2017. máj 02.

BOR, PANCSOLÁS, EGERSZALÓK

írta: László Vágó
BOR, PANCSOLÁS, EGERSZALÓK

KOHÁRI PINCE CSODÁI

Egerszalókról általában a vizes élmények kedvelőinek a Demjén Termálfürdő vagy a Sódomb melletti Saliris Gyógy- és Termálfürdő jut eszébe. A bor barátainak meg a St.Andrea Szőlőbirtok és Pincészet ugrik be először. És igazuk is van. Azonban a boros élményt „hajszólóknak” szeretnék egy másik helyet figyelmébe ajánlani, a Kohári Pincészetet és Vendégházat, melyet 2013 óta Németh Ági és Tóth István borász vezet és működtet. Az Egerszalókot övező dombok legmagasabb pontján helyezkedik el. Mind kilátásban, mind vendéglátásban, amit Németh Ági háziasszony biztosított számunkra, nagyszerű élményt nyújtott számunkra.

Úgy tűnik, hogy a település tetején, látszólag mindentől messze helyezkedik. Azonban mi azt tapasztaltuk mindenhez nagyon közel van. Mindkét fürdő max. 5 percre van autóval és ez nem különcség, hiszen tudjuk egy fürdőbe ”mennyi cuccot kell cipelni”. Különösen akkor, ha nem akarunk mindenért külön-külön fizetni. Pláne ha a 3 órás alapár 3.400-4.500 között mozog. Ami szerintem elég magas. Sajnos egyik fürdőben sincs uszoda, vagyis csak pancsolni lehet. Aki úszni akar, annak Egerbe kell utaznia. Igaz ez is csak kb. 10-15 perces autóút. Nyugdíjas igazolvánnyal is csak 65 év felett van kedvezmény. Sőt a hétvégén az Egerszalók kártyát sem fogadják el. Hát a fűrdőknek vendégbarátságból van még hova fejlődniük.

bor_logo.jpg
BOR

A pincesori borozás előtt és után biztosan jót tesz egy kis 10-15 perces séta. Aki viszont igazán nagyszerű borozásra gyúr annak még ennyit sem kell megtenni. Míg Ági asszony gondoskodik a vendégek finom falatokkal való ellátásáról, párja Tóth István borász a csodás borokról gondoskodik. A borászat 5 ha-n gazdálkodik. Ebből 3 ha-n vörös szőlőket és 2 ha-n fehér szőlőket termesztenek. A vörös szőlők között van néhány különlegesség, mint a menoir (lánykori nevén medoc noir) és turán.
Tekintélyes borsort (18 tétel) kóstoltunk hordóból és mellé finom falatkákat (zsíros kenyér és sajt). Legnagyobb örömünkre még belefért egy kis vertikális kóstoló is. Az is nagyon érdekes volt, hogy Tóth István javaslatára nem tartottuk be a hagyományokat (fehér, rosé, vörös ill. száraz, édes borok sorrendjét) még is nagy élmény volt a teljes borsor, azaz mind a 18 bor.
1. Pino Blanc 2014
2. Je t'Aime 2015 (tramini, pinot blanc)
3. Tramini 2015
4. Tramini 2014
5. Tramini 2016
6. Pinot Noir rosé 2015
7. Menoir 2012
8. Jófehérke 2014 (tramini, pinot blanc, leányka)
9. Pinot Noir rosé 2014 szűretlen
10. Menoir 2016
11. Pierrot 2016 (merlot, menoir, turán)
Ez egy igazi könnyű, kellemes társasági, beszélgetős bor. Manapság ezt hívják gasztrobornak. Ez a tétel egy kerek, jó ívású, de már most is egy elegáns bor. Nagyon szép savgerinccel és közepes alkohollal, kellemes nem erőteljes tanninnal, szép testtel és hosszú korttyal bűvöl el ez a csábító bor.
12. Retur 2016 (menoir, turán)
Ez egy igazi meglepetés. Tóth István elmondása szerint erjesztés után egy kis ideig a turán törkölyön áztatta ezt a tételt. Talán ettől olyan érdekes, különleges, a maga nemében egyedülálló. Szép savgerinc támasza a közepes alkoholnak és az enyhe tanninnak, melyhez közepesen vastag test és közepes lecsengésű korty járul. Mind illatában, mind ízében egy kicsit nehezebben nyílik, de érdemes kivárni.  Egyedisége miatt nehéz beszélni róla és nem is akarom semmihez hasonlítani. Nem tudnék olyat mondani, hogy olyan mint … . Egy javaslatom van: meg kell kóstolni.
13. Turán 2015
Illatában egy kicsit visszafogott, kevésbé intenzív. Azonban színe gyönyörű mély. Ízében már nem visszafogott. Csodás gyümölcsös ízeivel egyből elcsavarja a kóstolót, engem is. A gyümölcsök mellett virág és méz aromák töltik az egész szájat. Ezeket az ízeket erősíti a bársonyos tannin, mellett a szép sav és a vele harmonikus közepes alkohol. Sokan úgy tartják, hogy igazán házasításban találja meg a helyét. Ez a tétel társ(ak) nélkül is igazán komplex, harmonikus, igazán élvezhető tétel. Nem érdemes kihagyni.
14. Pinot Noir 2016
15. Madam 2015 (menoir)
16. Shiraz rosé 2009
17. Cabernet Sauvignon 2015
A 18. tétel a Leánykám 2016
Ezt a bor ajándékba kaptuk a szobánkba. Aztán egy egész kartonnal vittünk belőle. Sajnos a vörös párja még nem volt forgalomban.
Ahogy a borász elmondta, a Leánykám a fehér párja a Pierrot-nak. Ez is egy a "mindennapok" bora. Bármikor iható, társaságban, beszélgetés mellé, sőt különböző ételekhez is nagyon jól társítható. Könnyű, friss. Nagyon szép savval és enyhe alkohollal. Nem vonja el a figyelmet a beszélgetőstől, a társaságtól és az ételtől, de nélküle nem lenne az igazi. A gasztroborok Rolls-Royce-a.

Minden bor nagyon jó volt és teljesen megfelelő minőségű. A kiválasztott tételek nekem voltak a kedvenceim. Sajnos több még nincs forgalomban. Így nem tudom itthon visszakóstolni, de kivárom, várom, várom ... alig várom!

Összességében a Kohári Pincészetet és Vendégházat, mint szállást és mint borélmény helyet is jó szívvel tudom ajánlani.

Magyar bort inni élvezet, magyarnak kötelesség!
Vágó László
043 Vágó László (3).jpg

Szólj hozzá