2019. már 12.

BorYssza Krónika - BorÉRT

írta: László Vágó
BorYssza Krónika - BorÉRT

Bor-Érték-Régió-Turizmus

Idén először került megrendezésre a BorÉRT, Magyarország első borturisztikai kiállítása. A rendezvénynek a Magyar Mezőgazdasági Múzeum (MMM) biztosított teret és helyszínt a Vajdahunyad-várában. A szervezésben a Mezőgazdasági Múzeum mellett részt vett a http://koccintas.hu/. Az esemény megvalósítását szakmai partnerként a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és partnerként a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége segítette és támogatta. A kiemelt meghívott a Pannon Régió, azaz a Pécsi borvidék, Szekszárdi borvidék, Tolnai borvidék és a Villányi borvidék volt.

A program két fő részből állt. Az első felvonásban igazán érdekes szakmai konferencián szakemberek beszéltek a bor és turizmus helyzetéről Magyarországon és kiemelten a Pannon borrégióban. Előadások hangzottak el az aktuális jogszabályi, piaci, támogatási környezetről, a fejlődési és fejlesztési lehetőségekről. Az egyik legizgalmasabb és mások számára is hasznos rész volt, amikor a helyi szakemberek mutatták a saját tapasztalataikat és jó gyakorlatukat.

Nézzük az előadásokat és az előadókat. Arra nem vállalkozom, hogy részletesen az előadásokat ismertessem. Azonban mindenkitől igyekszek egy nekem tetszett ill. fontos tartalmat közlő mondatot, információt ismertetni..  

Megnyitó előadások
Dr. Estók János a Magyar Mezőgazdasági Múzeum főigazgatója
„A MMM 120 éve folyamatosan mutatja be a magyar szőlészet, borászat hagyományait, eredményeit, értékeit. … A folyamatosan megújuló kiállítás célja, hogy hasson a szemre, a fülre, a szívre.”
Tarpataki Tamás helyettes államtitkár, Agrárminisztérium
„Az igazi borturizmus – a borélmény a forrásnál”
Schmidt Győző a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnök helyettese
„Érték, Régió, Turizmus irányvonal fejlesztése és követése a cél.”

Bor és vendég
Barátossy Gábor: A borminőség szolgálatában. Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal
„Magyarországon 1881 óta működik borhatóság. … A magyar bor minőségét a kiszolgáló helyekkel együtt igyekeznek folyamatos ellenőrzéssel biztosítani. … 200 akkreditál labor korszerű felszereléssel és több mint 300 féle vizsgálati módszerrel segíti a borászok munkáját és biztosítja a magyar bor magas minőségét.”
Király László: Mi a sommelier szerepe? Magyar Sommelier Szövetség
„Sommelier nem csak a bor, sör és párlatok autentikus szakértője, hanem a palackos vízé is. … A sommelier egyik legfontosabb feladata a pincéket, borászatokat helyzetbe hozni.”
Hajdú Zoltán a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) szakma közi szervezet: A Bor Csak Mértékkel érték nemzetközi kezdeményezésről
„Wine in Moderation (WiM) – A bor csak mértékkel érték. … A HNT 2016-ben csatlakozik a WiM-hez, és nemzeti koordinátorrá válik. … A kommunikáció lényege, azaz az ÜZENET = értéktöbblet, egyediség, személyesség (marketing érték)”

Jó gyakorlatok a Pannon régióból
Sajnos nem volt lehetőségem az összes előadás meghallgatására.
Pauli Zoltán: Villányi borvidék
„A Villány-Siklósi Borút Egyesület idén ünnepli a 25. éves fennállását. Folytatják a korábban kidolgozott marketing stratégiát. Szakreferensek munkába állítása. Tematikus évek. Térségi együttműködés a források minél jobb felhasználásban. … Az egyesületi tagságot meg akarják tölteni élettel, tartalommal, levetve a formalitást. … A minőség szót új szintre szeretnék emelni.  … Indul a borvidéki egyesületi programturizmus szervezés, összehangolás.”
Schmidt Győző: Tolnai Borvidék
„Náluk a munka még csak gyerekcipőben jár, most kezdenek ezen a vonalon elindulni. Hiszen a Tolnai borvidék 1998-óta létezik. … „
Schunk József: A Pécsi Borvidék múltja, jelene és jövője
„A legkisebb borvidék a Pannon borrégióban. A maguk megszervezésén dolgoznak. Már értek el sikereket, de folytatják a munkát. … Céljuk a hely bor programturizmus fejlesztése, a bor és gasztronómia pozitív kölcsönhatásainak kihasználása. A borvidéki összefogás és együttműködés magasabb szintre emelése.”
Berlinger Attila: Szekszárdi Borvidék
Dr. Szabó Géza - Závodi Bence: Borvidéki imázs erősítő borgasztronómiai fesztiválok Magyarországon. Pécsi Tudományegyetem
Győrffy Zoltán: A Pannon Borrégió borászata, gasztronómiája, turizmusa – a sikeres szereplők. Pécsi Borozó

A második felvonásban a régió borászainak borait kóstolhattuk.

Remélhetőleg a rendezvény hagyományteremtő lesz a borturizmus területén. A programon megjelent előadók kicsit egyoldalúságot és főleg a bor oldaláról jöttek. Talán a jövőben a turisztikai szakemberek is emelni fogják konferencia szakmai színvonalát. Ezt biztosan elő fogja segíteni, ha nem egy időben kerül megrendezésre az Utazás kiállítással.
Ha jövőre is lesz, én feltétlenül igyekszem ott lenni.

Magyar bort inni élvezet, magyaroknak dicsőség!

Vágó László
borélmény szakíró
vagol_foto_382_480.jpg

Szólj hozzá