2018. dec 04.

BorYssza Krónika ellátogatott az etyeki „pinot köves” útra

írta: László Vágó
BorYssza Krónika ellátogatott az etyeki „pinot köves” útra

Pinot Noir évjáratválogatás az Etyeki Kúria bemutatásában

Az Etyeki Kúria részben megújult csapata folytatja a már korábban elkezdett és nagyon sikeres pinot noir vonalat. A borászat főborásza Mérész Sándor szerencsésnek tartja magát, mert a pályája kezdetétől a pinot közelében van. Igaz nem így tervezte, de… . Egerben Gál Tibornál kezdett dolgozni, aki a pinot noir elterjesztője Magyarországon.
Gézárt Anna bortanácsadó és „bormindenes” felkérésére az évjáratkóstolón megjelent sajtó képviselői elmondták élményeiket, tapasztalataikat Etyekkel, az Etyeki Kúriával és a pinot noir borokkal kapcsolatosan. Borélmény gyűjtőként igazán érdekes, személyes történeteket hallottam. Sőt Mérész Sándor is elmondta egyik első Etyekkel kapcsolatos történetét. A 2000-s évek elején, Toscanában dolgozva találkozott Gál Tiborral, aki azt mondta neki - Menj el Ottrubay Ágnesékhez (Etyek), amikor hazamész. Nagyon jó sauvignon blanc-t készítenek és kóstoltam ott egy nagyon finom pinot noir-t. Azt gondolom, hogy az etyeki pinot-k lehet, hogy jobbak lesznek, mint az egriek. Még szerencse, hogy ezt ők nem tudják.
Hát már tudják. Sőt elmondható és az eredmények is azt bizonyítják, hogy a pinot jól érzi magát Etyeken. Hazai piacon úgy tűnik, hogy egyre ismertebbé és kedveltebbé válik a fajta. A hazánkban megforduló külföldiek és külföldön is könnyebb eladni egy világfajtát, a pinot noir-t. Sok külföld most még meglepődik és kíváncsi lesz milyen is egy magyar pinot noir. Ez az érdeklődés is megkönnyíti a gasztronómiában dolgozó sommeliér-k helyzetét a borok ajánlása során. Ennek kapcsán Nagy Vincze kereskedelmi- és cégvezető elmondta, hogy az Etyeki Kúria széles platformon fordul a gasztronómia és a vendéglátás felé. A Kúria számára a kb. 1000 palack nagyságrend számít kereskedelmi tételnek. Evvel a mérettel, már szorosan és mind két fél számára gazdaságosan, együtt tudnak működni a tőlük rendelő éttermekkel. Félre tudnak tenni egy-egy nagyobb mennyiséget a számukra, pótolva a folyamatos fogyást és folyamatosan kielégítve az igényeket. Sőt mivel a borászat eleve felkészült a készletező funkcióra, át tudja ezt vállalni a vendéglátóhelyektől. Ez a „félretevő” funkció nem csak erre nagyon jó, hanem az Etyeki Kúria által megtartott évjárat kóstolók kiszolgálásra is. Az évente megtartott izgalmas, nagyon jó hangulatú kóstolók sorában jövőre lesz a jubileumi 10. Pinot Noir vertikáliskóstoló. Ott a helyem, ki nem hagynám.
Néhány kép az idei tavaszi Pinot Noir Vertikális kóstolóról.

Nagyon jó volt hallani a bor és vállalkozás összhangjáról a boros üzleti élet különböző területein.
Megtudtuk, a fejlődés természetesen nem áll meg. Ez igaz a szőlészet, borászat, logisztika és a gasztronómia területén. Csak néhány érdekesség. A körülményeknek és szabályozásnak is megfelelő kóstoló helyiség kerül kialakításra. Tárolási és feldolgozási kapacitás is növekedni fog. Az érdekes, izgalmas rendezvények száma sem fog csökkenni, sőt vannak új tervek is.

