2018. sze 25.

Párosítottam a borokat, nem házasítottam

írta: László Vágó
Párosítottam a borokat, nem házasítottam

BorPárokat kóstoltam a Budapest Borfesztiválon

Nem igazán kedvelem a nagy létszámú, nagy forgalmú boros eseményeket. Ezért ritkán megyek a Budapest Borfesztiválra. Viszont a fesztivál kísérő programján, a Boregyetemen már gyakran részt veszek. Ezen az eseményen mindig izgalmas előadások keretében borászok és szakmabeliek beszélnek magukról, munkájukról, szakmai ars-poeticájukról. És az érdekes szakmai beszélgetéseket kiváló borokkal párosítják. Az idei boregyetemi kurzus címe a „Balaton MOST – Balatoni borok most és mindenkor” volt. Az előadások persze a Balatonról és borairól, borászairól és borászatairól szóltak.
1. Gyorstalpaló a balatoni borászatról
Előadók: Dr. Brazsil Dávid – főtitkár, Hegyközségek Nemzeti Tanácsa
               Laposa Bence – elnök, Balatoni Kör (Laposa Borbirtok)
2. Vörös Balaton? – Élet a fehérboron túl a Balatoni Borrégióban – kerekasztal beszélgetés
Eszmecserélők: Konyári Borbála – tulajdonos, Ikon Pincészet
                        ifj. Figula Mihály – tulajdonos, Figula Pincészet
                        Jásdi István – tulajdonos, Jásdi Pincészet
3. Klónok harca – Balatoni borvidék fajtadilemmái – kerekasztal beszélgetés
Eszmecserélők: Hajdú Edit – szőlőnemesítő, a mezőgazdasági tudományok kandidátusa
                        ifj. Figula Mihály – tulajdonos, Figula Pincészet
                        Dr. Podmaniczky Péter – tulajdonos, Podmaniczky Szőlőbirtok és Pincészet

A résztvevő balatoni borászok nem csak szakmai érdekességek mellett nagyszerű borokkal is megörvendeztettek minket. Számomra a második óra volt legizgalmasabb és legérdekesebb. Egyik oldalról azért, mert vörösbor párti vagyok. Másodszor azért, mert Konyári Borbála (Ikon Pincészet) Evangelista 2012 bora egy csodálatos nedű és az egyik kedvencem. A tavalyi villányi Franc&Franc kóstolón is fantasztikus benyomást tett rám. Sőt szerintem a villányi cabernet franc-k egyenrangú partnere volt. Igaz már nem nagyon lehet kapni, azért nekem még van.

 A boregyetem borai közül 3 tételt említenék meg, melyek számomra a legszebb élményt adták.
4 Hegy Olaszrizling 2017, Laposa Borbirtok
Lapos Borbirtok 4 dűlő szőlőjéből készült bor. Fiatalsága ellenére már komplex olaszrizling jegyeket mutat. Savgerince jól tartja a közepesnél magasabb alkoholt és így nem rontja az összhangot. A közepes test is ezt támogatja. A bor közepesen hosszú és kellemes olaszrizlinges kesernyével búcsúzik.
Ranolder Vörös 2013, Jásdi Pincészet
Ranolder Vörös cabernet franc szőlőből készült fantasztikus tétel. Jásdi István a Siralomvágó dűlőben 1 ha-n termeszt cabernet francot.
„A Cabernet Franc. Nemcsak azért mert kell egy vörösbor is. A Siralomvágó tetejében majdnem minden évben csodákat tud.”
Az első illatolás is már csábító az intenzív piros gyümölcsös, fűszeres, csokis aromáival. Színe szép közepes bíbort mutat a pohárban. Az első korty kicsit csalódást okozott, de aztán kiderült, csak hagyni kell szellőzni a bort. Szellőztetés után már megmutatja az igazi arcát ill. ízét. Ízében már nem annyira intenzíven jelennek meg a piros gyümölcsös aromák. Ez nem is baj, sőt… Kortyoláskor nagyon kellemes, lágy gömbölyű aromák kényeztetik az értékszerveinket. A piros gyümölcsös aromák mellett érezhető enyhe, lágy fűszeresség és csoki ízek is, melyekhez élvezetes, lágy tannin társul. A hosszú búcsú kortya miatt úgy tűnik, ez a tétel nem is akar elhagyni minket. Még szerencse.
Tulipán 2012, Ikon Pincészet
Tulipán cuvée mindig bordeaux fajtákból készül kiegészülve még valami „meglepetéssel”.
A Tulipán 2012 tétel egyenlő arányban cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot és syrah házasítás. Az összetevők harmonikusan támogatják egymást. Tulipán 2012 komplex és elegáns bor. Szép sava jól harmonizál a közepes alkohollal, melyhez kiváló kiegészítésként társul a szinte már „harapható” vastag test és krémesen lágy tannin. Ez a nagyszerű ital bizonyítva az előbbieket elegánsan és hosszan mond búcsút. Száraz kóstolás is fantasztikus élményt ad, erősítve az erényeit. 

Korábban már említettem, hogy ritkán veszek részt a Borfesztiválon. Azonban a „PÁR BORPÁR” szakmai kóstolóprogram nagyon érdekelt és kíváncsi voltam rá. Ezért úgy döntöttem belevágok. Következetesen tartottam magam a programhoz. Csak egyetlen kivételt tettem. Visszakóstoltam az Ikon Pincészet Evangelista 2015 tételét. Hát még nem éri el a 2012. évjáratú Evangelista-t, de jó úton jár. Az előző kóstolásom óta is fejlődött és még mindig van benne potenciál. Folytatni fogom a kóstolását és visszakóstolását.
A borpárok közül a következő tételeket szeretném kiemelni, melyek számomra a legnagyobb élvezetet nyújtották.
Sirocco 2015 vs. Sirocco 2013 Bujdosó Pincészet
Párosítás: Ugyanaz a bor két remek évjáratból.
Sirocco egy bordeaux-i házasítás. A 2015-s egy harmonikus, komplex tétel nagy potenciállal. A pár másik fele a 2013-s bor már egy nagyágyú vagy hajós hasonlattal egy elegáns óceánjáró minden luxussal. Ezt a tételt már többször kóstoltam és minden alkalommal odavoltam érte. A poharamba egy mély rubinszínű bor került, melynek illat aromái megtöltik a poharat. Illatoláskor elringatnak és elrepítenek egy gyümölcsöskertbe, ahol fekete megy, málna, fekete ribizli és szeder terem. Kortyoláskor egy az illatokat nem meghazudtoló, harmonikus bort élvezhettem. Ennek a karakteres tételnek kortyolásakor már enyhe fűszeres, vaniliás ízek is megjelennek.  Szép sava jól támogatja a közepes alkoholt és testet. Lágy, krémes tanninos hosszú korttyal hagyott el. Én azért reménykedem, hogy még találkozunk.
Tulipán 2012 vs. Tulipán 2011 Ikon Pincészet
Párosítás: A pincészet egyik zászlósbora két remek évjáratból.
Tulipán 2012. évjárat értékelését ld. fentebb. Tulipán 2011 cuvée szintén bordeaux fajtákból készült, csak a házasítási arány más, 40% merlot, 30% cabernet sauvignon, 20% cabernet franc, 10% shiraz. Ez a tétel már teljesen lekerekedett, komplex és harmonikus. Egy nagyon elegáns, már fineszes másodlagos és hordós jegyekkel és még mindig fekete bogyós gyümölcsösséggel is rendelkező nedű. Kellően vastag testtel, megfelelően harmonikus savval, alkohollal kellemes hosszú lecsengéssel. A nagyszerű beltartalom mellett, még nem ért a fejlődése csúcsára. Érdemes lesz figyelemmel kísérni.
Kövesföld 2007 vs. Kövesföld 2006 magnum palack Malatinszky Kúria
Párosítás: Két egymást követő évjárat azonos összeállítású borai, a 2006-os magnum palackos kivitelben.
A Kövesföld egy cabernet franc, cabernet sauvignon házasítás, kb. 60-40%-s arányban, de az arányokat mindig Malatinszky Csaba határozza meg a borokat folyamatosan kóstolva. Mind a két bor nehezen nyílik, szellőztetni kell. De érdemes kivárni, az élmény megéri. Mindkettőre a koruk ellenére a gyümölcsösség, komplexitás és az elegancia a jellemző, mely mellett az aromákban megjelenek a fűszeres, hordós és az élményt fokozó másodlagos jegyek is. Valószínűleg nagyon sok aroma felfedezhető a borban, ami egy kicsit szubjektív is. Azonban számomra a domináns ízeket a szilva, fekete meggy, a mentolos csoki, marcipán és egy kis mineralitás adta. Már többször tapasztaltam, hogy a magnum palackban érlelt borok mások és egy kicsit jobbak, tartalmasabbak. Ez így van ebben az esetben is. Az „idősebb” szerintem jobban tartja magát és még mindig virgoncabb mind savaiban, mind testben, mind krémes, lágy tanninban. Annak ellenére is így van, hogy a 2007-es úriember is a legjobb formáját mutatja és ő is csúcsformában van. Most azt is mondhatnám „ruha teszi a bort”.
Ördögárok 2015 vs. Ördögárok 2009 Günzer Zoltán Pincészete
Párosítás: Érett és fiatal vörös egy legendás dűlőből
Ez egy bordói házasítás az Ördögárok dűlőből, merlot 60%, cabernet franc 30%, cabernet sauvignon 10%.
A 2015-ös tétel még fiatal és nagy potenciállal rendelkezik. Azonban már most is komplex, jelentős beltartalommal bíró fantasztikus bor. Illatában egy kicsit visszafogott, de jellemzően gyümölcsös. Ízében már sokkal intenzívebben jelennek meg az aromák. Szépen kiegészíti ezeket a hordótól vett jegyek. A borra a szép savgerinc, a közepesnél magasabb alkohol, közepes test és karakteres tannin a jellemző.
A 2009-es egy a csúcson levő tétel. Illatában azonban még mindig fiatalos, gyümölcsös illat aromákkal. Kóstolva egy elegáns, komplex és harmonikus bor, melyben már megjelennek a másodlagos jegyek. Ezek csak még élvezetesebbé varázsolják. Az ízek már lekerekedtek, nagyfokú harmóniában vannak egymással. Szép savgerince megtartja a magas alkoholt és vastag testet. Az Ördögárok 2009 egy gömbölyű, elegáns, de még mindig ficánkoló úriember. Aki hosszú, kellemesen lágy tannin mond búcsút nekünk. Sajnos ezt a tételt először kóstoltam, de örülök, hogy megkóstoltam. Nem foglak elfelejteni! 

 

 Egy amerikai házaspárral együtt kóstoltam Gere Zsolt borait és nagy örömöt szereztem nekik, amikor megmutattam a PÁR BORPÁR szakmai kóstolóprogram kóstoló füzetét. Aztán többször összefutottunk különböző borászatoknál és mindig megköszönték az infót.
Esetleg a fesztivál kommunikációját is lehetne javítani.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
vagol_foto_382_480.jpg

 

Szólj hozzá