2019. feb 19.

BorYssza Krónika duális tokaji kóstolóról

írta: László Vágó
BorYssza Krónika duális tokaji kóstolóról

Tokaji borok jazz zenei kísérettel

A furmint havában két Tokaj-hegyalja pincészettől kóstoltam borokat a ChampionWine borbárban, köztük természetesen furmintokat is. Sőt egy kis vertikális kóstolót is becsempésztek a borsorba. Kanczler András (Basilicus Szőlőbirtok) és Bihari Ákos Ferdinánd (Ferdinánd Pincészet) hozta el és mutatta be borait.

Mind a két pincészet a kíméletes, bio művelést alkalmaz. Ez Kanczler András olvasatában azt jelenti, hogy mű-, irtó- és ölő dolgokat nem használnak a szőlőművelésben és a borkészítésben.

A Basilicus Szőlőbirtok tevékenységét 2011-ben kezdte meg Tarcalon. Az összes Tokaj-hegyalján engedélyezett 6 szőlőfajtát – furmint, sárgamuskotály, hárslevelű, kövérszőlő, kabar, zéta – termesztik. Emellett egy szinte elfeledett ősi kékszőlő fajtával is foglalkoznak és ez a purcsin szőlőfajta.
Kanczler András a következő borokat hozta el nekünk a Basilicus Szőlőbirtok kínálatából:
Purcsin 2018, Első Szerelem 2017 (sárgamuskotály), Lónyai Furmint 2017, Lapis Furmint 2017, Randevú 2017 (sárgamuskotály késői szüret), Tokaji Édes Szamorodni 2015, Boldog 2017 (kabar késői szüretelésű), Tokaji Aszú 6 puttonyos 2013.
A Basilicus Szőlőbirtok és borainak ismertetését egy kis időre felfüggesztem. Április végén rendezik meg a Tarcali Tavasz-Bűbájos Hétvége programot. Ezen részt fogok venni és meglátogatom a Basilicus Szőlőbirtokot és Kanczler Andrást. Erről a látogatásról részletesen be fogok számolni. Remélhetőleg sok érdekes és izgalmas élményről tudok tudósítani és persze a nagyszerű borokról is.

A Ferdinánd Pincészet 2007 óta működik folytatva a családi hagyományokat Mádon. A család a mádi történetét kb. 1563-ig tudja visszavezetni. Nagy a család, pl. Ákosnak kb. 30 unokatestvére van. Egy családi összejövetelen legalább 100 rokon jön össze. A Ferdinánd Pincészet nevének névadója a család  több generációja óta családi keresztnévként használt Ferdinánd. A rokonság minden férfi tagja vagy első vagy második keresztnévként viseli a Ferdinánd nevet. Ákos Rácz Ferdinándtól örökölte a pincét és egyes szőlőterületeket. A legfiatalabb Ferdinánd Ákos kisfia, aki természetesen továbbviszi a családi név hagyományt. A családi címerben egy lándzsás griffmadár látható, mely egyben a család védőszentje is. Ákos a mostani borkészítési technológiát egy kicsit a családi hagyományokkal szembemenve és „harcolva” alakította ki. Elvetve a kijelentést, ha évszázadokon keresztül jó volt úgy, minek változtatni!

Ákos, a Ferdinánd Pincészet borsorát kínálta, melybe becsempészett egy izgalmas évjárat kóstolót is. Mellettük egy érdekességet, a Száraz Fordítás 2017 tételt.
A Padihegy dűlőben az alapkőzet tisztán kvarc, amit meleg vizes források hoztak létre. A talaj sok fosszíliát (növények, állatok megkövesedett maradványai) tartalmaz. Az időjárás és a körülmények miatt nagyon különböző borok készültek a Padihegy dűlőben termesztett szőlőből. Minden évjáratnak megvan a maga érdekessége. Izgalmas volt kóstolni a dűlőszelektált borok évjáratait.

Padihegy száraz Furmint 2016
A 2016-s év csapadékosabb, hűvösebb évjárat volt és ezek az időjárás, hidegebb tónusok megjelentek a borban is. Pohárba kerülve kemény tűzköves, minerális jegyek jelennek meg az orrban, egy kevés édességgel. Megízlelve a bort kemény kő került a számba citrusos gyümölcsök ízével. A kóstolás során ezek kiegészülnek a mandula kesernyével, a tűzkő és egyéb ásványok aromáival. Nem egy könnyű bor. Aki szereti a „kő juice”, az biztosan élvezi az egyedi ízeit. A borban jelentős potenciál van. A palackos erjedés során a bor lekerekedhet, keménysége enyhülhet. Ihatósági élvezete sokkal szélesebb fogyasztó körnek „jöhet be”. Remélhetőleg.

Padihegy száraz Furmint 2015
A 2015 nagyon meleg, száraz év volt. A szőlő túlélte, mert a 2014-s év nagyon csapadékos volt és ez feltöltötte a talajt vízzel. A melegebb időjárás miatt melegebb tónusok vannak a borban. Illatában is már krémesebb, megjelenik egy kis gyümölcsösség és az ásványosság is kerekebb. Ízében az alapkarakter továbbra is citrusos, lime-s, minerális ízvilág. Azonban mindenben a lágyabb tónusok a jellemzők. A hordó fái már erőteljesebben érvényesülnek és harmonikusan egészítik ki a bor ízvilágát. Ez egy inkább fogyasztóbarátabb és jobban ihatóbb tétel. Összességében mégis tokaji furmint.

Padihegy száraz Furmint 2013
Ez a tétel 4 évet töltött palackban.
A 2013-s egy nagy, de küzdelmes év volt. Meg kellett küzdeni a heggyel és a borral is. Nehezen alakult és nemesedett ez a tétel. Négy hónap eltelte után mutatott a bor olyan reménykeltő jegyeket, amikor azt lehetett mondani – ebből már lesz valami. A bort kb. másfél évig kellett „szelídíteni” a hordóban. Ezek után 4 évet érett a palackban.
Az eredmény a Padihegy dűlő terroir karakterét bemutató egyedi furmint. Illatában is már testes, mineralitás jegyeket mutató aroma világ jelenik meg. Kortyolva is csak az ásványosság jellemzi, melyhez jellegzetes, jelentős savszerkezet járul. Harmonikus összhangban vannak egymással és a vastag, szinte harapható testtel. Hosszú lágy, kesernyés korttyal búcsúzik.

Száraz Fordítás 2017
Ez egy unikális bor, a terület első szüretéből készült. Azért is különleges, mert a fordítás általában édes bor. Azonban ez a Fordítás 2017 száraz. Ákos szerint maga a bor „döntött” így és teljesen szárazzá erjedt ki. Illatában aszú, mazsolás és ásványos jegyekkel. Megforgatva a pohárban lassan, „kapaszkodva” fut körbe a pohár falán. Kortyolva is izgalmas élményben van részünk. A szájban az aszú ízek jelennek meg minden édesség nélkül. Érdekes, de nagyon pozitív élmény nyújt ez a bor. Ízében a furmint karakter jegyek dominálnak. Kellemes, hosszú, kesernyés, mandulás korttyal távozik.

Szent Tamás Édes Furmint 2017, késői szüret
Kis-hegyi Édes Szamorodni 2017 (hordóminta)

A kitűnő borok mellé jazz muzsikát is kaptunk Kiss Gabriella énekesnő és Pintér László gitárművész előadásában.

Felmerült egy olyan kérdés, hogy 10 000 emberből Magyarországon hányan értenek a borhoz. Nagyon tetszett Kanczler András válasza - Nem kell mindenhez értenie mindenkinek. Arra a kérdésre kell jól tudni válaszolni, mikor egy pohár bort megkóstolunk: még egy pohár bort  meginnék ebből? Ha erre az a válasz – igen, akkor jól dolgoztunk. Ő meg élményként fogja meginni és megérni azt, amit kapott.

Ne felejtsétek el, találkozunk a Tarcali Tavasz-Bűbájos Hétvégén Tokaj-hegyalján.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá