2017. júl 04.

ETYEKI KÚRIA TOVÁBBRA IS AZ INNOVÁCIÓ ÚTJÁN

írta: László Vágó
ETYEKI KÚRIA TOVÁBBRA IS AZ INNOVÁCIÓ ÚTJÁN

KÉT INNOVATÍV LÉPÉS AZ ÚTON

1. Kis-Látó-hegy dűlő telepítések

Az Etyeki Kúria Borgazdaság eddig is kiemelkedő szereplője volt a magyar borágazatnak és az Etyek-budai borvidéknek, de mint kiderült nem állnak le. Sőt mind mennyiségileg, mind minőségileg fejlődnek, és tovább haladnak a fejlődés útján. Az Etyek-budai borvidék egy gyönyörű helyén, nagy munkába fogtak. Ennek az első fázisa már befejezéshez közeledik. A terület előkészítése a szőlő telepítéséhez hamarosan kész és kezdődhet a szőlőtőkék ültetése. Az Etyeki Kúria az Etyek-budai borvidéken kb. 20 ha-n gazdálkodik. Dűlőik megtalálhatók az Öreghegyen, Nagy-Látó-hegyen, István-hegyen és a Szépvölgy-ben. A most telepítés vár a Kis-Látó-hegyi dűlő.

 A dűlő túra érdekesen indult. A szokásos busz helyett traktorra szálltunk. A Kis-Látó-hegyen Matolcsy Sára tulajdonos, Mérész Sándor főborász, Nagy Vince kereskedelmi vezető tájékoztatott minket a terveikről. Megtekintettük a Nagy-Látó-hegyi dűlőket és a szőlő állapotát. Majd megtekinthettük a legújabb megmunkálásba vett dűlőt a Kis-Látó-hegyen. Az itteni munkálatok a 2013-ban megvásárolt Kis-Látó-hegyi telepítések 3. fázisa. Ezen a területen is valószínűleg Chardonnay, Pinot noir és Sauvignon blanc fajták kerülnek telepítésre, de Mérész Sándor egy meglepetésről is beszélt. Kíváncsian várom.

Kis társaságunk természetesen kóstolt is a Kúria boraiból. Egy újabb Etyeki Kúria innovációt ízlelhettünk meg a Pláne Frizzante White tételt. A Pláne ”második” - 2016 - évjárata a 2015-s alapokon nyugszik, de még jobban sikerült. Új ruhát kapott és a buborékok most még finomabbra sikerültek, igazi frissítő ital. Tanúsíthatom!!!. Még egy újdonsággal sikerült megismerkednünk az Etyeki Kúria első Merlot-val. Még nincs forgalomban. Mérész Sándor szerint még fejlődnie kell a bornak. A kóstolás során a társaság nagy része egyet értett ezzel, de a többség véleménye szerint ez egy nagy tétel lesz a Borgazdaság bor palettáján. Evvel én is maximálisan egyet értek. A pince látogatás során további részleteket tudtunk meg az Etyek Kúria innovativ terveiről és elképzeléseiről Mérész Sándor főborásztól és Nagy Vince kereskedelmi vezetőtől.

2. Chardonnay piaci pozicionálása – ChardonnÉJ 2017

Az innováció a Chardonnay szemüvegen…
hamarosan

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak kötelesség!

Vágó László
M+_kultúralaborász_680_20_01.jpg

 

 

Szólj hozzá