2018. jún 13.

Most a KÉKFRANKOST választottam

írta: László Vágó
Most a KÉKFRANKOST választottam

Kékfrankos Április Nagykóstoló 2018

Amióta tematikus kóstolókra járok még nem sikerült eldöntenem, hogy a borvidéki vagy a szőlő- ill. borfajta tematika az izgalmasabb. Ezért elhalasztom a döntést és továbbra is látogatom a kóstolókat. Igyekszem minél több rendezvényre eljutni és minél többet kóstolni, és várom az „isteni szikrát” az igaziról.

Be kell vallanom, hogy az egyik kedvenc vörösbor fajtám a kékfrankos. Ezt az sem befolyásolja, hogy az idei évet a kékfrankos évének kiáltották ki.
Áprilisban volt Kékfrankos Nagykóstoló esemény a Gellért Hotelben. Igazán impozáns kínálat jelent meg a tematikus kóstolón. Az eseményen 14 borvidék, kb. 50 pincészete, kb. 100 tételét kóstolhattuk, melyekből TOP 10 lista is készült. Ezt most figyelmen kívül hagyva, a nekem leginkább tetsző borokról beszélek. Magam 37 tételt kóstoltam. A sorrend nem minősítési, hanem kóstolási sorrend. Mindegyik felsorolt tétel kiemelkedő minőséget képvisel, minden jellemzőben kiváló eredményeket produkál. Ezért csak a saját szubjektív véleményem szerint választottam ki ezeket a borokat.

Garger Pincészet – Kékfrankos 2015
Egy elegáns, hűvös úriember. Mind illatában, mind ízében komplexitást mutat. Harmonikusan egészítik ki egymást az íncsiklandó gyümölcs, a fűszer aromák, a még mindig igazán „aktív”, villódzó savszerkezet és a közepes alkohol. Szép, közepes testtel köszönti a kóstolót és hosszú korttyal búcsúzik tőle.
Az élmény hatása alatt egyeztettem Garger Imre (http://garger-pince.hu/) borásszal, hogy a BorჄssza Baráti Kör hamarosan ellátogat Vaskeresztesre, a pincészetbe. Beszélgetés során sok érdekességet mesélt Garger Imre, így izgalmas élmény vár ránk a Soproni borvidék és az ország nyugati határán.

Etyeki Kúria – Kékfrankos 2015
Talán nem mindenki tudja, de az Etyeki Kúria Borgazdaság (https://etyekikuria.com/) a Soproni borvidéken is jelen van. Egy korábbi kiránduláson néhány kiválasztottnak bemutatták a balfi szőlőterületeket (BLOCK4/Balf), a borászt és az ottani termést. Nagy szerencsémre én is részese lehettem ennek a nagyszerű élménynek.

A kékfrankosról azt mondják a szakértők, hogy egész Magyarországon jól érzi magát. Azonban Soproni borvidéken igazán kiváló eredményt produkál. Ezt mutatta az Etyeki Kúria Kékfrankosa is. A pohárba ezt a csodást tételt a mindig mosolygó, kedves Pesti Eszter sommelier töltötte, fokozva az Etyeki Kúria Kékfrankosának az élvezetét.

A 2018. év áprilisi kóstolón bemutatott tétel a TOP 10-s lista első helyén végzett és nem érdemtelenül. Eszter révén a poharamba egy testes, komplex, elegáns, fantasztikus élményt adó tanninnal rendelkező kékfrankos került. Hosszú kortya sokáig elkísért és kellemes, felejthetetlen búcsút intett. A hordókezelés is kiválóan sikerült. A tétel a harmónia szimfóniája.

Thummerer Pincészet – Kékfrankos 2006
A BorჄssza Baráti Kör korábban vendégeskedett a Thummerer Pincénél (http://www.thummerer.hu/hu/), Noszvajon. Akkor nem kóstolhattuk ezt az igazán különleges tételt. A pincészet leírása szerint –
A 2006-os ősz egyik kincse lett ez a fajta. A gondosan megőrzött gyümölcsösség mellett tartalmas borkarakter, intenzív illat, diszkrét tannin, finom savak, harmónia jellemzi.
Rendkívüli nagy évjárat, meleg napsütéses nyár, hosszú ősz, ideális csapadékviszonyok. Visszafogott termésmennyiség. 10-15 hl-es új fahordós érlelés egy éven át.”

Nem politikusként csak azt tudom mondani: megerősítem és nem cáfolom. Nagyszerű élményt adó tételt kóstolhattam. Annyit tennék hozzá, hogy a boroknál már szépkort megélt, igazán nagyszerű formában van. 

Tóth Ferenc Pincészet – 35, Kékfrankos 2013
Az egri Tóth Ferenc Pincészet (https://tothferencpinceszet.hu/) jubileumot ünnepel, hiszen 35 éve készíti kiváló borait és méltán foglal el kiemelkedő helyet az Egri borvidéken. Az évfordulóra a pincészet limitált palackszámú Jubileumi Bort készített, melyet a Kékfrankos Áprilisi Nagykóstoló 2018 egy Pop-up előadásán mutatott be Tóth Katalin. Sikerült az alkalomhoz illő nagy bort készíteni. Különlegessége amellett, hogy minden kékfrankos jegyet kiválóan hoz, az aromái „egy izgalmas csokoládés felhang kísér végig”. Ez talán nem is véletlen, hiszen részt vettem egy kóstolón, ahol nagyszerűen sikerült összhangba hozni a pincészet borait és a Fabric Csokoládé (http://fabriccsoki.hu/) különböző, különleges csokoládéit.

Aki nem volt ott sajnálhatja, de remélem ezek a kis szösszenetek segítettek az élmény egy részét átadni.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá