2019. feb 05.

BorYssza Krónika Horváth Ráspi Józsefről

írta: László Vágó
BorYssza Krónika Horváth Ráspi Józsefről

Házhoz jött a Ráspi Pincészet borásza

Már régen készülők, hogy megkóstoljam a Ráspi Pincészet borait. Eddig valahogy nem került rá sor, de most sikerült. Hiszen a ChampinonWine Borbárban Házhoz jön a borász, jelen esetben Horváth József Ráspi.

A borász család több generáció óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borkészítéssel. Ő is ebbe született bele. Ennek ellenére kezdetben inkább a vendéglátás irányában indult. A szülői házat 1990-évek elején alakította át étteremmé Fertőrákoson. Tehetsége már ekkor és ebben a szakmában is megmutatkozott. Az Év Gasztronómusának választották 2012-ben. Csak természetes, nagy részben saját készítésű termékeket használnak a kínált fogásokhoz. Ide tartoznak az üdítők, a szörpök is → cola mentes hely! Az ételek mellett, az étterem berendezését is házilag készítették. Igaz így az étterem a jelenlegi formájában kb. 2 év alatt készült. De a hírek szerint megérte a ráfordítást. Még nem voltam nálunk. Azonban megegyeztünk, hogy hamarosan meglátogatom az éttermet, a panziót és a borászatot. Utána beszámolók az élményeimről.

A borászatot 2003-ban vette át és ekkor készítette el első saját borát egy kékfrankost. A borkészítésben szintén a természetesség, mai divatos szóval, organikus elveket vall, és ennek szellemében készülnek a borok is. A borokat spontán erjeszti, a szükséges minimális kénen kívül semmilyen adalékanyagot nem használ. Mind a szőlőművelésben, mind a borászati munkában a kíméletes kezelés híve. A pincészetben nem használ fémet, azaz acéltartályokat.

Ezt a gondolatot Málik Zoltán badacsonyi borász így fogalmazta meg – „a bádog világ nem tűri a kézművességet.” Nagyon plasztikus megfogalmazás!

A kóstoló folyamán több fontos alap információt osztott meg velünk, melyről azt gondolom mindenkinek tudnia kell.
- a borkészítési alap filozófiája - meg kell hagyni a szőlő illatát és ízét, mert hiszen a bor szőlőből készül
- tájékoztatta a résztvevőket – remélem, tudjátok: a vörös bor színe vörös és nem fekete

A borkészítésben is jelentős sikereket ért el, igaz nem mindig a hivatalos magyar bortársadalom részéről. Az eredményeit azonban olyan szaktekintélyek ismerték el, mint Jancis Robinson. Ráspi Máté Cuvée bekerült a The World Atlas of Wine kiadványba, melyet Jancis Robinson bor kritikus és Hugh Johnson bor szakíró szerkeszt.
Nagy elismerés volt számára Dr. Josef Schuller MW a ruszti Weinakademie Österreich meghívása is egy nagy nemzetközi boros rendezvényre Bécsbe. Ez aztán folytatódott egy érdekes, tanulságos közjátékkal.
Egy osztrák borkereskedő a bemutatott Ráspi Zweigelt 2007 tétel árát kritizálta, kóstolás nélkül – Ennyiért? Egy osztrák bort nem lehet eladni, nemhogy egy magyart.
Ráspi mondja neki – Legalább kóstold meg! Ez után a következő történt.
A kereskedő megkóstolta a bort. Ciki hosszú szünet. Egyszer csak megszólalt az osztrák kereskedő, Józsi még soha nem hallotta ilyen szomorúan dicsérni a borát – a bor azért az jó. A bécsi kereskedő elment, 10 másodperc múlva rohan vissza és azt mondja – Menyit engedsz az árból, ha a teljes tételt megveszem?
Ráspis választ kapott – Idehozod a legszebb osztrák bort, elengedem akár a bor árának 90%-t is, és összemérjük és beállítjuk az árat. A történet csattanója persze nem az, hogy Ráspi eladta az egész tételt vagy nem adta el. Azonban ezt meghagyom neki, hogy vagy a következő kóstolón valahol vagy Fertőrákoson elmondja az érdeklődőknek.

bor_logo.jpg
A kóstolón a következő borsor került a poharunkba.

Ráspi Tündér 2017 Narancsbor
Ez a tétel leányka, furmint, zöldveltelini házasítás.  A narancsbor egy vörösbor technológiával készített fehérbor. Ez egy olyan típusú bor – Ráspi szerint -, melyet az emberek vagy szeretik, vagy utálják. Én biztos nem utálom, hogy szeretem, azt sem mondhatom. Egyelőre kóstolóm és gyűjtöm a tapasztalatokat, az élményeket.

Ráspi Skadar 2013
Ez egy 100% kadarkából készült vörösbor. Viszonylag kis, öreg tőkés területen (0,5 ha) termesztik a kadarka szőlőt és kevés, kb. egy hordó készül belőle. Szép közepes bíbor színű ital világított a poharamba. Az orromban a gyümölcsös kert, piros gyümölcsök, szamóca, cseresznye és a piros szőlő illata jelent meg. Kortyoláskor ezek a gyümölcsök eltelítették a szájam, az orrom és ízeikkel kényeztették. Ez a kerek tétel szép ficánkoló savaival, vibráló üdeségével, fűszeres ízeivel ívásra csábít. Nem szívesen hagytam abba a kóstolását.

A gyümölcsök szinte haraphatók. Ez a jóívású „asztali” bor hosszú gyümölcsös, bársonyos ízzel és krémes lágy tanninnal próbál búcsúzni. Én viszont igyekeztem marasztalni.

Ráspino 2013
Biztosan kitaláltátok, hogy egy pinot noir szőlőfajtából készült borról van szó. A pohárba került bor gyümölcsös aromáival csábítja mind az orrot, mind a száj ízlelőbimbóit. Harapható vastag testtel, kerek ízekkel kényeztet. Ennek ellenére egy jó ívású, bársonyosan gömbölyű ízű és krémes tanninnal hosszan búcsúzó tételt kóstolhattam.

Ráspi Kacsó 2013
Magyarországon nem túl gyakori csóka szőlőből készült bor. Régen némely rossz tulajdonságai miatt egy kicsit lenézően cigányszőlőnek, vadfeketének is hívták. Kényes, nehezen alkalmazkodó szőlőfajta. A belőle készült Rási Kacsó nagyon izgalmas mind megjelenésében, mind aromáiban. A pohárba egy szép bíbor színű bor került, látható karimával. Megforgatva a bort a nedű lassan „közlekedik” a pohár falán, mely egy testes borra utal. Illatában érettséget, komplexitást mutat. Éreztem benne gyümölcsöt, fekete cseresznyét, szilvát, kevés fekete csokoládét és egy kis szamócát. Kóstolva a száj megtelik ficánkoló savakkal, frissességet sugárzó gyümölcsökkel és ezeknek a gyümölcsöknek harapható testével. A közepes alkohol jól kiegészíti az aromákat. Búcsúzáskor közepesen hosszú lecsengésű gyümölcs íz és lágy, bársonyos tannin mond istenhozzádot.

Ráspi kétezertizenhat 2016
Ez a tétel egy 80% kékfrankos, csóka, kadarka, pinot noir, cabernet sauvignon, zweigelt házasítás.
A 2016. évben elfagyott a szőlő és a teljes tétel egyben lett szüretelve. Egyetlen hordó készült belőle. Ezt a bort kb. 3-4 hónapja lett palackozva. Palackozáskor minden „nagy” volt benne. Egy nagy bornak idő kell. A nagy bor fő tényezője az idő. Most már szépen kisimult és még mindig jelentős potenciállal rendelkezik.
A poharamba egy mély bíbor színű ital került. Illatoláskor kellemes, közepes intenzitású gyümölcsös, fűszeres aromák töltik meg az orromat. Ízleléskor kiderült, hogy egy igazi kékfrankos került a pohárban és a szájamba. A kékfrankos gyümölcsösség és fűszeresség ízek betöltik a száj minden pontját, egészen a garatig. Közepes alkohol szépen megtartja az ízeket, a vastag testet. Ez a szép bor hosszú korttyal távozik.

Ráspi Electus 2013
Egy 100% zweigelt tétel. A nevet azért kapta, hogy a kizárja a zweigelttel kapcsolatos előítéleteket. Szerintem ez jól sikerült. Szépen hozza a zweigelt legjobb karakter jegyeit.

Ráspi Gneisz 2013
Ez egy 100% kékfrankos tétel. Bor alapját adó szőlő a borászat legrégebbi, 100 éves, szőlőterületéről szüretelték. A terület talaja csillámpala, melynek a geológiai megnevezése gneisz. Innen kapta a bor a nevét.
A pohárba való megjelenésekor mély rubin színnel mutatkozik be. Illatolva a kékfrankos gyümölcsös és fűszeres jegyei bódítanak el. Kortyolva egy izgalmas íz világba kerültem, ahol az érettbe hajló gyümölcsök szépen harmonizálnak a fűszeres karakterekkel.

Ráspi Cabernet Sauvignon 2016
Nagyon kis területem termesztik a cabernet sauvignon szőlőt, kb. 0,3 ha-n az Újhegy dűlőben.
Kicsit nehezen nyílik. Illatában finom, lágy sauvinog-s aromák köszöntenek. A kortyban karakteres gyümölcsös ízekkel, tanninnal jelennek a csábító aromák. Nem túl vastag test, harmonikus ízekkel tölti meg a poharat. Hosszú, közepesen kesernyés tanninnal és gyümölcsösséggel csúszik le a torkomon.

Ráspi Mágus 2013
Ez a bor kékfrankos, zweigelt házasítás.
A Mágus maga a természet. A bor komplexitása és mélysége beszél a küzdelemről.
Illatát közepes gyümölcsös (piros és fekete gyümölcsök) és fűszeres aromák jellemzik. Ízét vibráló savak, a közepes alkohol, a kellemes gyümölcsösség, az ízekkel harmonizáló a fűszeresség jellemzik. Ez a gömbölyű, minden ízében harmonikus és komplex bor, mely a „szakmai jellemzés ellenére” egy jó ivású, kellemes, beszélgetős bor.

Ezek az izgalmas és szép tételek voltak a Ráspi Narancsbor és a Ráspi Mágus között. Örülök, hogy itt lehettem és szívesen meghallgatom Horváth József Ráspi többi story-ját is és igyekszem további borait is megkóstolni.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá