2019. feb 12.

BorYssza Krónika a Kékfrankos Toros Bortúráról

írta: László Vágó
BorYssza Krónika a Kékfrankos Toros Bortúráról

Torost ettünk, kékfrankost ittunk és ismerkedtünk a borászokkal

Idén másodszor rendezték meg a Kékfrankos Toros Bortúrát. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy mind a tavalyin, mind az idei eseményen részt tudtam venni. Nem célom összehasonlítani a két programot. A szervezés mindkét alkalommal teljesen rendben volt. A borászatok felkészülten és nagyon szívélyesen fogadták a kékfrankost kedvelő borbarátokat. A kóstolóknak helyt adó pincék már maguk is impozáns épület együttesek, kúriák, tuszkulánumok (tusculanum)

gasztro05.jpgHogy az esemény nevének második – Toros – részét értsük, ismerjük meg a borok mellé adott ételspecialitásokat.

Bodri Pincészet: vaddisznótoros téli erdő ihletésével
Takler Borbirtok: bőrös karaj, hagymás törtburgonyával, darabos vegyes savanyúsággal
Fritz Pincészet: hideg vegyes disznótoros ízelítő

A bortúra főszereplői a kékfrankosok voltak. Szép tételek kerültek a poharainkba. Mindegyik bor hibátlan, minőségi nedű volt. Persze voltak, amik inkább a kedvemre valók voltak és voltak, melyek kevésbé.
Minden borászat két vendégnek és boraiknak is helyet adott.

Bodri Pincészet – Vesztergombi Pince, Prantner Pince
Takler Borbirtok – Sebestyén Pince, Neiner Családi Pince
Fritz Pincészet – Dúzsi Tamás, Hetényi Pincészet

bor_logo.jpg
Borsor

Takler Borbirtok, Sebestyén Pince, Neiner Családi Pince
Sebestyén Kékfrankos Rosé 2018, Neiner Kékfrankos Lángsiller 2017, Takler Kékfrankos 2017, Sebestyén Nánai Kékfrankos 2016, Neiner Kékfrankos 201, Takler Kékfrankos 2015, 
Takler Szenta-hegyi Kékfrankos 2016 – ez nem volt a standard sor része, Takler úr megtisztelt minket vele

Bodri Pincészet, Vesztergombi Pince, Prantner Pince
Prantner Kékfrankos Rosé 2018, Bodri Kékfrankos 2017, Vesztergombi Kékfrankos 2016, Prantner Kékfrankos 2017, Vesztergombi Porkolábvölgy Kékfrankos 2016, Bodri Faluhely Kékfrankos 2016

Fritz Pincészet, Dúzsi Tamás, Hetényi Pincészet
Dúzsi Kékfrankos 2016, Fritz Szűzi Kék 2016, Hetényi Kékfrankos Rosé, Fritz Kékfrankos 2013, Dúzsi Kékfrankos 2013, Hetényi Tábornok Kékfrankos 2016

Néhány tétel, melyek számomra a legnagyobb élményt jelentették

Neiner Kékfrankos Lángsiller 2017
Pohárba kerülve egy gyümölcsös kert telíti meg az orrot és a szájat, Mind illatában, mind ízében a gyümölcsös jelleg dominál vibráló savakkal. Kevésbé érzékelhető a kékfrankos fűszeresség. Kerek tanninos kesernyével búcsúzik a kóstolótól.

Takler Kékfrankos 2015 Reserve
Négy dűlőből (Gurovica, Strázsa-hegy, Nána, Szenta) fiziológiai érés alapján szüretelt kékfrankos szőlőből készített bor. Illatoláskor lágy, kerek, harmonikus gyümölcsös és fűszeres illatok hatalmába kerülünk és vágyunk megkóstolni a bort. A szájba kerülve egy gyümölcsös, kékfrankos kellemes fűszerekkel összhangban levő korty tölti az egész szájüreget. Az üvegből kitöltve erőteljes tannin kesernye igyekszik elnyomni a gyümölcs aromákat. Egy kis szellőzés után a tannin jegyek lágyulnak, de nem lesznek igazán harmonikusak. Azt gondolom, ennek a bornak még érlelődnie kell egy kis időt.  Aztán egy nagyon gömbölyű, komplex és harmonikus tétellé fejlődik. Remélem lesz rá lehetőségem ilyen állapotban visszakóstolni.

Bodri Faluhely Kékfrankos 2016
Illatában egy kicsit nehezen nyíló, enyhe gyümölcs aromákkal bemutatkozó tétel. Megkóstolva a kellemes fűszeres és gyümölcsös ízek egymásra hangolódva bódítják a ízlelőbimbókat. Szájba kerülve harapható testet értékelünk. Savai továbbra is ficánkolnak a pohárban és a szájban. Hosszú gyümölcsös, tanninos kesernyével gurul le a torkon.

Hetényi Tábornok Kékfrankos 2016
Mély bibor színű a poharamba került tétel. Megforgatáskor erőteljes, lassú mozgással mozog körbe a pohár falán. Már ízében is komplexitást és harmóniát mutat. Mind illatában, mind ízében markáns kékfrankos jegyek jelennek meg. Az erős fűszer aromák keverednek a gyümölcs aromákkal egy csodás ízkavalkádot alkotva az érzékszervek számára. Ami nagyon tetszett ebben a borban, hogy nem kellett keresgélnem a megfelelő gyümölcsök és ízeik iránt. A borban megjelenő gyümölcs íz maga a szőlő.

Fritz Szűzi Kék 2016
Ehhez a borhoz szüretelt szőlő egy frissen, az Aranydomb dűlőben, telepített első szüretből került ki. Illatában friss kékfrankos gyümölcs aromák, cseresznye, kis szamóca és szilva, jellemzik a tételt. Kortyolva a vibráló savak mellett a gyümölcsösség határozza meg a karakterét. Teste közepesen vastag. A magas alkohol ellenére igazán harmonikus és jól iható bor került a poharamba.

A Kékfrankos Toros Bortúrára egy Fritz borkóstolóval készültünk fel. Erről egy következő alkalommal számolok be.
A kóstolt borsor: Fehér Kadarka 2018, Decsi Zöld szagos 2018, Bikavér 2015, Két Dudás 2016, Primus 2016, Pinot Noir 2016, Medicina 2012.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá