2017. jún 13.

HÁROM A BORÁSZ (KIS)LÁNY – DÓRI, DORKA, DÓRA

írta: László Vágó
HÁROM A BORÁSZ (KIS)LÁNY – DÓRI, DORKA, DÓRA

FABRIKA ESTI SZOLGÁLTATÁSA - BOR, KENYÉR, VAJ, ZENE

Egy nagyon érdekes „multi-kulti” eseményen sikerült részt vennem, ahol érdekes emberek nagyszerű termékeivel ismerkedhettünk meg.

01_triplacsavar_31.jpg

vállalkozás_logo.jpg
VÁLLALKOZÁS

A FABRIKA (http://studiofabrika.com/) vállalkozás profilja, hogy régi a szocreál korszakból származó tárgyakat felújítanak és evvel a munkával igyekeznek a mai kor ízléséhez  közelíteni, „igazitani”. FABRIKA alapítónak (Markó Barbara, Budavári Dóra+2 fő) ars poetica-ja – „Szerelmesek vagyunk az elmúlt évtized minőségi design-jába. úgyhogy állandóan kutatunk elfelejtett, eldobott darabok után …” – szerint a megtalált főleg bútorokat, lakberendezési termékeket újjá varázsolják és az érdeklődőknek árulják. szerzvezok.jpg

Megmondom őszintén kicsit furcsa volt bemenni a boltba, mert mintha visszatértem volna a 60-80-s évekbe. A koromnál fogva még emlékszem, hogy a boltban levő termékek többsége a szocializmus, egyen design termékei. Ezeket a darabokat, amikor gyengült a szocialista kultúrhatás, az emberek többsége igyekezett lecserélni. Azonban elismerem ízlések és pofonok  különbözőek. Az ötlet kitűnő, ha van fizetőképes kereslet ezekre a termékekre. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a termékek igen igényesen vannak felújítva. Csak hát…

Azonban az esemény főszereplői nem a boltban levő tárgyak voltak, hanem a bor, a kenyér, a vaj és a zene. Ezeknek a termékeknek is a kiemelkedő fiatal, kreatív mesterei.

 bor_logo.jpg
BOR

Az este 3 borvidék, 3 fiatal, tehetséges borásznője mutatta be borait. Egy (majdnem) közös volt bennük, a keresztnevük. Tehát kóstolhattuk Bussay Dóri - Bussay Pince, Csörnyeföld – Zala borvidék, Homoky Dorka – Homoky Pincészet, Tállya – Tokaji borvidék és Molnár Júlia Dóra – Csendes Dűlő Szőlőbirtok, Badacsonyörs – Badacsonyi borvidék nagyszerű borait.

dorak.jpg

A borsor a következő volt.
1. Bussay Pince  – Rajnai Rizling 2015
2. Csendes Dűlő – Hárslevelű 2015
3. Homoky Dorka – Birtok Cuvée 2015 (furmint, hárslevelű)
4. Bussay Pince – Esküvé 2015 (olaszrizling, rajnai rizling)
5. Homoky Dorka – Sas alja hárslevelű 2015
6. Csendes Dűlő – Kéknyelű 2014

Mindegyik tétel nagyon szép volt. Nehéz lenne kiemelni bármelyiket. De…
3. Birtok Cuvée 2015, Homoky Dorka
Ez a tétel egy komplex, harmonikus, szép savgerincű és testű, minden összetevőjében kiváló bor. A maradék cukor még kellemesebbé teszi az ihatóságot. Dorka borait nem először kóstolom, de mindig elbűvölnek. Mivel részt veszek a Kerekdomb Fesztiválon, folytathatjuk az élményeket. Talán nem mindenki tudja, de Dorka tagja egy fiatal borászok által létrehozott közösségnek a Tokaj Y Generation-nak (http://bit.ly/2rP0ZYS).

4. Esküvé 2015, Bussay Pince
Ez a tétel harmonikusan mutatja a házasításban résztvevő borok legszebb jellemzőit. Ebből adódóan egy fantasztikusan komplex bort kaptunk a poharunkba. A tétel közepes alkohola teljesen összhangban van a szép savval. Az élményt csak fokozza, hogy az utolsó korty hosszan elkíséri és kényeztető a szájban levő ízlelőbimbókat.
Már sokszor megírtam, hogy a rajnai rizling fajta nagy rajongója vagyok. Megbeszéltünk egy nyári látogatást, ahol is szeretném az egész ”Bussay Pincét” (http://bussaypince.hu/) megkóstolni.

6. Csendes Dűlő – Kéknyelű 2014
Evvel a tétellel a „kora ellenére” egy gyümölcsös, üde bor került a poharunkba. Hordozza a Badacsony jellegzetességeit, és a Csendes Dűlő (https://www.csendes-dulo.hu/) terroir jellegzetességeit is. Minden van benne, gyümölcs, mineraltias, sósság, édesség. szép savak, közepes alkohol, megfelelő vastagságú test és hosszú búcsúzó korty. Ettől egy nagyon kedves, iható bort kóstolhattunk. 

gasztro05.jpg
GASZTRONOMIA

A borok mellé a Pipacs Pékség (http://pipacspekseg.hu/) kenyereit párosította Tóth Marci a pékségből. A párosítások igazán jól sikerültek. A kenyereket a (Tekeresvölgyi Sajtműhelyből (http://falusilakoma.hu/) érkezett vajjal tudtuk megkenni, melyet Kovács Zsófi hozott el számunkra. Ez a plusz összetevő még fokozta az élvezeti hatást.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak kötelesség!
Vágó László
043 Vágó László (3).jpg

Szólj hozzá