2017. okt 24.

Szekszárd vendégszereplése a Premier KultCaféban

írta: László Vágó
Szekszárd vendégszereplése a Premier KultCaféban

ESSZENCIA Borszínház zenében, versben és borral mesélt Szekszárdról

Nem először jártunk a Premier KultCaféban. Az idősebbek kedvéért a volt Vörösmarty Mozi, a Kálvin térnél. Mindig érdekes előadásokat élvezhettünk. Az idén elindították az ESSZENCIA Borszínházat. Ennek keretében nagyon izgalmas előadások születtek meg. Az első előadás a sorban Hamvas Béla: A BOR Filozófiája című volt. Amikor is Rátóti Zoltán színművész idézte Hamvas Béla és Márai Sándor gondolatait a borról. Huzella Péter zenész, gitárművész magyar költők megzenésített verseit és egyéb a borral kapcsolatos dalokat adott elő. Persze ez mind kiváló borok kíséretében, melyeket Tüü Péter sommelier ajánlott és mutatott be. Kiváló program volt.

Az ESSZENCIA Borház előadása, melyre újra elmentünk a Premier KultCaféba, az Babits Mihály: A Jónás könyve címet viselte. Ez az esemény több szempontból is fontos volt számunkra: a Szekszárdi az egyik kedvenc borvidékünk, Dúzsi Tamás személye és persze borai, Dúzsi Pincészet budapesti nagykövete - régi kedves ismerősünk - Szalai Gyula sommelier, Mikó András színművész, Babits Mihály szekszárdi költő és művei, többi kiváló művész - Rusz Milán színművész, Varga Klári színművész, Suha Kálmán zenész. Minden, ami SZEKSZÁRD.

A műsor keretében a Dúzsi Tamás irodalmi idézettekkel mutatta be Szekszárdot és borát. Beszél az idei borkészítés nehézségeiről. Csúcspontként előadta Babits Mihály Jónás könyve című művét. Az alábbi bejátszásban Karinthy Frigyes Előszó versét élvezhetjük.

https://youtu.be/vBHgusaGkDY

Dúzsi Tamás természetesen nagyon szép borokat is hozott magával.
Fürtike 2016, Kékfrankos Rosé 2016, Cabernet Sauvignon Rosé 2016, Kadarka 2015, Birtokbor 2012, Graboc, Pentaton, Cuvée 2009.
Nagyon izgalmas tétel volt a Cabernet Sauvignon Rosé, hiszen nem túl sűrűn készítenek ebből a szőlőfajtából rosé bort. Ez viszont nagyon sikerült. Jól iható, gyümölcsös, könnyed, de minden ízében cabernet sauvignon.
Szeretném még felhívni a figyelmet a Graboc tételre, mely egy cabernet sauvignon és cabernet franc házasítás. A két szőlőfajta nagyon szépen kiegészíti egymást. Az elkészült bornak nagyon szép mély színe van. Ízében még fellelhetők gyümölcsösség mellett a fűszeresség igazán gyümölcsös élményt. Kortya sokáig „kísért” a szájban.

img_1979_20.jpg

Maga műsör is parádés volt. Mindegyik művész maximálisat nyújtotta. Így alakult ki egy igazán színvonalas program.

Kicsi, de lelkes közönségünk nagyon nehezen engedte el a művészeket. Igyekeztünk minél tovább marasztalni és ráadásra rávenni őket.

 Az alábbi videon látható és hallható, hogy a közönség igen lelkesen vett részt magában a műsorban is.

https://youtu.be/F984C4yl65I

Nagyon jó, hogy itt lehettünk. Fantasztikus élményt kaptunk ezen az estén. Köszönöm, köszönjük.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak kötelesség!
Vágó László

043 Vágó László (3).jpg

Szólj hozzá