSZTOTTA MUZEÁLIS BORKÜLÖNLEGESSÉGEIT

VILLÁNY NEM CSAK VÖRÖSBORBAN JÓ!

vállalkozás_logo.jpg
VÁLLALKOZÁS

A Borháló Sashalom egy különlegesnek ígérkező borkóstolót szervezett, úgy hogy meghívta a Villányi borvidék és a magyar bortársadalom kiemelkedő személyiségét, doyenjét Polgár Zoltánt. Akkor még nem tudtam, hogy milyen különleges, de erről majd kicsit később.

El kell mondanunk, hogy a Borháló Sashalom tulajdonosai és vezetői, Szántó Kitti és Szántó Norbert maguk is különlegesek. Aki betér az üzletbe ezt saját maga is tapasztalhatja. Hogy ezt más is így látja bizonyítja, hogy a Szántó testvérek kapták idén a Magyar Franchise Szövetségtől az Év Fiatal Franchise Vállalkozó díját. A boltjuk nem túl nagy, azaz a kitűnő borok „kicsiny boltja”. Az esemény is példa rá, sok jó borkedvelő kis helyen is elfér, akik nagyszerű élményt kaptak a szervezőktől, Polgár Zoltántól és nem utolsó sorban az Ő boraitól.

Polgár Zoltán egy többnemzedékes borászdinasztia kiemelkedő tagja. Ahogy elmondta, már dédapja is a borral foglalkozott. Sőt már unokája is hajlik a „szakma” iránt, igaz őt még inkább a csak traktoros része érdekli. Felesége is szakmabeli. Gyerekei is bekapcsolódtak a családi vállalkozásba. Egy-egy családtag más-más szakmai területért felelős. Fia a szőlészettel, lánya a vendéglátással foglalkozik, unokája a traktorozásért, stb.. Zoli bácsi és neje a gazdasági holding vezetői, irányítói. Az eredmények azt mutatják, hogy a Polgár Vállalkozás olajozottan és sikeresen működik. Remélem még sokáig így lesz és élvezhetjük a boraikat. További sikereket kívánok!!!

bor_logo.jpg
BOR

Polgár Zoltán érdekes, színes történeteit a borai ízesítették és egészítették ki. Egyben a szánkban érezhettük a kiváló borász ars poetica-ját, csodás aroma bombák formájában.
A meghirdetett borsor.
- Serum Olaszrizling 2014
- Chardonnay-Ottonel Muskotály Cuvée 2015
- Kadarka Siller 2015
Számomra bizonyításra került, hogy nemcsak a sillert magáénak valló Szekszárd készít kiváló sillert, hanem Polgár Pincészet is. Ebben a borban minden kadarka karakterjegy megjelenik úgy, hogy a készítés módja még növeli is az értékét. Illatában és ízében ott vannak friss piros gyümölcs aromák, mint a cseresznye, enyhe ribizli és a málna. A siller is teljesen rendben van. Komolyabb hatások jelentkeznek, mint a rosé-ban és már egyes enyhe vörösboros jellegek is érzékelhetők. Kellemes tannin. Szép sav, mely harmonizál a közepes alkohollal. Tartalmas test hosszan élvezhető a kortyban. Igazi siller, mely kitűnő társ egy paprikáskrumplihoz vagy egy baráti beszélgetéshez is.
- Serum Veritas Cuvée 2015
- Cabernet Sauvignon 2014
- Syrah 2012
Tiszta, csodálatos mély gránát színű bor. Mind illatában, mind ízében az érett piros és fekete gyümölcsök aromái jelennek meg. Kicsit nehezen nyílik, ezért fogyasztás előtt feltétlenül szellőztetni kell. Aromaintenzítása kiváló. Kortyaiban az érett fekete és piros ribizli, a szilva, a málna mellett érezhető a csoki, egy kis kellemes dohány, mandula és az aromákat egybefoglaló krémesség. „Kora” ellenére a magas, de nem bántó alkoholt kiegészíti a szép savgerinc. Zoli bácsi szerint a rozmaringos bárány csülökhöz kiváló. Ezt majd ki kell próbálnom. Elegáns, érett, komplex bor nem mindennapi fogyasztásra, de kihagyni nem szabad.
- meglepetés tétel(ek), azaz válogatás Polgár Zoltán muzeális boraiból
♥ Hárslevelű 1986
♥ Kékfrankos 1982
♥ Oportó 2002
♥ Cabernet Sauvignon Barrique 2001
♥ Merlot 2000
♥ Bordói Cuvée „Kopár” 2002 cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot házasítás
Cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot házasítás. A Kopár dűlő nyújtotta kiváló adottságokat Polgár Zoltán érvényesítette ebben a tételben. Ez a bor emeli „Kopár jelző” ázsióját. Ez egy igazán kiváló, komplex, érett úriember. Semmi hibát nem találni benne sem az „öltözködésében”, sem a „viselkedésében”. Tulajdonságai a lordok házába emeli ezt a tételt.  
♥ Aranyhárs 1993
Ez is egy cuvée, azaz hárslevelű és zengő házasítása. Ezt a bort Polgár Zoltán csemege borként mutatta be, melyben kb. 70-90 g maradék cukor van. Nagyon szép óarany színe van. Kellemes, édes, krémes ízbombaként robban a szájban. Felejthetetlen. Zoli bácsi lekváros, túros édességhez vagy madártejhez ajánlja.

Nagyon nehéz kiemelni bármelyik tételt a sorból. Mindegyik remek volt. Amelyekről részletesebben írtam, azok tették rám a legmélyebb benyomást.
Nagyszerű borest volt. Senkinek a szerepét nem akarom lebecsülni és kiemelni. Köszönöm az élményt Szántó Kitti és Norbert (Borháló Sashalom), Polgár Zoltán és végül, de nem utolsó sorban, kitűnő villányi borok.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőséges kötelesség!

Vágó László
043 Vágó László (3).jpg

Szólj hozzá