A sajtóbemutatón is részünk volt egy kisebb Pinot Noir évjáratválogatásban. A kóstoló, beszélgetés és tájékoztató során 6 tételt kóstoltunk. Érdekesen zajlott a kóstoló. Nem volt bor bemutatás, értékelés. Csak a „száraz” tények. Mi kóstoltunk, élveztük és magunk(nak) értékeltünk. Persze kíváncsiak voltak a véleményekre. A végén szavaztunk. Minden tétel nagyon szép volt. A fiatalabbak nagy potenciállal rendelkeznek, a korosabb borok a kiteljesedés különböző szintjén vannak.
- Pinot Noir 2016
- Pinot Noir 2015
- Pinot Noir Válogatás 2015
Ez a bor egy premier számunkra és a nagy közönség számára is. Idén készült el a Kúria superior csúcs bora. A többi hagyományos és prémium nedűktől a hordó használatban és a névadó válogatásban tér el. Azaz a legjobban sikerült, kiválogatott borok további érlelése után egy újabb válogatásra került sor és az ekkor legjobbak kerültek ebbe a válogatásba.
Összehasonlítva a 2015. évjáratú tételt igenis érezhető volt a különbség. A Pinot Noir 2015-re az intenzív komplex illat aromák voltak a jellemzők. Ízében egy kissé zárkózott. Az illatban megmutatkozó komplexitás, intenzivitás már nem igazán jelenik az ízleléskor. A Pinot Noir Válogatás 2015 illatában kissé visszafogottabb. Viszont ízében kiteljesedik, komplexé válik. Megjelennek az elegáns pinot jegyek. Kortyában a kellemes, harmonikus fűszeresség dominál. A válogatásra a megfelelő vastagság és a „harapható” teltség a jellemző. Az Válogatásra fordított odafigyelés igazán meghozta az eredményét.
- Pinot Noir 2014
Ez az évjárat a legjobb arcát mutatja. A tétel kiváló állapotban van. Most kezdi a csúcsát és van még jó néhány kitűnő éve. Nagy élmény volt a kóstolása.
- Pinot Noir 2013
- Pinot Noir 2012
Érdekességként ez a két utolsó tétel a tavalyi vertikális kóstolón benne volt az első három helyezett között.  A Pinot Noir 2014 csak a középmezőnyben szerepelt.
A bor fejlődik, változik a körülmények hatására. Persze a kóstoló személy állapota is befolyásolja az adott tétel élvezetét, értékelését.
A most kihozott Válogatás és a Pinot Noir 2014 fej-fej mellett szerepelt nálam. Mivel a szavazásnál csak egy tételt lehetett megjelölni, én a 2014. évjárat mellett voksoltam.

Néhány számomra izgalmas jövőbeni lépés az Etyeki Kúriánál, a teljesség igénye nélkül.
Folytatódik a kötöttségek nélküli, etyeki borászatok együttműködése, az Etyek 360. Már heten vannak és közösen jelennek meg kóstolókon, bemutatókon és a sajtóban is.
A nagy sikerű Plane Frizzante sorozat folytatásaként  ill. továbblépésként, szeretnének elindulni a pezsgő készítés felé, chardonnay és pinot noir alapborból. Most készítik elő a feltételeket ehhez.
Folytatódik a Mérész Sándor Projekt is. Idén a Zenit 2017 készült ennek keretében. A jövő évi meglepetése egy Szürkebarát Narancsbor lesz.
Nem marad el a magnum palackok további használata sem.
Az idei Kékfrankos 2015 (a 100 legjobb magyar bor 2018 35. hely, a Kékfrankosok között 1. hely) sikere után, a balfi területről is további csúcsborokat szeretnének készíteni, melyek címkéjén már a Soproni Kúria elnevezés fog szerepelni.

Azt gondolom, az Etyeki Kúria minden tevékenységét, nem csak a sajtónak, hanem a borkedvelőknek is érdemes figyelemmel kísérni. Még sok kellemes meglepetés és élmény vár ránk az Etyeki Kúriánál, amit kár lenne kihagyni.

Magyar bor inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá