2018. nov 27.

BorYssza Vas-hegy Túra állomása a Mittl Pince

írta: László Vágó
BorYssza Vas-hegy Túra állomása a Mittl Pince

Vas-hegy magyar oldalán Vaskeresztesen kóstolunk

altalanos_logo_felirat_03_zold_328-277.jpgVas-hegy magyar oldalán működik és készíti borait a Mittl Pincészet (https://www.facebook.com/Mittl-Pinc%C3%A9szet-135017016576601/).   
Vaskeresztes az Alpok keleti nyúlványának végpontja és a Kisalföld találkozásánál magasodó Vashegy lábánál fekszik. A környéken évezredes hagyománya van a szőlőművelésnek és a borkészítésnek. A szőlőkultúrát a kelták honosították meg itt még az időszámítás előtt kb. háromszáz évvel. A Vas-hegy sajátos szubalpesi klímája és talajadottságai kihasználásával egyedi, karakteres, színanyagban gazdag vörösborok készíthetők. A hegyvidék jelentős vastartalmú, ásványi anyagokban gazdag talaján egyedülálló minőségi borok termelhetők.
A pincészet a kiváló nedűt a kékfrankos, a zweigelt és a merlot szőlőfajtákból készíti. A család már több generáció óta foglalkozik szőlőműveléssel. A hagyományok és tapasztalatok a borkészítésben is érvényesülnek. A családi borászat 9 ha-ről szüreteli a szőlőt a Hummer, a Págli, Diófás dűlőkből.

Mittl Pince az alábbi borokkal vár minket.
Kékfrankos frizzante 2018
Kékfrankos rozé 2018
Kékfrankos 2017
Merlot 2016 vagy 2017 
Hanna-Lilla Cuvée 2016 – kékfrankos, merlot házasítás

Amint látjátok a BorYssza Vas-hegy Túra nem aprózza el. Mindenki kezdheti felkészíteni az ízlelőbimbókat egy ilyen borsor láttán!

További részletek, információk és jelentkezés a vago.laszlo33@gmail.com.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá