2018. júl 24.

Nem csak beszélnek a borról, de megmutatják a borkóstolás trükkjeit

írta: László Vágó
Nem csak beszélnek a borról, de megmutatják a borkóstolás trükkjeit

Borháló Tanoda nem csak kezdőknek

Már kezdetektől figyelemmel kisérem a Borháló hálózat (http://www.borhalo.com/) útját, fejlődését. Szerintem az elsők között igényeltem és kaptam Borháló kártyát. Az üzletlánc a bor és a vállalkozás nagyszerű példája. Vagyis mondhatom, a bor-vallalkozas.blog weboldalam elveit látom viszont a Borháló franchise hálózatában. Én csak beszélek róla, de Elek Márton és Kathona Krisztián meg is valósította. Nem is akárhogyan. Most megint előrukkoltak egy újdonsággal. Elindították a Borháló Tanodát. Evvel el akarják látni a hozzájuk betérőket megfelelő munícióval, hogy olyan borfogyasztók legyenek, akik értik a bort és ki tudják választani a megfelelő tételt a megfelelő alkalomra. Lehetőleg a Borháló kínálatából, mert náluk van miből válogatni. Elmentem az első órára, melynek a témája a Kóstolási kisokos. A téma előadója Somlai Tamás, szőlész-borász szakmérnök volt. Tamás előadása érdekes volt és a tanodai hallgatóknak is tetszet. Azonban, a Kóstolási kisokos tematikát én egy kicsit másképpen adtam volna elő.

  • Hogyan kóstoljunk?
  • Borjellemzés frappánsan és egyszerűen
  • Borok felszolgálása és tárolása
  • Klasszikus bor- étel párosítások
  • Trianguláris teszt és vakkóstolás

Lehet, hogy Somlai Tamás jobban ismerte a résztvevők boros képzettségét és tapasztalatait a borfogyasztás területén. Én jobban ragaszkodtam volna a meghirdetett tematikához, de legalább az első 3 pont részletesebb kifejtéséhez, megismertetéséhez.

Az elméleti tananyaghoz a Borháló kínálatából a következő borokat kóstolhattuk.
1. Olaszrizling 2017 Vesztergom Pince, Balatonfüred-Csopak borvidék - http://www.vesztergompince.hu
2. Olaszrizling 2015 (fahórdos) Feind Borház, Balatonfüred-Csopak borvidék - https://feind.hu/
3. Irsai Olivér 2017 Babarczi (Zsuzsanna) Szőlőbirtok, Pannonhalmi borvidék - http://babarczipince.hu/
4. Rosé 2017 (kékfrankos, merlot, cabernet sauvignon, cabernet franc) Günzer Tamás Pincészete, Villányi borvidék - https://borpinceszet.hu/
5. Kadarka Siller 2017 Tóth Ferenc Pincészet, Egri borvidék - https://tothferencpinceszet.hu/
6. Kadarka 2016 Mészáros Pál Borház, Szekszárdi borvidék - http://www.meszarosborhaz.hu/
7. Cabernet Franc 2012 Vojtek Pincészet, Villányi borvidék - http://www.vojtekpince.hu/
8. Liliomfi 2011 (cabernet franc, merlot) Malatinszky Kúria, Villányi Borvidék -  http://www.malatinszky.hu/

A BorჄssza Baráti Kör borbarátai számára szervez BorYssza Borvidék Túrákat, mely során egy borvidéken ellátogat 5 település 5 pincészetébe. Ennek során a résztvevők áttekintést kapnak a borvidék egy szeletéről és megismerkednek a borászokkal és boraikkal. Még nem régen indultunk, de már sikerült eljutni a Tokaji és az Egri borvidékre. A Borháló hálózat borászat partnerei igazán kiváló képviselői egy-egy borvidéknek. Ezért a BorჄssza Baráti Kör igyekszik a túrái részeivé tenni ezeket a nagyszerű borászokat.

Az értékelés most részemről elmarad, de érdeklődjenek a hallgatóknál. A személyes élmény érdekében gyertek el a BorჄssza Baráti Kör  Borvidék Túráira vagy térjetek be a közeli Borháló üzletbe.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá