2017. már 07.

Baby-Boom generáció készítette X, Y, Z generációs borai

írta: László Vágó
Baby-Boom generáció készítette X, Y, Z generációs borai

Muzeális borkóstoló a Polgár Pincészet bortrezorjában

Egy kis „generációs” magyarázat.
- Baby-Boom generáció, 1946-1964
- X generáció, 1965-1979
- Y generáció, 1980-1995
- Z generáció, IT-generáció - 1996-

Polgár Zoltán a Baby-Boom generáció képviselője, borkészítő. Ő készítette az X, Y, Z generációs borokat, melyeket megosztott velünk. Ezek a korosztályos tételek, bor év számításban már idősnek, muzeális korúaknak számítanak. Azt gondolom, hogy a Jókai Mór regényének címe, az „Öreg ember nem vén ember” a borokra is igaz. Ezt bizonyította a résztvevőknek Polgár Zoltán a kóstolón. Most is rengeteg érdekes történetet hallhattunk, a Polgár Pincészet történelméből, a Polgár család életéből, a borokról, a borkészítésről és a helyi viszonyokról. Hallottunk érdekes eseményeket a család életében, Katalin asszony hogyan volt Zoltán nélkülözhetetlen partnere mind a szakmai, mind az üzleti, mind a közösségi életben.

A kóstoló a Polgár Bortrezor kóstolótermében volt megtartva. Polgár Zoltán és Pincészete ebben is élenjáró volt. Ő hozta létre Magyarországon az első bortrezort a borkedvelők számára. Ez egy csodás hely, ahol a gyűjtők kitűnő körülmények és nagyszerű feltételek mellett tárolhatják palackjaikat.

 muzealis_bor031_1.jpg
BOR

Kicsit korábban a Borháló Sashalom és természetesen Polgár Zoltán jóvoltából már sikerült néhány nagyon izgalmas muzeális bort kóstolni (http://bit.ly/2hiTXXT) és élvezni.
Fantasztikus tsort kóstolhattunk végig. Az ilyen korú tételek természetesen nem hasonlíthatók egy az egyben össze a koruk csúcsán levő borokkal. Az „öregek” egyáltalán nem vallottak szégyent.

A borsor
1. Olaszrizling 1982
2. Rajnai Rizling 1996
3. Cuvée 1996 (Olasz és Rajnai Rizling, Hárslevelű)
4. Hárslevelű 1999
5. Hárslevelű 1989
6. Kékfrankos 1984
7. Kékfrankos 2006
8. Kékfrankos Magnum 2003
9. Kadarka 1999
10. Merlot 2000
11. Cabernet Sauvignon 1997
12. Cabernet Franc 1997
13. Cabernet Sauvignon 2001
14. Kopár Bordói Magnum 2002 (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot)
15. Polgár Barrique Cuvée 1997 (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc)
16. Elixír Cuvée Barrique 1997 (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Kékfrankos)
17. Cuvée 1996 (Tokaji Furmint, Villányi Hárs)
18. Aranyhárs cuvée2001 (Hárslevelű, Zengő)

Összességében az egész kóstolt portfolióról elmondható, hogy hibás, rossz, nem iható bor nem volt a borsorban. Természetesen a minőségük, élvezeti értékük különbözőek voltak. Nagyon nehéz kiemelni egyes tételeket. Most a saját tapasztalataim alapján és a nekem leginkább ízlett tételekről írnék néhány személyes élményt.

14. Kopár Bordói Magnum 2002
Cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot házasítás. A Kopár dűlő nyújtotta kiváló adottságokat Polgár Zoltán érvényesítette ebben a tételben. Ez a bor emeli „Kopár jelző” ázsióját. Ez egy igazán kiváló, komplex, érett úriember. Semmi hibát nem találni benne sem az „öltözködésében”, sem a „viselkedésében”. Tulajdonságai a lordok házába emeli ezt a tételt. Az intenzív illat aromák az első pillanattól sokat sejtettek. Kora ellenére még mindig érződnek az érett fekete és piros gyümölcs illatok. Mellettük csoki, kellemes édes fűszerek érezhetők. Ez utóbbiak a kiváló hordókezelés eredményei. Az illatban tapasztalható aromák az ízben is hasonló intenzitással megjelennek. Csodás komplexitást és harmóniát adva ennek a bornak. Ez egy igazán kiváló, komplex, érett úriember. Semmi hibát nem találni benne sem az „öltözködésében”, sem a „viselkedésében”. Tulajdonságai a „borok lordok házába” emeli ezt a tételt.
Ezt a tétel a már említett korábbi kóstolón (http://bit.ly/2hiTXXT) is élvezhettem. A mostani eseményen visszakóstolva ugyan azokat az értékeket mutatta ez a kiváló nedű.

15. Polgár Barrique Cuvée 1997 (Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc)
Polgár Barrique Cuvée 1997 borral egy nagyon szép, mély rubin színű, közepes illat aroma intenzitású tétel került a poharunkba. Mind illatában és ízében érett gyümölcsök, aszalványok – szilva, eper, szamóca – jelennek meg, kiegészülve kávé, csokoládé és egy kicsi mandula ízzel. Az csodás ízek mellé egy nagyon szép savgerinc, vastag test, és finom krémes tannin párosul. Így egy komplex, harmonikus bort ismerhettünk a 1997. évjáratú Polgár Barrique Cuvée-ben. Örülök az ismeretségnek.

18. Aranyhárs 2001 (Hárslevelű, Zengő)
Ez a tétel többségében hárslevelűből készült, kiegészítve egy kis zengő szőlőfajtával. A poharunkba töltött bor szép óarany színével már elbűvölt. Az élvezetett tovább fokozta az illatában érzett aromabomba, azaz a hársvirág illata, mézessége, selymessége kiegészülve enyhe citrusossággal. Ízében egy kicsit még komplexebb. Az íz aromák kiegészülnek érett gyümölcsökkel és kis marcipán aromákkal is. Ez a bor egy komplex, harmonikus, szép savval és testtel rendelkező csodás, különleges alkalmakra rendeltetett kivételes ital.
Nekem ez nyújtotta a legkülönlegesebb élményt a borkóstolón, ha lehet ilyet mondani egy ilyen borsor esetén.
Ezt az egyedi borkóstolót egy ínyenc, 4 fogásos vacsorával zártuk le. Természetesen a Polgár Pincészet boraival kísérve.

Magyar bort inni élvezet, magyarnak kötelesség!

Vágó László
043 Vágó László (3).jpg

Szólj hozzá