2018. júl 17.

Pohárral a kézben fedeztük fel a Nádasdy Várat Sárváron

írta: László Vágó
Pohárral a kézben fedeztük fel a Nádasdy Várat Sárváron

Top30+ Borünnep a Nádasdy Múzeumban

Az elmúlt időszakban úgy gondolom kicsit egyoldalúan ismerkedtem és kóstoltam Magyarország borvidékeivel és boraival. Visszatekintve úgy érzem a boros életemben túlságos hangsúlyt kaptak a jól ismert, nagy hagyományokkal rendelkező, már sikeres borvidékek és boraik. Ezért úgy döntöttem, hogy számomra új, ismeretlen területeken, borvidékeken is folytatom az ismerkedést a helyi borászatokkal, borászokkal és borokkal. Az érdeklődésem igyekszem fókuszálni Nyugat-Magyarországra a Soproni Borvidékre, a Neszmélyi Borvidékre, a Zalai Borvidékre és a Dél-Balatoni Borvidékre. Már megtettem néhány lépést ebbe az irányba a Neszmélyi Borvidékre és a Dél-Balatoni Borvidékre. Ezen az úton az egy újabb mérföldkőnek a Borünnep a Nádasdy Múzeumban eseményt választottam Sárváron és még a gyűjteményemet is gyarapítottam a Nádasdy Történelmi Fesztivál hivatalos poharával.

Köszönet Wawrzsák Lászlónak a meghívásért. Az esemény apropója a Nádasdy Történelmi Fesztivál által megrendezett a határokon átívelő, a Nádasdy-uradalom történelmi borvidékeiről származó borok versenye volt. A zsűrihez 47 pincészettől 151 minta érkezett bírálatra. Az ítészek által kiválasztott Top 30+ tételt bemutatták a nagyközönségnek is a Borünnep keretében. Nagyszerű helyszínt sikerült választani a borok bemutatásához.

img_6626_kiss_syrah2011.jpgA felvonultatott tételek csak egy részét sikerült megkóstolni. Annyi érdekesség volt a Nádasdy Ferenc Múzeumban, hogy igazán élvezettel kalandoztunk a Nádasdy család és kora történelmében.
A „Nádasdy Fesztivál Bora 2018” címet a Badacsonyi borvidék Szent György Pince (http://www.szentgyorgypince.hu/) Syrah 2011 bora nyerte el. Ebből 1 palack elhelyezésre Sárvár 50 éves várossá nyilvánításának évfordulója alkalmából 2068-ba küldött időkapszulában. Jövő generáció EGÉSZSÉGEDRE!

A Top30+ Borünnepen bemutatott tételek közül a bormustrán résztvevők szavazhattak a közönségdíjas tételre. A Borünnep közönség díját a 7ed 7Pincészet Cserszegi Fűszeres 2017 bora nyerte el. Én nem erre tételre szavaztam. Néhány bor, mely belopta magát a torkomba.

Rajnai Rizling 2015 félszáraz Huzimec Borászat, Lendva (http://huzimec.si/)
A kezdő illatolásra is igazán komplex. Minden aromájában hordozza a legjobb rajnai rizling jegyeket. Már az első korty bizonyítja az illat aromák által sejtető minőséget. Ez a nedű egy komplex, harmonikus tétel közepesen vastag testtel és alkohollal. Nagyon szép sava igazán megfelelő hordózója a bornak és aromáinak, mely tovább fokozza a kóstolás élvezetét. A kb.6-8 gr maradék cukor még barátságosabbá, behízelgőbbé teszi. Az utolsó korty, mely hosszan és szép krémes kesernyével mond viszlátot és arra inspirál, hogy visszakóstoljam egyszer ezt rajnai rizlinget. Remélem lesz rá lehetőségem.

Cuvée ”domus vini” 2016 Weingut Wienhaeusel, Burgenland (http://weinhaeusel.at/)
Zweigelt, Merlot, Kékfrankos házasítás. A pohárban illatos, intenzív lágy aromákkal köszönti a kóstolót és szinte kikényszeríti a minél gyorsabb kortyot. És nem csap be. Ízében érezhetők a már megismert aromák. Ez a cuvée magas alkohol ellenére nagyon iható komplex, harmonikus bor. Minden összetevőből a legjobbakat összesíti magába, melyet nagyon támogat a szép savgerinc. Harapható vastag test és a krémes, lágy tannin csak növeli az kóstoló élményét. A kellemes köszöntő után hosszú élvezetés korttyal búcsúzik.

A kékfrankos éve jegyében a Borünnepen „Azt a kékfrankosát!” kóstolót is.

Kékfrankos 2015 Garger Pince, Vaskeresztes (http://garger-pince.hu/)
Egy elegáns, hűvös úriember. Mind illatában, mind ízében komplexitás mutat. Harmonikusan egészítik ki egymást az íncsiklandó gyümölcs, fűszer aromák, a még mindig igazán „aktív”, villódzó savszerkezet és a közepes alkohol. Szép, közepes testtel köszönti a kóstolót és szép hosszú korttyal búcsúzik tőle.

Eisenberg DAC Reserve Gonzalo Blaufränkisch 2014 Weingut StephanO (https://www.stephano.at/)

EisenbergDAC Blaufränkisch 2015 Weingut Kopfensteiner (https://kopfensteiner.at)
Ez pedig egy „jampi”, kemény és stílusos. Szép feszes, vibráló savak jellemzik. Közepesnél kicsit magasabb alkoholjával és közepesen vastag testtel egy igazán kellemes tétel. Fűszeres aromákkal köszönti a kóstolót és kellemes, lágy tanninnal hagy el minket legnagyobb sajnálatunkra, de van benne potenciál és még felszálló ágban van.

Eisenberg DAC Reserve Kokomandl 2014 Weingut Poller (http://www.weingut-poller.at/)
Egy újabb elegáns és érett, de nem hűvös „gentleman”. A kékfrankos fűszeresség, a piros bogyós gyümölcsök uralják az illat és íz aromákat, melyek összhangban vannak. A barrique hordóban való érlelés nagyon jót tett a bornak. Az ízek lekerekedtek, lágyultak és még inkább szerethető úriember jelenik meg poharunkban. Már megjelennek a másodlagos jegyek is, a csokoládé és a piros bogyók lekváros ízei. Ezek még inkább kortyolásra ösztönöznek. Elköszönőben nehéz az elszakadás, de szerencsére még hosszan velünk marad az ÍZ. 

Az élmény hatása alatt egyeztettem Garger Imre (http://garger-pince.hu/) borásszal, hogy a BorჄssza Baráti Kör hamarosan ellátogat Vaskeresztesre, a pincészetébe. Garger úr segítségével egy izgalmas BorჄssza Túrát szervezünk,  melyről hamarosan olvashatjátok a részleteket.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség! 

Vágó László
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá