2019. már 05.

BorYssza Krónika – Grúz hétvége

írta: László Vágó
BorYssza Krónika – Grúz hétvége

Megcsodáltam a grúz tájakat, megkóstoltam a grúz konyhát és a grúz borokat

Február utolsó hétvégéjét Grúzia bűvöletében töltöttem. Hétvégi elfoglaltságként két izgalmas grúz bor- és gasztronómiai programot is találtam, melyekről kiderült, bizonyos fokig összeértek.
A két eseményben egyik közös a csábítás volt, hogy ismerkedjünk meg Grúzia csodás tájaival, érdekes helyeivel, különleges ételeivel és egyedi italaival, köztük a grúz borral. A másik egy grúz pár, akik egyenesen Grúziából hozták el számunkra a borokat, Daria és Zviadi.

A grúz hétvégém 3 felvonásban.
1. felvonás - Grúz borok 1
Főszereplők: Daria és Zviadi és a grúz borok. Helyszín: Aragvi Grúz Étterem
Az első rész jól indult, több borral.
Winery Marani of Georgia Tsinandali 2016
Kakheti régió
Ez 80% Rkatsitelit és 20% Mtsvanet fehér házasítás. Ez a bor nem a hagyományos grúz módszerrel készült. Ez azon első tételek egyike, melyek előállításánál az európai technológiával használták. A rkatsitelit szó szerint azt jelenti, hogy vörös szár. Ez a fehér szőlő a leginkább domináns szőlőfajta egész Grúziában, figyelembe véve mind a fehér, mind a kék szőlőket. A másik szőlőfajta teljes neve Kakhuri Mtsvane, de egyszerűen csak mtsvane-ként hívják. Neve egyszerűen Kakheti zöldje. Aromái, íz gazdagsága miatt gyakran házasítják Rkatsiteli szőlővel.
Beleszagolva a pohárba az orrot intenzív virágos, mézes, fehér gyümölcsös aromabomba árasztja el, ami a sauvignon blanc illatvilágát juttatta az eszembe. Megkóstolva a szájban már nem annyira intenzív, inkább lekerekedett, visszafogottabb ízek. Kevesebb gyümölcs, hordó, kerek savak, közepes test jellemzik. Kortyában már inkább a chardonnay-ra emlékeztetett. Közepes, kesernyés ízzel búcsúzott.
Telavi Wine Cellar Kondoli Cuvée 2016
Kakheti régió
Fehér száraz házasítás, 50% Mtsvane és 50% Kisi szőlőfajtából. Ha Magyarországon levő szőlőfajtához kell hasonlítanom, akkor ez a szürkebarát lenne.
Giuaani Winery Mtsvane Qvevri 2014
Kakheti régió
100% Mtsvane szőlőből spontán erjesztéssel, kvevri-ben készült száraz fehér bor.
Kvevri egy földbe ásott nagy vörösagyag cserépedény (terracotta), mely tradicionális grúz eszköz a borok erjesztéséhez, erjedéséhez és tárolásához. Az UNESCO 2013-ban a kvevri borkészítési eljárást felvette a az immateriális kulturális hagyományok között nyilvántartott Világörökségi eljárások sorába.
Wine Cellar NUMISI Numisi 2017
Velistsikhe
Saperavi szőlőből, kvevri-ben készült fél száraz bor. A borról elhangzott, hogy spontán erjesztett, nem kénezett tétel. Így sajnos a szállítás során valami történt vele, szétesett és élvezhetetlenné vált. Azért megkóstoltam. Érdekes tapasztalat volt egy rossz bor kóstolása.
Vazisubani Estate Saperavi 2017
Kakheti régió
Ez egy szűretlen, saperavi szőlőfajtából készült vörösbor. A saperavi Grúzia egyik legelterjedtebb és leghíresebb szőlőfajtája. Egyben az Aragvi grúz étterem házi bora.
Intenzív illat aromák veszik birtokba az orrot a pohárba szagolva. Illatában a piros gyümölcsök jellemzik. Egy kicsit a friss merlot-re hajaz. Friss, üde gyümölcs aromáival, szép savaival, nem túl vastag testtel egy igazán jól iható, könnyed gasztro bort kortyolhattunk.
Kindzmarauli Marani KINDZMARAULI 2016
Kindzmarauli
Saperavi szőlőfajtából készült félédes vörösbor. A pohárba kerülve és illatolva egy közepes intenzitású piros gyümölcs - málna, szeder, cseresznye - aromák jellemzik. Emellett érződik egy kis hordó és enyhén szilva és fekete ribizli illatok. Kóstolva kellemes gyümölcsös édesség jelenik meg a szájban. Ez kiegészül harmonikus hordó aromákkal. A szép savgerinc kiválóan megtartja és összhangban tartja az édes íz aromákat, a közepes testet és alkoholt.

2. felvonás – Grúzia szépségei, érdekességei és a grúz konyha. Kiegészítésként Kazahsztán
Főszereplők: Szabó Linda (Linda Walk Georgia), Alexander Archeveque, … Helyszín: Aragvi Grúz Étterem
Ebben a részben ismerkedtünk Grúzia természeti szépségeivel. Helyekkel, melyeket érdemes felkeresni. Grúziát sokféle érdeklődéssel érdemes felkeresni. Várjak mindazokat, akik szeretnek túrázni, hegyet mászni. Akiket érdekli a történelem, az építészeti örökség látványa. Akik szeretnek jót és sokat enni. Akik kedvelik a több ezer éves hagyományokkal készült borokat. Vagyis tulajdonképpen mindenkit. Aztán jött az igazi grúz trakta. Bevallom nem tudtam követni az ételek nevét, de mindegyiket nagyon élveztem. Az ételek sorát itt közlöm, persze nem tudom én milyen sorrendben kaptam és fogyasztottam. Van köztük előétel, saláta, hús-, hal-, baromfi ételek, köret, édesség, stb. - Aragvi saláta, Dióval töltött padlizsán, cékla, spenót, Füstölt tokhal, Hacsapuri Megruli, Odzsahuri, Osztri kecze, Kucsmacsi kecze, Szoko kecze, Skmerüli, Pisztráng, Sertéssaslik, Grillezett bárányborda, Asorti savanyúság, Rusztikus burgonya, Meddog.

3. felvonás – Grúzia boros múltja és jelene, grúz borok 2
Főszereplők: Tolnay Szilvia, Daria és Zviadi. Helyszín: Palack Borbár
Ezt a rendezvényt Tolnay Szilvia, Hungarian Wine Tasting szervezte. Erre az eseményre már a grúz borokra inkább kíváncsi borkedvelők érkeztek. Itt is finom falatok, érdekes történetek Grúzia borászatáról, izgalmas tételek, egy borász, aki maga mutatta be tételeit kényeztették a borbarátokat. Ez alkalommal is Dalia grúz blogger és borszakértő mutatta be a borokat. Sok érdekes információt is megtudhattunk a grúz borkészítésről, szőlőkről és borászatokról. Dalia és Zviadi szintén szervez boros túrákat Grúziába. Sőt nagysikerű bemutatót tartottak az Utazás 2019. kiállításon is.
Néhány érdekes információ az előadásból.
Grúziában több mint 500 helyi szőlőfajtát tartanak nyilván. A Shulaveri Gora nevű régészeti helyszín leletei azt mutatják, hogy 8000 évvel ezelőtt, időszámításunk előtt a VI. évezredben, a helyiek már tudták, hogyan kell szőlőt termeszteni, és varázslatos itallá alakítani, amitől vidámabbak lesznek.
A neolit korszak emberei, akik Grúzia modern területén éltek, már rendelkeztek speciális eszközökkel a búzamezők és a szőlőültetvények megmunkálásához, valamint speciális bortartó edényekkel! A modern Marneuli közelében, a Dangreuli Gora településen kialakult fosszilizált szőlőmagok és agyag kerámia leletek időről-időre bizonyítják azt a megállapítást, hogy a Vinis Vinifera szőlőfajta innen származik, és a szőlőt ugyanolyan agyag edényekben erjesztették és tárolták, mint amilyeneket a XXI. században is használnak.
Ezért nevezi az UNESCO hivatalosan Grúziát a Bor Bölcsőjének.
A hagyományos elkészítési eljárásban általában nem csak a szőlő levét, hanem a préselt szőlő héját, szárát és magját is feldolgozzák. Az erjedési folyamat egy óriás agyag edényben a “méhben” történik, ahol a bor életre kel. Ezt az agyagedényt kvevri-nek hívják. Ez a tojás alakú edény nyers nedves agyagból készül régi tekercselő technika alapján. Az 1000–2000 literes edény elkészítése általában több hétig tart. Az elkészítése után a kvevri-t egy tégla kemencébe helyezik, ahol legalább egy hétig 1000 ° C hőmérsékleten kiégetik. A kvevri készítésének művészete ritka. Grúzia Kakheti és Imereti régióiban már csak néhány mester található. Bár a 2010-es évek közepén Kakheti-ban egy Kvevri készítő iskola jött létre annak érdekében, hogy felfrissítse ezt az ősi mesterséget. Grúzia bortörténelméről is hallottunk érdekességet. Azonban ezt érdemes Daliától közvetlenül meghallgatni egy grúz bortúra keretében. Találkozzunk ott!

Manavi 2016 - Giuaani Pincészet 2016
Kakheti régió
100% Kakhetian Mtsvane szőlőből készült száraz fehér klasszikus stílusú bor. Pohárba kerülve intenzív gyümölcs- és virágillat kavalkádja bűvöl el, mely kiegészül egy kis ásványossággal, sóssággal. Még teljesebbé téve az illat harmóniát. Kortyolva már nem annyira intenzív, de felfedezhetők a friss, ropogós gyümölcsök, birs, körte, már kevesebb virággal. Komplex, harmonikus tétel, szép savval, közepes alkohollal és a közepesnél vastagabb testtel. Az üde frissessége első benyomásra egy kicsit megtévesztő. Ez a bor nem egy könnyű tétel. Hosszú, ásványos kesernyével búcsúzik.
Tsitska-Tsolikouri-Krakhuna Cuvée 2017 - Baia's Borászat
Imereti régió
Ez a tétel 20% Tsitska, 20% Krakhuna, 60% Tsolikouri szőlőfajták házasítása. Száraz fehér bor. Nagyon szép óarany, már-már borostyánba hajló, színű nedű. Dalia szerint ők Grúziában a narancsbor helyett szívesebb használják a borostyánbor kifejezést. Egy kicsit elhatárolódva az Európában uralkodó narancsbor technológia divathullámtól.
Illatát, különösen egy kis szellőztetés után, az érettebb gyümölcs aromák, a mézesség, virágosság jellemzi. Egy igazi aroma orgia. Kóstolva a gyümölcsösség már lekerekedve kiegészül ásványossággal és a támogató hordó aromákkal. Ezt a komplex tételt az gömbölyű, érett gyümölcs ízek jellemzik, melyet jól kiegészít a jól használt hordó aromák. Teste vastag, az érett gyümölcsöt harapható mértékben. Hosszan távozik a pohárból és sokáig simogatja a száj belső részét és a torkot. Egy hosszú baráti estén sok elkortyolható ebből csodás borból. Nekem ez volt a kedvencem.
Tavkveri 2017 - Wine Artisans
Kartli régió
100% Tavkveri kékszőlőből készült vörösbor. Frissessége ellenére kb. fél óra dekantálás után kezdett csak kinyílni. Megérte várakozni. Mély rubin színű, halvány bíbor karimával. Illatában izgalmas aromák jelentek meg. A fekete és piros gyümölcsök - mint fekete ribizli, cseresznye, málna – illatok mellett feltűnnek a chili paprika és a sós aromák. Érdekes élményt nyújtanak együtt. Megkóstolva a szájban a gyümölcsösség jellemzi, melyet harmonikusan egészít ki hordó és az ásványosság. A nem túl vastag testhez magas sav és alacsony alkohol párosul. Mondhatjuk akár gasztro bornak is.

Ez volt a grúz hétvégém 3 felvonásban. A tapasztalatok alapján remélem, hogy hamarosan újra kóstolhatók grúz borokat és ételeket. Daliától kaptam egy nagyon érdekes könyvet – Georgia, a guide to the cradle of wine címmel. Néhány dolgot innen vettem.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá