2018. jan 16.

BORჄSSZA EGRI TÚRA A HEGYI-KALÓ PINCÉBEN VENDÉGESKEDIK

írta: László Vágó
BORჄSSZA EGRI TÚRA A HEGYI-KALÓ PINCÉBEN VENDÉGESKEDIK

SZOMOLYÁN BORÁSZ HÁZIGAZDÁNK HEGYI-KALÓ JÚLIA LESZ

Bevallom nagy tisztelője vagyok Kovács Antal sommeliernek. Ő az, aki elsőnek nyerte el az Örökös Magyar Sommelier Bajnok címet avval, hogy 3x lett sommelier bajnok Magyarországon. De nem csak ezért tisztelem, hanem a borral kapcsolatos elveiért és az ezért tett kitartó tevékenységéért. Persze nem szabad kihagy elbűvölő személyiségét sem.
A BorჄssza Borvidék Túra ötletével Őt kerestem fel a borszakmából először. Nagyon pozitívan fogadta az ötletemet. Aztán beszélgetni kezdtünk magáról a túráról. Az BorჄssza Egri Túra kapcsán felsoroltam az általam elképzelt túra településeket – Eger, Egerszalók, Neszmély, Szomolya, Ostoros. Ő kijelentette, ha Szomolya, akkor a Hegyi-Kaló Pince kihagyhatatlan helyszín.

Ezért így is teszünk.
A Hegyi-Kaló Pince és boraik Kaló Imre szellemi hagyatékára épülve, de Hegyi Ádám és Kaló Júlia önálló alkotásai. Önálló borászatukat 2010-ben nyitották meg. Számukra a bor egy természetes anyag, melynek fejlődésébe közvetlenül minimális módon kell csak beavatkozni. Így van ez a szőlővel is. A szőlőterületek művelése hagyományos eszközökkel történik. Céljuk a tételek természetes ízgazdagsága és gyümölcsössége, mely közvetíti és megjeleníti a termőhely sajátosságait, komplexitását. Az erjedés spontán zajlik a riolittufa pincében. Fahordós érleléssel adalékanyagoktól mentesen készülnek a boraik. A Hegy-Kaló Pince nagyrészt helyi szőlőfajtákkal, Leánykával, Olaszrizlinggel, Medinával, Kékfrankossal és Turánnal dolgozik. A vörösborokat kb. 3-7 évig, a fehérborokat kb. 2-4 évig érlelik hordóban, majd csak ezután kerülnek palackozásra. Nem csak a tételek nagyon izgalmasak, de a tételek nevei is. És minden névnek története is van, melyet megismerhetnek a BorჄssza Egri Túra résztvevői is.

A pince Szomolyán található az Egri borvidéken.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak kötelesség!

Vágó László
043 Vágó László (3).jpg

Szólj hozzá