2018. ápr 09.

DÉL-BALATONI BOR- ÉS ÉLMÉNY TÚRA A BORVIRÁG BORKLUBBAL

írta: László Vágó
DÉL-BALATONI BOR- ÉS ÉLMÉNY TÚRA A BORVIRÁG BORKLUBBAL

A BorYssza Villányi Túra előtt kalandos kitérőt tettem a Dél-balatoni Borvidéken.
A Borvirág Borklubbal meglátogattuk a Pócz Pincészetet (http://poczpinceszet.hu/) Balatonlellén, az IKON Borászatot (http://www.ikonboraszat.hu/) Rádpusztán és a Bujdosó Pincészetet (http://bujdoso.com/) Balatonlellén.

Kiváló szervezésben kb. 50 fővel vágtunk neki az útnak. A vidám hangulatról gondoskodott a Borvirág Zenekar minden kóstoló helyszínen. Csak az „egyeztetés az időjárás felelőssel” nem sikerült, minden más egyéb igen. Szép borokat kóstoltunk mind a három pincészetben, értő magyarázatok kíséretében.

Számomra két bor volt kiemelkedő, melyek nem csak ezen az úton hanem bármilyen összehasonlításban megállják a helyüket.

Az egyik a Bujdosó Pincészet Sirocco 2013 tétele, mely egy házasítás cabernet sauvignon, cabernet franc és merlot fajtákból. Ez a bordói házasítás egy nagy szép bor, mely szép harmóniában érlelte az összetevőket. Komplex illat és íz élményt adott minden kortyában. Ehhez társult az igazán megfelelő vastagságú test, megfelelő korty hosszúság és harmonikus sav és alkohol.

A másik bort már korábban is kóstoltam a tavalyi Franc&Franc kóstolón Villányban. Ez az IKON Borászat Evangelista (Cabernet Franc) 2012 tétele. Már akkor is erőteljes benyomást tett rám ez a nagyszerű tétel. Egészen egyszerűen nagyon tetszett. Most visszakóstolva az első benyomásom beigazolódott. Számomra az utóbbi évek legnagyszerűbb bora. Minden ami számomra csúcs élményt jelent egy borban az minden benne van. Ez tétel egy komplex, érett, elegáns bor. A cabernet franc jelleget nagyon szép módon bemutatja. Ívása nagyon jó. Aromái mind illatban mind ízben markánsak, de kerekek. Kora ellenére is még gyümölcsös. Kortyoláskor megfelelően vastag testet mutat. Szép sava harmonikus a kissé magas alkohollal. Az összhang lenyűgöző. Összességében egy CSÚCS élmény.
Sajnos már nincs kereskedelmi forgalomban, már csak kóstolókon mutatják be. Azonban az IKON Borászatban van még néhány magnum palack. Ebből aztán sikerült vásárolni. Most várom a megfelelő alkalmat, amikor egy magnum palackot érdemes lesz kinyitni ill. összejön a megfelelő kapacitású társaság ilyen mennyiségű, kiváló bor elfogyasztására.

altalanos_logo_felirat_03_zold_328-277.jpgVisszatérve Villányhoz.
Mindenkit szeretettel várunk a BorYssza Villányi Túrán.
Részletek http://bit.ly/2FMlieU linken.
Érdemes követni a bejegyzéseket a BorYssza Baráti Kör csoport és a BorYssza Villányi Túra esemény linkjein:

fb04.jpgBorYssza Baráti Kör csoport (https://www.facebook.com/groups/1544210715600950/

fb04.jpgBorჄssza Villányi Túra esemény  (https://www.facebook.com/events/337687560053869/), 

hogy értesüljetek a legfrissebb hírekről és információkról.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá